Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσία

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσία
Τρι, 19 Νοε. 2019 15:00
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 6:00μμ, Ξενοδοχείο The Landmark Nicosia
 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλε Πρόεδρε του ΕΒΕ Λευκωσίας,
Φίλες και Φίλοι,
 
Η χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Ετήσια Γενική σας Συνέλευση, προσφέρει μιαν καλή ευκαιρία για έναν απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώνεται σύντομα και έναν προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.
 
Το 2019 θεωρώ ότι υπήρξε μια καλή χρονιά για τη Λευκωσία.
 
  • Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και περιπλοκών, το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.
  • Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο, επίσης ύστερα από περιπέτειες πολλών χρόνων, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το οποίο αυτή την περίοδο φιλοξενεί το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με εξαιρετική επιτυχία.
  • Προχώρησαν οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου και του νέου κτηρίου της Βουλής.
  • Προχώρησε ουσιαστικά η υλοποίηση του έργου ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, επιτρέποντάς μας να θέσουμε στη διάθεση του κοινού, το σύνολο σχεδόν της γέφυρας.
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση / αναβάθμιση της οδού Κωστάκη Παντελίδη και ο εξωραϊσμός των προσόψεων των κτηρίων επί της οδού.
  • Προχωρήσαμε στην αγορά δύο σημαντικών κτηρίων της πόλης μας, του ΣΟΠΑΖ και της Στοάς, τα οποία πρόθεσή μας είναι να φιλοξενήσουν σημαντικές δραστηριότητες των δημοτών μας και κυρίως των νέων μας. Συγκεκριμένα η ΣΤΟΑ μαζί με το κτήριο της αγοράς του Παλαιού Δημαρχείου θα φιλοξενήσουν το Κέντρο Έρευνας RISE, στόχος του οποίου είναι η προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας μέσω της συνένωσης των δυνάμεων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας των κρατικών πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και διακεκριμένων εταίρων από το εξωτερικό (Max Planck Institute της Γερμανίας και University College London του Ηνωμένου Βασιλείου) και ενός μεγάλου εύρους άλλων φορέων.
 
Το 2020 πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο σημαντική χρονιά για τη Λευκωσία.
 
  • Με ολοκληρωμένη πλέον την Πλατεία, θα ολοκληρωθεί και ο χώρος στάθμευσης της Λεωφόρου Ομήρου.
  • Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου και αρχίζει η δεύτερη, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Λεωφ. Μακαρίου Γ. Έχουμε ήδη συμφωνήσει μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ να συναντηθούμε για να ανταλλάξουμε απόψεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί ο επηρεασμός των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων.
  • Ολοκληρώνεται η Λεωφόρος Καλλιπόλεως.
  • Αναμένεται επίσης να παραδοθεί, αν όχι όλη, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση.
 
Να υπενθυμίσω ότι οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για τα δύο τελευταία έργα, την Καλλιπόλεως και την Κυριάκου Μάτση, χρονολογούνταν, ίσως για δεκαετίες.
 
Επίσης το 2020:
 
  • Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων και αντιπλημμυρικών υποδομών (μέσω του Άρθρου 17) σε ακόμη 34 δρόμους σε γειτονιές της πόλης, για να προστεθούν στους πέραν των εκατό ήδη δρόμων που έχουν ολοκληρωθεί. Ένα πρόγραμμα που θέσαμε ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια, αφού αφορά την ασφάλεια διακίνησης και την προστασία των περιουσιών των συμπολιτών μας. Πιθανότατα να είμαστε ο μόνος δήμος που επενδύει δεκάδες εκατομμύρια στις γειτονιές του και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η πόλη είναι οι πολίτες της και αυτοί δικαιούνται να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.
  • Ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης και εξωραϊσμού ακόμη μιας γειτονιάς στην εντός των τειχών πόλη (Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος).
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Το ξέρω ότι τα έργα προκαλούν ταλαιπωρία στο κοινό και μείωση εργασιών στις επιχειρήσεις. Τα έργα όμως είναι αναγκαία! Η ανυπαρξία έργων εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη οριζόντια εξάπλωση της πόλης και τη δημιουργία εμπορικών αξόνων και κέντρων στην περιφέρεια, προκάλεσε μαρασμό, εγκατάλειψη και κλείσιμο επιχειρήσεων. Αυτή την πορεία συνεχούς υποβάθμισης του κέντρου της Λευκωσίας είναι που θέσαμε ως στόχο να ανακόψουμε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, για πρώτη φορά, ένα σημαντικό έργο που θα δώσει ανάσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
 
