Η κοινωνική αποστολή και προσφορά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Η κοινωνική αποστολή και προσφορά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Τρι, 22 Δεκ. 2015 09:10
Ο Δήμος Λευκωσίας στο πλευρό των δημοτών του με σειρά προγραμμάτων, χορηγιών και εισφορών.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει μέσα από τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση του θεσμού η οποία πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, στις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Αυτή η εγγύτητα και σχέση, η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να διατηρηθεί και ενισχυθεί, αποδεικνύεται πρωτίστως μέσα από τον κοινωνικό έργο που επιτελούν και τις πολιτικές πρόνοιας που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Ο ρόλος μας, είναι μεν συμπληρωματικός των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών του κράτους, είναι όμως και άκρως απαραίτητος και ουσιαστικός στις συνθήκες παρατεταμένης κρίσης που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε διαμορφώσει, με πολλή ανθρωπιά και ευαισθησία, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει σειρά προγραμμάτων, εθελοντική προσφορά και εργασία, σημαντικές χορηγίες και εισφορές σε οργανωμένα σύνολα που επιτελούν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και σε οικογένειες και δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μόλις πρόσφατα, παραδώσαμε 580 χριστουγεννιάτικα πακέτα αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Λευκωσίας. Στόχος των πακέτων είναι η κάλυψη των αναγκών 580 παιδιών και των οικογενειών τους σε τρόφιμα και ψυχαγωγία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Τα πακέτα αγάπης περιλάμβαναν 580 δωροεπιταγές συνολικής αξίας €23.200 για προμήθεια τροφίμων και άλλων προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, κουπόνια γενικής εισόδου για την χριστουγεννιάτικη Παιχνιδούπολη που λειτουργεί στη Λεωφόρο Χριστουγέννων και δωρεάν εισιτήρια για Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση.

Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2015, παραδώσαμε τις χορηγίες για το 2015 στους εκπροσώπους των κοινωνικών προγραμμάτων που επιχορηγούνται από τον Δήμο. Επιδόθηκαν επιταγές συνολικού ύψους €58.000 σε 13 Οργανώσεις που λειτουργούν ισάριθμα προγράμματα μέσω των οποίων καλύπτεται ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών.

Μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη του σχεδιασμού και υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας στηρίζουμε και ενισχύουμε τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών καθιστώντας και το δικό τους πολύτιμο έργο ακόμη πιο χρήσιμο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Παράλληλα λειτουργούμε, καθ’ όλην τη διάρκεια της χρονιάς προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με στόχο την κάλυψη ενός ευρύτατου φάσματος αναγκών ευάλωτων δημοτών.

Μεταξύ άλλων, προσφέρονται:

- Χαμηλού κόστους υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης σε βρέφη, νήπια, παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας μέσω κατ’ οίκον και ημερήσιας φροντίδας (στο Πολυδύναμο) που προέρχονται κατά προτεραιότητα από μονογονεϊκές, πολύτεκνες, άνεργες οικογένειες, χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.

- Χαμηλού κόστους εκπαιδευτικές/ ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε όλους τους δημότες και δωρεάν σε άπορους και καλοκαιρινή απασχόληση παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες (Θερινά σχολεία). 

- Στήριξη κυρίως γυναικών για παραμονή, ένταξη ή επανένταξη στην Αγορά Εργασίας, μέσω της φύλαξης και φροντίδας των εξαρτώμενων παιδιών και ηλικιωμένων.

- Πολύπλευρη στήριξη των μεταναστών (πληροφόρηση, φύλαξη και απασχόληση παιδιών, εκπαιδευτικά σεμινάρια, διευκολύνσεις για διοργάνωση εκδηλώσεων και εκστρατειών κ.ά.).

- Δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη δημοτών, μέσω ατομικών συνεδριών, διαλέξεων, βιωματικών εργαστηρίων και εργαστήριών επαγγελματικής κατάρτισής και ανέλιξης.

Όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται με τη στήριξη των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Παιδείας, της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, εταιρειών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολλών ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και τη γενναιόδωρη προσφορά τους. Από αυτή τη σύμπραξη, της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις κρατικές υπηρεσίες, με εθελοντές, οργανισμούς και εταιρείες που εφαρμόζουν προγράμματα ή δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μόνο ευεργετικά για την κοινωνία αποτελέσματα προκύπτουν.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας