Σύγχρονο αστικό εμπορικό κέντρο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Σύγχρονο αστικό εμπορικό κέντρο
Παρ, 21 Οκτ. 2016 13:35
Σχέδιο παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις με στόχο
την ανάκαμψη των κύριων εμπορικών οδών της Λευκωσίας

Η δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας και κάθε ξένου επισκέπτη αποτελεί αμετάθετο στόχο για τον Δήμο Λευκωσίας. Με την εφαρμογή ενός πολυεπίπεδου σχεδίου δράσης με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο Δήμος επιδιώκει την αναστροφή της απογοητευτική εικόνας που παρουσιάζουν σήμερα οι κύριες εμπορικές οδοί της πόλης και την αναζωογόνηση του κέντρου.

Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει σχετικά με την ελλιπή πολεοδομική στρατηγική, η οποία για δεκαετίες προωθούσε την ανεξέλεγκτη και άναρχη οριζόντια εξάπλωση της πόλης μας, και την αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο πόλης, δυστυχώς επαληθεύθηκαν. Οι κύριες εμπορικές οδοί της Λευκωσίας ατόνησαν και σιγά-σιγά έχασαν την εμπορικότητά τους. Το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο έντονο λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και των ψηλών ενοικίων των ακινήτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αναγνώρισε έγκαιρα το πρόβλημα και δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Θέσαμε σε εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου, το οποίο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών κάλυψης και δόμησης, την παροχή πολεοδομικών κινήτρων και την απλοποίηση των διαδικασιών με στόχο να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Προωθήσαμε, επίσης, την ολοκληρωμένη ανάπλαση και αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου, ένα έργο που θα κοστίζει €28.8 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ και την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και ασκήσαμε πίεση προ την εκτελεστική εξουσία για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών στο αστικό κέντρο, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη λεωφόρο Μακαρίου.

Θετικά ως προς την προσέλκυση κόσμου στο κέντρο της πόλης λειτούργησε εξάλλου η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, όπως το POP_UP Festival, η Λεωφόρος Χριστουγέννων καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες που αγκαλιάστηκαν από τους συμπολίτες μας.

Η προσπάθεια για αναζωογόνηση των κύριων εμπορικών οδών της πρωτεύουσας συνεχίζεται. Πρόσφατα εξαγγείλαμε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης Αστικού Εμπορικού Κέντρου, το οποίο προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων και διευκολύνσεων σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το σχέδιο καλύπτει τις οδούς: Μακαρίου (τμήμα), Στασικράτους, Μνασιάδου (τμήμα), Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνους Θεοδότου, Ευαγόρου, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), Αρνάλδας, Αφροδίτης, Στασάνδρου, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.

Ο Δήμος Λευκωσίας θα προσφέρει στις επιχειρήσεις οικονομικά κίνητρα που αφορούν:
- Απαλλαγή από την επιβολή εξαγοράς χώρων στάθμευσης (ισχύει για νέες επιχειρήσεις)
- Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος σκυβάλων για περίοδο δύο χρόνων
- Απαλλαγή από το τέλος επαγγελματικής άδειας για δύο χρόνια
- Απαλλαγή από το τέλος άδειας επαγγελματικού υποστατικού επίσης για δύο χρόνια

Βασική προϋπόθεση για την παροχή των κινήτρων αυτών είναι το κόστος ενοικίασης του εμπορικού ακινήτου το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €15 ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα υποστατικά που θα ενοικιαστούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις που προβλέπει το τοπικό σχέδιο, εκτός από περίπτερα, αρτοποιεία, υπεραγορές, πρακτορεία στοιχημάτων και σφαιριστήρια.

Το Σχέδιο θα ισχύσει για περίοδο έξι μηνών -μέχρι την 31η Μαρτίου 2017- και εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δίνοντας νέα προοπτική στο κέντρο της πόλης. Αξιοποιώντας τα οικονομικά κίνητρα που θα παρέχει ο Δήμος Λευκωσίας, οι νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έχουν πολλαπλά οφέλη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με συλλογική δουλειά η Μακαρίου και οι υπόλοιπες εμπορικές οδοί μπορούν να αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους αίγλη. Η στήριξη του Σχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την πολιτεία θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη και θα προσφέρει στη Λευκωσία ότι αξίζει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: ένα σύγχρονο αστικό κέντρο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και θα σφύζει από ζωή.