Ο Δήμος, από τη δική του πλευρά, κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους εμπορευόμενους, είτε με την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και φορολογίες είτε με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης που να διευκολύνουν τους ίδιους και τους πελάτες τους. Ταυτόχρονα, εγκαινιάσαμε διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία για απαλλαγή των επηρεαζόμενων επιχειρηματιών από όλες τις φορολογίες του Κράτους. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και με τη βοήθεια του ΕΒΕΛ θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της κρατικής ενίσχυσης και η Κυβέρνηση θα σταθεί (όπως πάντοτε άλλωστε) στο πλευρό των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Η Λευκωσία έχει αποκτήσει δυναμική! Αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική, ενώπιον της οποίας βρίσκεται η πόλη μας, ο επιχειρηματικός κόσμος την αντιλαμβάνεται και αυτό φαίνεται από τις επενδύσεις που γίνονται στην πόλη. Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι γύρω από την περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας θα λειτουργούν σύντομα τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες.
 
Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι επιλύσαμε όλα τα προβλήματα της πόλης. Η προσπάθειά μας για να κάνουμε τη Λευκωσία πιο καθαρή, πιο προσβάσιμη και πιο φιλική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της είναι συνεχής.
 
Το σημαντικότερο πρόβλημα της Λευκωσίας, πέραν ασφαλώς της διαίρεσης και της κατοχής μεγάλου μέρους της, είναι το κυκλοφοριακό. Ένα πρόβλημα το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης. Από το 2011 έχουμε σχέδιο επίλυσης, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, το οποίο προνοεί την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
 
Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, ως Δήμος Λευκωσίας υποβάλαμε επανειλημμένα εισηγήσεις, οι οποίες κινούνται σε έξι κεντρικούς άξονες:
 
  • Μονοδρομήσεις κύριων αξόνων για δημιουργία λεωφορειολωρίδων.
  • Αύξηση της συχνότητας και ωραρίων των δρομολογίων των λεωφορείων.
  • Δωρεάν χρήση των δημόσιων μεταφορών για κάποιο διάστημα. Το κόστος εκτιμάται στα 6-7 εκατομμύρια το χρόνο. Ακούγεται μεγάλο ποσό αλλά όταν αναλογιστούμε τα 40 εκατομμύρια σε πρόστιμα που πληρώνει το κράτος για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση των ρύπων, δεν είναι.
  • Λειτουργία δικτύου Τραμ, την τεχνοοικονομική μελέτη του οποίου ο Δήμος Λευκωσίας χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου.
  • Δημιουργία ποδηλατοδρόμων – ποδηλατολωρίδων.
  • Δημιουργία δικτύου μικρών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.
 
Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας. Στην ολότητά του και όχι αποσπασματικά. Αν δεν εφαρμοστούν όλες οι πρόνοιές του, δεν πρόκειται να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Σας καλώ και σας προσκαλώ να εργαστούμε μαζί –από κοινού και με τους άλλους Δήμους της Λευκωσίας και όλους τους οργανωμένους φορείς της πόλης– για να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία, την εφαρμογή του Σχεδίου.
 
Ας θέσουμε αυτόν ως κοινό μας στόχο για το 2020.  
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλες τις προσπάθειες του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάπτυξη της Λευκωσίας, έχουμε μόνιμα σύμμαχο και συνεργάτη το ΕΒΕ Λευκωσίας. Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω την άψογη συνεργασία μου με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας κύριο Στέλιο Αναστασιάδη, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή κύριο Σωκράτη Ηρακλέους και τους λειτουργούς του Επιμελητηρίου. Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της οικονομίας, της ευημερίας και της προόδου της πρωτεύουσας.
 
Σας συγχαίρω και πάλι θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία και πρόοδο στο δύσκολο έργο όλων μας.
 
Σας ευχαριστώ.