Δήμος Λευκωσίας - Λεβέντειος Πινακοθήκη

Λεβέντειος Πινακοθήκη

Ο ΔΗΜΟΣ / Αναπτυξιακά Έργα / Ιδιωτικά / Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λεβέντειος Πινακοθήκη, στο κέντρο της Λευκωσίας, εγκαινιάστηκε το 2014, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να δημιουργηθεί μια δημόσια πινακοθήκη, όπου ο θησαυρός έργων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του να γινόταν προσβάσιμος στους συμπατριώτες του στην Κύπρο. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αποφάσισε ότι οι Συλλογές του όφειλαν να εκτεθούν σε ένα κτήριο αντάξιο των έργων που θα φιλοξενούσε.

Έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η ανέγερση της Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014. Ένα σύγχρονο, φιλόξενο κτήριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα, η Πινακοθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού και την Ελληνική Συλλογή, που συγκροτήθηκαν από τον ίδιο τον συλλέκτη, τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή.

Η Συλλογή του Παρισιού πήρε το όνομά της από το παρισινό διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου στεγάστηκε για περισσότερο από μισό αιώνα. Περιλαμβάνει σπουδαία έργα από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκής τέχνης, από πολλές καλλιτεχνικές σχολές και τεχνοτροπίες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, καθώς και έπιπλα εποχής και αντικείμενα τέχνης.

Η Ελληνική Συλλογή αποτελείται από έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Η Κυπριακή Συλλογή εστιάζει κυρίως σε έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1930

Οι τρεις αυτές Συλλογές και η Πινακοθήκη συνιστούν ένα σημείο αναφοράς, ένα ορόσημο για τη Λευκωσία, και συνάμα έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Άλλα Έργα

Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μετά την ολοκληρωμένη συνολική ανακαίνιση...

Περισσότερα
360 Nicosia (Υπό Κατασκεύη)

Η καρδιά της πρωτεύουσας αλλάζει. Νέα όψη, νέα πνοή αναμένεται να...

Περισσότερα
Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό...

Ο Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό είναι ο μεγαλύτερος...

Περισσότερα
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δημιουργίας «Έξυπνης Πόλης»

Ο Δήμος Λευκωσίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της Λευκωσίας σε έξυπνη...

Περισσότερα