Δήμος Λευκωσίας - Ο Τοίχος που χάνεται

Ο Τοίχος που χάνεται

Σαβ, 28 Νοε. 2020 - Κυρ, 29 Νοε. 2020
Πλατεία Σελιμιγιέ
Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και σύγχρονη ποπ κουλτούρα, κάνοντας αισθητή την ποικιλομορφία της Ευρώπης. Από το καλοκαίρι του 2020, οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις εμφανίζονται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο, «Ο τοίχος που χάνεται» θα παρουσιαστεί τον Οκτώβρη και Νοέμβρη στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Μπορεί να είναι μια φράση της Hannah Arendt, ένας στίχος των Beatles, ένα απόσπασμα από την ταινία «Αμελί» ή μια φράση του Ούγγρου, βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, Imre Kertész. Μέσα από τοπικούς διαγωνισμούς έγινε μια επιλογή από ποικίλα αποφθέγματα για την εγκατάσταση. Από την Κύπρο στάληκαν πάνω από 100 αποφθέγματα στην κυπριακή διάλεκτο και την ελληνική, τουρκική, αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα. Ο καθένας που έστειλε την πρότασή του, έλαβε μέρος στην κλήρωση για δωρεάν μαθήματα γερμανικών, ένα τάμπλετ και δέκα δωροκουπόνια από βιβλιοπωλείο αξίας 50 ευρώ το καθένα. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, στις 16 Απριλίου 2020, στο facebook.

Από τα πέραν των 800 αποφθέγματα που στάληκαν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγινε μια πρώτη διαλογή. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στο πρότζεκτ, μια επιτροπή θα επιλέξει τα 150 αγαπημένα αποφθέγματα, τα οποία θα χαρακτούν στην πρωτότυπη γλώσσα και σε μετάφραση πάνω σε 6.000 ξύλινα τουβλάκια.

Τα τουβλάκια αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα των εγκατάστασεων των «τοίχων που χάνονται» σε δημόσιους χώρους, οι οποίες θα στηθούν από το καλοκαίρι του 2020 σε κεντρικά σημεία δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία/Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος. Αυτό σημαίνει ότι αποφθέγματα που στάληκαν στην Κύπρο μπορεί για παράδειγμα να επιλεγούν για την εγκατάσταση στην Ισπανία ή την Ολλανδία, και το αντίθετο.

«Ο τοίχος που χάνεται» θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2020 στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2020 στον Μόλο στη Λεμεσό και στις 28 και 29 Νοεμβρίου στην Πλατεία Σελιμιγιέ στη Λευκωσία. Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, ο κάθε επισκέπτης και η κάθε επισκέπτρια θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τουβλάκια με αποφθέγματα. Στο τέλος θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις: ο τοίχος θα χαθεί.