Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Ιστορικά Σχολεία / Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα
Η συνοικία, που είναι γνωστή ως Άγιος Ανδρέας, προηγουμένως ονομαζόταν Τοπ Χανέ Μετσιδί. Στη συνοικία υπήρχαν δύο κοινοτάρχες: ένας Έλληνας και ένας Τούρκος. Ο Έλληνας κοινοτάρχης της περιοχής, Νεοκλής Θεοδοσιάδης με αίτηση του στη βρεττανική διοίκηση, την οποία προσυπέγραψε και ο Τούρκος κοινοτάρχης, ζήτησε και πέτυχε τη μετωνομασία της συνοικίας σε ’γιο Ανδρέα.

Πριν από το 1945 λίγα σπίτια ήταν κτισμένα στην περιοχή. Ο πληθυσμός ήταν λίγος. Τα παιδιά της συνοικίας φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης. (Να σημειώσουμε ότι η περιοχή εκκλησιαστικά ανήκε στην ενορία Φανερωμένης. Απετέλεσε ξεχωριστή ενορία, την ενορία Προδρόμου, μετά την ανέγερση του ιερού ναού Ιωάννη του Προδρόμου στις αρχές της δεκαετίας του 70).

Η περιοχή άρχισε να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με το διαχωρισμό οικοπέδων και το κτίσιμο πολλών σπιτιών. Τότε διεφάνη έντονη η ανάγκη ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των κατοίκων προς το τότε Γραφείο Παιδείας άρχισε το 1947 να κτίζεται το πρώτο σχολείο σε κυβερνητική γη γνωστή ως Γκόουλ. (Στο χώρο αυτό είναι σήμερα κτισμένα τα δύο σχολικά κτίρια και το Δημοτικό Κολυμβητήριο).

Το σχολείο άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 1948-49. Πρώτος διευθυντής ήταν ο κ. Τρύφων Γιωργαλλίδης. Στην αρχή ήταν τριδιδάσκαλο. Την επόμενη χρονιά έγινε τετραδιδάσκαλο και στη συνέχεια πολυδιδάσκαλο. Νέες αίθουσες προστέθηκαν στο αρχικό κτίριο. Κρατήθηκε όμως η αρχιτεκτονική του με τις Ιωνικές κολώνες στην πρόσοψη.

Η αυλή του σχολείου ήταν πολύ μεγάλη. Το 1956 φυτεύτηκαν πολλά δέντρα και δημιουργήθηκε πράσινο πάρκο.