Τοποθέτηση Δημάρχου - Συνέδριο για Πρόσφυγες στη Σάμο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Τοποθέτηση Δημάρχου - Συνέδριο για Πρόσφυγες στη Σάμο
Τρι, 07 Ιουν. 2016 10:30
Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε.  ΣΑΜΟΣ, 2-3-4 Ιουνίου 2016
«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»
Θεματική Ενότητα: Η Μετανάστευση στις Πόλεις -
Ανασχεδιασμός του Αστικού Ιστού Κοινωνική Ενσωμάτωση.
Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Φίλε Πρόεδρε της Κ.Ε.Δ.Ε
Φίλε Δήμαρχε της Πύλου
Κυρία Κεφαλογιάννη
Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου βρίσκεται σήμερα εδώ με πενταμελή αντιπροσωπεία, δηλώνοντας έτσι με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έμπρακτη στήριξη της στο έργο της ΚΕΔΕ αλλά και του κάθε δοκιμασμένου από την προσφυγική κρίση Δήμου της Ελλάδας.  Μας έχετε κάνει περήφανους!!

Προσέρχομαι στη σημερινή συνάντηση με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία αισθάνομαι ικανοποίηση για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, η οποία καταδεικνύει τη βούληση συνεργασίας και την αλληλεγγύη μεταξύ Ευρωπαϊκών και άλλων Τοπικών Αρχών για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προσφυγικού ζητήματος.

Από την άλλη αναλογίζομαι τα εγκλήματα που συνεχίζονται να διαπράττονται, τις ανθρώπινες ζωές που συνεχίζουν να χάνονται στη μεσόγειο και τους άνευ προηγουμένου αριθμού αμάχων πολιτών που εκτοπίζονται, σε συνθήκες πλήρους παράβλεψης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Διανύουμε αναμφισβήτητα την πιο κρίσιμη περίοδο από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφυγες που έχουν καταφτάσει στην Ευρώπη το 2015 έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Εντούτοις, αν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθυσμός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης ανέρχεται γύρω στα 500 εκ. και ότι, σύμφωνα με τα  στοιχεία της Eurostat και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης το 2015 κατέφτασαν στην Ευρώπη γύρω στα 1.2 εκ. πρόσφυγες, τότε μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι το ποσοστό των προσφύγων ανέρχεται μόλις στο 0,25% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης.

Ποσοστό «διαχειρίσιμο» εάν υπάρξει η βούληση συνεργασίας, αλληλεγγύης, συνεννόησης και κοινής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία μεταφράζεται σε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Η πρόσφατη δήλωση συνεργασίας των 28 κρατών - μελών της ΕΕ και της Τουρκίας δεν αποτελεί λύση που να ανταποκρίνεται στο πρότυπο του Ευρωπαϊκού ιδεώδους αλλά κάτω από τις περιστάσεις αποτελεί ένα βήμα προσωρινής ανακούφισης τόσο για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής ένωσης όσο και για τις ελληνικές αρχές. 

Ο χρόνος όμως που κερδήθηκε μέσω αυτής της συμφωνίας επιβάλλεται να επενδυθεί ώστε να δημιουργηθεί μια λειτουργική πανευρωπαϊκή πολιτική ασύλου η οποία να προστατεύει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων όσο και την συνέχιση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό γιατί το προσφυγικό θέμα είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όχι μόνον των προσφύγων αλλά κυρίως της δικής μας αξιοπρέπειας! Το πώς θα χειριστούμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση θα στιγματίσει και θα μας χαρακτηρίζει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ειδικά εάν απεμπολήσουμε αρχές και αξίες.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές και οι αξίες υπάρχουν για να μας καθοδηγούν στα δύσκολα, όχι στα εύκολα.  Όταν όλα είναι καλά και ρόδινα, εύκολα ακολουθούνται από όλους οι Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Φίλες και φίλοι
Οι αρχές και αξίες δεν είναι menu a la cart για να επιλέγεις τι σου αρέσει αναλόγως της κατάστασης.

Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε αυτές τις αρχές και αξίες όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί ώστε να διασφαλίζεται και να οριοθετείται η ορθή πορεία μας και να μην διακινδυνέψουμε συμπεριφορές του παρελθόντος που στιγμάτισαν γενιές προγόνων μας. 

Οι τοπικές αρχές, παρά τους μειωμένους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι διαθέτουν το σθένος, τη θέληση αλλά και την ικανότητα να προσφέρουν υπηρεσίες ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν προκύπτουν έκτακτες κοινωνικές ανάγκες.

Επιβάλλεται να τεθούν κοινές προτάσεις εκ μέρους μας, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη χάραξη κοινών πολιτικών και την προώθηση τους προς τους θεσμούς της ΕΕ.  Κάποιες από αυτές τις προτάσεις μπορεί να είναι:

• Να στηρίξουμε τη λήψη μέτρων με στόχο την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της κρίσης στις χώρες καταγωγής.
• Να δεσμευτούμε στον επανασχεδιασμό και καθιέρωση ενός κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ενός δίκαιου, μόνιμου και ασφαλούς συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
• Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτών ανήλικων και στις γυναίκες πρόσφυγες.
• Να συμφωνήσουμε ότι η επιτυχημένη «ένταξη» είναι μία αμφίδρομη διαδικασία, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις για τους πρόσφυγες.
• Να απαιτήσουμε , ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και να διασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα για την υποδοχή των προσφύγων, μέσω κατάλληλων και επαρκών χρηματοδοτήσεων και εξασφάλισης άτοκων δάνειων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Eπενδύσεων για την κατασκευή κατοικιών και υποδομών.

Εκλεκτοί σύνεδροι και συνάδελφοι,
Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε κατά πόσον αυτή η κρίση θα καταστεί η αρχή του τέλους, η εάν θα αποτελέσει το κάλεσμα για κοινούς στόχους και για αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις δυσκολίες. Η σημερινή προσφυγική κρίση και η διαχρονική πλέον οικονομική κρίση, ας γίνουν οι καταλύτες για το επόμενο μεγάλο βήμα, ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρώπης. 

Απαιτείται εις βάθος διεύρυνση της οικογένειας μας. Τυχών αποτυχία μας να προχωρήσουμε σε μια εις βάθος διεύρυνση η οποία θα επιτρέπει στην Ευρώπη να ανταγωνίζεται με επιτυχία το παγκοσμιοποιημένο σημερινό διεθνές περιβάλλον και αν αντιμετωπίζει συλλογικά οικονομικές και προσφυγικές κρίσεις τότε θα μας καταδικάσει στην παρακμή, θα μας φέρει ουραγούς μέσα στην παγκόσμια τάξη και πιθανόν να επιφέρει και την σταδιακή διάλυση μας.
Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι με αταλάντευτη θέληση στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  Αναμένουμε όμως το ίδιο να πράττουν και όλα τα άλλα κράτη της οικογένειας μας.