Απολογισμός 2012 – Στόχοι 2013

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Απολογισμός 2012 – Στόχοι 2013
Τρι, 29 Ιαν. 2013 06:00
Φίλες και φίλοι,

Πριν ένα περίπου χρόνο, οι δημότες μας εμπιστεύτηκαν το Δήμο της Λευκωσίας.
Μας έδωσαν εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας.
Να σταματήσουμε την απαξίωση της πόλης μας. 
Να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια περήφανη Λευκωσία.

Έχουν περάσει από τότε δώδεκα μήνες, με τρία κύρια χαρακτηριστικά:

Πρώτον, την τεράστια οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι και η οποία έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και στο Δήμο μας.  

Δεύτερον, την προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε με επιτυχία στον στόχο που η κρίση μας έθεσε ως καθοριστική προτεραιότητα: Τη διασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας του Δήμου και της ομαλής λειτουργία του.

Τρίτον, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την υλοποίηση του προγράμματος μας, την  άμεση έναρξη σειράς δράσεων και την άμεση εκτέλεση σειράς έργων, εκεί όπου οι συνθήκες ήσαν ώριμες ή ο χρόνος επέτρεψε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε.   

Θέλω χωρίς περιστροφές να δηλώσω, ότι εκτιμώ ως θετική την πορεία και τη δράση μας στον πρώτο αυτό χρόνο.

Θυμίζω ότι λειτουργούμε κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες της χειρότερης οικονομικής κρίσης της πρόσφατης ιστορία μας και ότι ο Δήμος Λευκωσίας καλείται να επιβιώσει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αδυνατεί στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας προχωρήσαμε σε αλλαγές και  πήραμε πολλές, τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις που διασφαλίζουν την λειτουργική βιωσιμότητα του Δήμου μας και τη δυνατότητα να παρέχουμε στους δημότες μας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που δικαιούνται.

Παράλληλα σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα μας και που υπηρετούν τον τελικό στόχο μας. Μια πόλη που μας αντιπροσωπεύει και μας εκφράζει. Που μας κάνει περήφανους.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την στήριξη και συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την εργατικότητα και την συλλογικότητα που έχουν επιδείξει οι εργαζόμενοι του Δήμου. Σας ευχαριστώ όλες και όλους!

Είναι αλήθεια ότι τα πολύ δυσμενέστερα οικονομικά δεδομένα, η αδυναμία του κράτους να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε  όλοι οι πολίτες, οδηγούν στην ανάγκη της χρονικής αναθεώρησης του προγράμματος μας.

Είναι αλήθεια, ότι κάποιες προτεραιότητες έχουν μεταβληθεί.
Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ότι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη Λευκωσία που μας αξίζει.

Στην επιτάχυνση της πορεία αυτής καθοριστικός είναι ο ρόλος του κράτους.  Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές – και έχουμε καταθέσει σειρά σημαντικών προτάσεων – αλλά πρέπει να προχωρήσουν και τα πολύ σημαντικά και απαραίτητα έργα ανάπτυξης. (Η έγκριση του Σχεδίου Περιοχής, Η ανάπλαση των εμπορικών μας δρόμων, Το Αρχαιολογικό Μουσείο, Η Ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, Το Μέγαρο Πολιτισμού και τα πολεοδομικά αντιπλημμυρικά έργα στην Αμμοχώστου (ΣΟΠΑΖ), Καλλιπόλεως, Λαρνακος, Κενεντυ, Ματση).

Η κρίση δεν σταμάτησε ούτε θα σταματήσει τη διεκδίκηση μας για όσα η Λευκωσία δικαιούται. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι, ειδικά σήμερα,  πρέπει να επενδύσει στη Λευκωσία, προκειμένου να πειστεί και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το ίδιο.

Φίλες και φίλοι,

Η εμπειρία του πρώτου χρόνου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούμε.
Μπορούμε να διασφαλίσουμε  το μέλλον του Δήμου Λευκωσίας.
Μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους συμπολίτες μας.
Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ασφαλώς, λόγω της κρίσης, είναι πιο δύσκολο απ’  όσο είχαμε υπολογίσει.
Ασφαλώς θα χρειαστεί να πάμε με πιο προσεκτικά και πιο αργά βήματα.

Όμως, με το σωστό μας σχεδιασμό, με συνεργασία, θέληση και αποφασιστικότητα, η εικόνας της Λευκωσίας μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας