Δήμος Λευκωσίας - Πολιτιστική Υπηρεσία
Πολιτιστική Υπηρεσία

Πολιτιστική Υπηρεσία


Η Πολιτιστική Υπηρεσία ξεκίνησε το 1980 με στόχο να βοηθήσει στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας. Η Υπηρεσία διαχειρίζεται τα σημαντικά Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Λευκωσίας όπως την Πύλη Αμμοχώστου, την Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», την Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας και το Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι. Διοργανώνει και συντονίζει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολιτιστικούς θεσμούς όπως αυτές ορίζονται από την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας.  Παράλληλα συνδιοργανώνει  πολιτιστικά δρώμενα, με διάφορους φορείς, που συμβάλλουν στην  αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας.

Δραστηριότητες:

Πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μνήμη τoυ Αγίoυ Τριφυλλίoυ – Πολιούχου Αγίου της Λευκωσίας
Ο Άγιος Τριφύλλιος υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Λεδρών, της πόλης της Λευκωσίας, κατά τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Θεωρείται από πηγές ως ένας από τους πιο μορφωμένους της εποχής του και περίφημος ρήτορας.  Η μνήμη του τιμάται στις 13 Ιουνίου και οργανώνονται εκδηλώσεις όπως θεία λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, κλπ.

Περιφορά Επιταφίων
Η Περιφορά Επιταφίων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ήταν ένα έθιμο που άρχισε σιγά σιγά να σβήνει. Με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας το έθιμο αυτό αναβίωσε και πάλι. Οι Επιτάφιοι Παναγίας Φανερωμένης, του Αγίου Σάββα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ-Τρυπιώτη, στολισμένοι με όμορφα λουλούδια συναντιούνται στην Πλατεία Ελευθερίας όπου γίνεται κοινή δέηση.

Πασχαλινή Εκδήλωση Τρίτης του Πάσχα
Κάθε Τρίτη του Πάσχα ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει πασχαλινές εκδηλώσεις στο Γραμμικό Πάρκο Καϊμακλίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιχνίδια και διαγωνισμούς όπως αυγοδρομίες, σακουλοδρομίες, σχοινί, διτζιήμι, ζίζιρο, καμήλα, καραγκιόζη, παραδοσιακά τραγούδια, ποίηση, χορούς, πατροπαράδοτα εδέσματα και άλλες δραστηριότητες από την λαογραφική καλλιτεχνική  δημιουργία.

Γιορτή της Γειτονιάς
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προώθηση του πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας, εθελοντισμού και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης, με τη συνεργασία των ίδιων των κατοίκων (Άγιοι Ομολογητές, Άγιος Ανδρέας, Χρυσαλινιώτισσα Παλουριώτισσα).

Χριστούγεννα στη Λευκωσία
Κατά τη διάρκεια των  γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιείται ποικιλία δραστηριοτήτων σε διάφορα σημεία της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας, πεζόδρομοι Λήδρας – Ονασαγόρου, Πλατεία Φανερωμένης, οδός Στασικράτους, Λεωφόρος Μακαρίου, Πλατεία Σολωμού, κ.ά.), με γιορτινή μουσική και τραγούδια, συναυλίες χορωδιών, μουσικών συνόλων και παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων.  Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και ολόκληρης της πόλης, σηματοδοτώντας την έναρξη  της εορταστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω εκδηλώσεων λειτουργεί «Η Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη» όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλά παιχνίδια και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.  


Τάφρος Νταβίλα