Δήμος Λευκωσίας - Αφιέρωµα στον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη - 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη

Αφιέρωµα στον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη - 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις (2021) / Αφιέρωµα στον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη - 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη
Παρ, 11 Ιουν. 2021
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέας
100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη
Αφιέρωµα στον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη


Ανήµερα της εκατοστής επετείου από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη (στις 11 Ιουνίου 1921), το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστηµίου Κύπρου τιµά τον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη µε ένα φιλολογικό αφιέρωµα που φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές του βίου του.

Το πρώτο µέρος της εκδήλωσης περιλαµβάνει µιαν οµιλία του επίτιµου Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή της Αξιοθέας, καθ. Μιχάλη Πιερή, για την προσωπικότητα και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία δίνεται βάρος στο διεθνές εκτόπισµά του ως σκηνοθέτη.
Περιγράφεται και αξιολογείται η µεταφραστική του κατάθεση, κυρίως στον Ευριπίδη και στον Σαίξπηρ. Σχολιάζεται η πάντοτε εγρήγορη πολιτική του συνείδηση, η οποία τον οδήγησε από νωρίς σε µια σειρά από αγώνες ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται σ’ ένα θέµα που ελάχιστα απασχόλησε τους βιογράφους του Κακογιάννη και τους µελετητές του έργου του. Αυτό της επενέργειας των παιδικών και νεανικών του αναµνήσεων από την ιδιαίτερη πατρίδα του στο θέµα της µορφοποίησης ορισµένων χαρακτηριστικών στοιχείων του έργου του, ιδίως στην εικονοποιία της κινηµατογραφικής του τέχνης.

Η εκδήλωση περιλαµβάνει επίσης ένα θεατρικό αναλόγιο, όπου παρουσιάζονται αποσπάσµατα από τις «Τρωάδες», τον «Οθέλλο» και το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» σε µετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ερµηνεύουν τέσσερα µέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ: Σταύρος Αροδίτης, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χριστίνα Πιερή, Μύρια Χατζηµατθαίου.

Aπαγγελίες:
- Σταύρος Αροδίτης
- Μύρια Χατζηµατθαίου
- Μιχάλης Πιερής
- Χριστίνα Πιερή
- Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

EΙΣΟ∆ΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