Σχέδιο Δράσης για το περιβάλλον, τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονό

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Σχέδιο Δράσης για το περιβάλλον, τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονό
Παρ, 30 Ιουν. 2017 11:00
Περίπου το 80% της ενέργειας της Ευρώπης καταναλώνεται από τους κατοίκους των πόλεων. Καθώς ο αστικός πληθυσμός παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2050, οι τοπικές αρχές επιβάλλεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Λευκωσία μαζί με 25 άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, υπέγραψε τη «Διακήρυξη των πόλεων για την κλιματική αλλαγή», με την οποία οι πόλεις δεσμεύονται να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Διακήρυξη, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι με δεδομένο ότι οι πόλεις παγκοσμίως, φιλοξενούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της γης και εκπέμπουν τα 2/3 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί άρχοντες καλούνται να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο, στη χάραξη της πορείας για ένα μέλλον με χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λευκωσίας, έχει υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» υπέρ της τοπικής βιώσιμης ενέργειας στο πλαίσιο της άσκησης μιας ευρύτερης πολύ-επίπεδης, ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής για το περιβάλλον και την ενέργεια.

Με τη «Διακήρυξη των πόλεων για την κλιματική αλλαγή» και το «Σύμφωνο των Δημάρχων» θέσαμε σε εφαρμογή Σχέδιο Δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μέτρα περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχουν τροχοδρομηθεί σημαντικά έργα για την πρωτεύουσα όπως:

1. Η αντικατάσταση του οδικού φωτισμού στα όρια του Δήμου με φωτιστικά τεχνολογίας Led. Το έργο αφορά στην προμήθεια, αντικατάσταση και συντήρηση συνολικά 7.295 συμβατικών φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού με στόχο τη μείωση του κόστους οδικού φωτισμού κατά περίπου 50%.
2. Η χαρτογράφηση φωτιστικών σωμάτων στην πόλη και στη συνέχεια η σύνδεση τους σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), δημιουργώντας έναν «έξυπνο» χάρτη διαχείρισης για τη Λευκωσία.
3. Η αντικατάσταση 180 λαμπτήρων κατά μήκος των πεζόδρομων Λήδρας και Ονασαγόρου, με νέους οικονομικού λαμπτήρες Led. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση πρόκειται να είναι σχεδόν 40%, καθώς από 160 watt κατανάλωση η νέα θα είναι 60 watt.
4. Η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), ως μέρος της στρατηγικής της πόλης για την ολοκληρωμένη αειφόρο αστική ανάπτυξη. Η στόχευση του είναι ολοκληρωμένη και προσβλέπει σε μια βιώσιμη πόλη.
5. Η λειτουργία του ανεξάρτητου δικτύου των μικρών λεωφορείων, που εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ΟΣΚΛ, με βασικό στόχο την αποσυμφόρηση του ιστορικού κέντρου από τα ιδιωτικά οχήματα. Επιπλέον, στοχεύουμε στην αύξηση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας στην εντός των τειχών πόλη, στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και γενικά στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Τα λεωφορεία είναι μικρά, ευέλικτα και φιλικά στο περιβάλλον. Είναι εξοπλισμένα με κινητήρα Euro VI, ακολουθώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
6. Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν τα τέσσερα πανεπιστήμια της πόλης με το κέντρο της πρωτεύουσας.
7. Η μονοδρόμηση κύριων κυκλοφοριακών αξόνων της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες και τη βελτίωση του συστήματος δημόσιων μεταφορών με την εφαρμογή πιο εξυπηρετικών, συχνότερων διαδρομών και αξιόπιστου ωραρίου.
8. Η κατασκευή του νέου κτηρίου του Δημαρχείου Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο κτήριο είναι το πρώτο έργο στην Κύπρο στο οποίο εφαρμόστηκαν σε σημαντικό αριθμό αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται λιγότερο από 30 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού για κάθε τετραγωνικό μέτρο, αντί 150 με 400 που καταναλώνουν τα συμβατικά κτήρια.
9. Η αντικατάσταση όλων των συστημάτων νερού στα αποδυτήρια του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας και του ΚΟΑ, με κύριο στόχο την εξοικονόμηση νερού από τις ντουζιέρες και τους νιπτήρες, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, Μη Συμβατικών Πόρων (Non-Conventional Water Resources) «Αποστολή Νερό».
10. Ο σχεδιασμός για την εφαρμογή συστήματος συλλογής επιφανειακού νερού για άρδευση αστικού πρασίνου και σύνδεση του με υφιστάμενες υποδομές στην περιοχή της τάφρου Πύλης Αμμοχώστου.
11. Η φύτευση 5000 δέντρων σε περιοχές του Δήμου Λευκωσίας.
12. Η ορθή κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων σε μεγάλο αριθμό οδών της πρωτεύουσας στη βάση του Άρθρο 17 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σημαντικού δικτύου πεζοδρομίων στις γειτονιές σε συνδυασμό με κύριους άξονες κυκλοφορίας. Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και εμφανή: Αύξηση της ασφαλείας των περιουσιών, απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών, μείωση χρήση του αυτοκινήτου, αύξηση της πυροπροστασίας, μη δημιουργία σκόνης και λάσπης ανάλογα με την εποχή και αποτροπή πλημμυρών.
13. Η προώθηση δράσεων διαλογής στην πηγή και της μείωσης της ποσότητας των παραγόμενων σκυβάλων μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σε συνεργασία με την Green Dot. Συνεχής βελτίωση του δικτύου κάδων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και επιπλέον συλλογή ανακυκλώσιμου χαρτιού από κεντρικές οδούς της πόλης μας κάθε Παρασκευή. 
14. Η λειτουργία του Πράσινου Σημείου με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής του Δημότη, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού, συμβάλλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και στην καταστολή του φαινομένου των ανεξέλεγκτων απορρίψεων σε ανοικτούς ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους.
15. Η συνεχής αναβάθμιση και ενίσχυση της καθαριότητας στον Δήμο με την αύξηση της σχετικής υποδομής και της εγκατάστασης βυθιζόμενων κάδων, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας.
16. Η κατάθεση εμπεριστατωμένων θέσεων για τον τερματισμό της συνεχούς οριζόντιας εξάπλωσης της πόλης με την αύξηση της πυκνότητας στο κέντρο της, στοχεύοντας στην οικονομικότερη διαχείριση, στην εξοικονόμηση πόρων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Το Σχέδιο Περιοχής για το κέντρο της Λευκωσίας, προωθεί την ανάπτυξη συμπαγών πόλεων, επιδιώκοντας παράλληλα την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, προωθώντας την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας