Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας
Τετ, 23 Οκτ. 2013 18:00
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Φίλες και Φίλοι
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας για να απευθύνω  χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Το όραμά σας, οι στόχοι σας και η κατ’ επέκταση δραστηριοποίησή σας μας βρίσκουν σύμφωνους άρα και συνοδοιπόρους σας, διότι  συμβάλλετε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πρωτεύουσας.
 
Υπογραμμίζω από την αρχή τη θέση μας για πλήρη συνεργασία τόσο με το ΕΒΕΛ όσο και με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Λευκωσίας γιατί η προσπάθεια για την ανάπτυξη τόσο της πρωτεύουσας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας Λευκωσίας μόνον εάν είναι συλλογική μπορεί να επιτύχει.
 
Η δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί τον δήμο της Πρωτεύουσας μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά το 1974. Στόχος μας να αναπροσαρμόσουμε την προδιαγεγραμμένη οικονομικά φθίνουσα πορεία του δήμου, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμος, αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος.
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες (και ειδικά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου) η κύρια προτεραιότητα μας αφορά την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Τα αποτελέσματα των ενεργειών μας από τις αρχές τους 2012 μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.
 
Πέρσι έτσι καιρό, από αυτό το βήμα, σας επεσήμαινα την ανάγκη οι Δήμοι να καταστούν διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητοι. Σήμερα αυτό επιβάλλεται! Η αδυναμία του Κράτους να στηρίξει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον πασιφανής μειώνοντας για Τρίτη συνεχή χρονιά την κρατική χορηγία και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δήμων.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Στο Δήμο Λευκωσίας, αν για κάτι πρέπει να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι είναι η ανάπτυξη που πετύχαμε να φέρουμε στο επί σειρά ετών υποβαθμισμένο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, εν μέσω μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας.
 
Αυτή η επιτυχία δεν ήταν τυχαία.
Το πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό περιβάλλον της εντός των τειχών πόλης, το γεγονός ότι έγιναν πεζόδρομοι, η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα που έδωσε ο Δήμος, την αυξημένη συχνότητα καθαριότητας (σήμερα 4 φορές τη μέρα), τις αυξημένες περιπολίες της Αστυνομίας και τη μόνιμη περίπολο των τροχονόμων…. Όλα συνέβαλαν στην αύξηση της επισκεψιμότητας της εντός των τειχών πόλη. Εκείνοι οι δρόμοι που κάποια χρόνια προηγουμένως αποτελούσαν για πολλούς μέρη προς αποφυγήν, γκετοποιημένες περιοχές, προβληματικά και ανασφαλή τμήματα της πόλης, σήμερα σφύζουν από ζωντάνια όλες τις μέρες της εβδομάδας.
 
Το στοίχημα τώρα είναι να παραμείνει αυτή η ζωντάνια στην περιοχή και ευθύνη δική μας ως Δήμος να συνεχίσουμε να παρέχουμε καλές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα όμως, το κέντρο της πόλης συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα.
Η Λευκωσία, η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι η μόνη από τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου που συνεχίζει να ταλανίζεται από τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δεν διαθέτει παραλιακό μέτωπο και συνεπώς δεν έχει την πολυτέλεια να εκμεταλλευτεί την πλούσια παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία  πάνω στην οποία βασίζουν την οικονομική τους αναζωογόνηση οι άλλες πόλεις.

Το κέντρο της είναι γεμάτο, από γεμάτη υποσχέσεις αναξιοποίητη κενή κρατική γη ενώ με λύπη διαπιστώνουμε μια διαχρονική πολιτική αποκέντρωσης κυβερνητικών, οικιστικών και εκπαιδευτικών χρήσεων.

Παλαιότερα, το εμπορικό αστικό κέντρο (Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασικράτους) ήταν ο κύριος εμπορικός πνεύμονας ολόκληρης της Λευκωσίας. Ολόκληρος ο πληθυσμός της αστικής Λευκωσίας τότε, περίπου 170.000 άτομα, ψώνιζε από αυτό τον πυρήνα. Κάποιες δεκαετίες μετά, ο πληθυσμός αυξήθηκε (σήμερα υπολογίζουμε ότι η ευρύτερη αστική Λευκωσία είναι 240.000 άτομα) αλλά παράλληλα δημιουργήθηκαν 4-5 άλλοι καινούριοι εμπορικοί πυρήνες. Υπήρξε δηλαδή, όχι μόνον αποκέντρωση οικιστικών περιοχών αλλά ταυτόχρονα αποκέντρωση εμπορικών και κυβερνητικών χρήσεων. Μεταξύ των νέων οικιστικών ζωνών και του εμπορικού κέντρου χωροθετήσαμε τους νέους εμπορικούς πυρήνες και μοιράσαμε την πίτα (των επισκεπτών πελατών του αστικού κέντρου) σε 4-5 κομμάτια. Αυτή η αποκέντρωση χωρίς την απαιτούμενη αύξηση του πληθυσμού κόστισε δραματικά στη Μακαρίου και ήταν η αρχή του τέλους. Η Μακαρίου φθίνει εδώ και χρόνια και η οικονομική κρίση ήρθε να επισπεύσει αυτή τη φθορά.
 
Αγαπητοί Φίλοι, Αγαπητές Φίλες,
Το οποιοδήποτε σχέδιο για τη πολυπόθητη από όλους μας αναζωογόνηση, ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης μας, πρέπει να έχει στόχους την προσέλκυση επενδυτών, την προσέλκυση επισκεπτών και τη διευκόλυνση μετακίνησης.
Για την προσέλκυση επενδυτών, ο Δήμος Λευκωσίας, έχει ετοιμάσει Σχέδιο Περιοχής για την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης. Σε αυτό προτείνουμε νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να επιστρέψουν επενδυτές στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στόχος μας είναι να γίνει αποδεκτό από το πολεοδομικό συμβούλιο και να γίνει νόμος. Ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξη του κράτους σε αυτή μας την προσπάθεια και ειδικά του Υπουργείου Εσωτερικών και του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

Τα σχέδια μας για προσέλκυση επισκεπτών, εστιάζονται στην ανάδειξη της εντός των τειχών πόλης και στη δημιουργία ενός κέντρου, πόλου έλξης που θα δώσει στη Λευκωσία το συγκριτικό εκείνο πλεονέκτημα που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί και που αρμόζει σε μια πρωτεύουσα.

Όταν μιλάμε για ανάδειξη της περιτειχισμένης πόλης, εννοούμε αυτή να προστατευθεί σαν ένα καλά διατηρημένο και δραστηριοποιημένο ιστορικό περιβάλλον. Η νέα Πλατεία Ελευθερίας, η αξιοποίηση των ενετικών τειχών και η δημιουργία συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή στο επίκεντρο την κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στη προσπάθεια μας αυτή, ευελπιστούμε στη στήριξη και βοήθεια όλων. Του Τμήματος Αρχαιοτήτων, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, του ΚΟΤ, των Υπουργείων Εσωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων, του ΕΒΕΛ, του Κράτους ολόκληρου.  

Όταν αναφερόμαστε στη δημιουργία ενός κέντρου, οι σχεδιασμοί του Δήμου επικεντρώνονται στην ανάπλαση των Μακαρίου, Ευαγόρου και Στασικράτους. Στόχος μας είναι ο ριζικός τους επανασχεδιασμός με σκοπό να καταστούν πιο ελκυστικές και προσβάσιμες.

Να τονίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων: η δημιουργία ενός κέντρου είναι πολυσύνθετο έργο και απαιτεί ΚΑΙ κυβερνητική επένδυση. Το κέντρο της Λευκωσίας πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (έργο του Υπουργείου Εσωτερικών), την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου (έργο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων) και τη δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστικής υποδομής. Γι αυτό απαιτούμε την άμεση προώθηση των έργων αυτών της Πρωτεύουσας. Περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση τους απλά θα τιμωρήσει ανεπανόρθωτα τη Λευκωσία, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της.

 
Τέλος, όσο αφορά τη διευκόλυνση μετακίνησης… Ανάμεσα στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφού είμαστε της άποψης ότι η οποιαδήποτε πολιτική ανάπτυξης πρέπει να είναι συνδεδεμένη με πολιτική κινητικότητας. Η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας σε συνδυασμό με την επένδυση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λύσης ενός διαχρονικού προβλήματος της πόλης.

Ο Δήμος Λευκωσίας ηγήθηκε της προώθησης της δημιουργίας συστήματος ΤΡΑΜ, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη των Δήμων της μείζονος Λευκωσίας, και αποφάσισε να καλύψει το κόστος της εκπόνησης της τεχνοοικονομικής μελέτης. Αν και εφόσον το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ενθαρρυντικό, ζητούμε από την κυβέρνηση να θεωρήσει αυτό το έργο ως προτεραιότητα της στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

Πέραν τούτου, ο Δήμος έχει προδημοσιεύσει και τον Φεβρουάριο προκηρύσσει διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών αριθμού μικρών λεωφορείων τα οποία θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών για την εντός των τειχών πόλη και λίγο έξω, στο αστικό κέντρο, με κύριο στόχο να μεταφέρουν κόσμο μέσα στην παλιά πόλη χωρίς αυτοκίνητο.
Φίλες και Φίλοι,

Η Λευκωσία είναι και πρέπει να παραμείνει το κατ’ εξοχήν διοικητικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο. Οι δυναμικές αυτές λειτουργίες της πόλης οφείλονται και στις σημαντικές προσπάθειες του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της Λευκωσίας.  Σε όλες τις προσπάθειες του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάπτυξη της Λευκωσίας έχουμε μόνιμα σύμμαχο και συνεργάτη το ΕΒΕ Λευκωσίας.  Θέλω να σημειώσω την άψογη συνεργασία μου με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας κύριο Κώστα Γιωργαλλή και όλα τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου, το Διευθυντή κύριο Σωκράτη Ηρακλέους και τους λειτουργούς του Επιμελητηρίου για τη συμβολή τους σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της οικονομίας, της ευημερίας και της προόδου της πρωτεύουσας.
 
Σας συγχαίρω και πάλι θερμά. Εύχομαι κάθε επιτυχία και πρόοδο στο δύσκολο έργο σας.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας