Δήμος Λευκωσίας - Ήχοι Μεσαίωνα στην Αυλή της Μεσογείου

Ήχοι Μεσαίωνα στην Αυλή της Μεσογείου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις (2021) / Ήχοι Μεσαίωνα στην Αυλή της Μεσογείου
Παρ, 17 Σεπ. 2021
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέα
Ο κορεσμός της σύγχρονης κουλτούρας και η εγκατάλειψη του πολιτισμού δημιουργούν την ανάγκη για επιστροφή. Επιστροφή στις παραδόσεις και στην παλαιά Κύπρο, με μιαν όμως νέα αντίληψη που προάγει τη δυναμική του πολιτισμού μας σαν ένα κράμα διαφορετικών παραδόσεων, επιρροών και σχέσεων με τη Μεσόγειο και Ευρώπη. Με το πιο πάνω όραμα, ξεδιπλώνεται ένα πρόγραμμα μεσαιωνικής λόγιας και παραδοσιακής μουσικής από Κύπρο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ανατολική Μεσόγειο. Έμφαση δίνεται στον κώδικα της Κύπρου, Torino MS J.II.9. H συλλογή του πολύτιμου αυτού χειρογράφου με τις 334 συνθέσεις εικάζεται ότι έγινε με εντολή του ρήγα της Κύπρου Ιανού Α’ (1374-1432) στην αυλή των Lusignan στη Λευκωσία μεταξύ 1413-1430, και αποτελεί σημαντική πηγή για την ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Ευρωπαϊκής Μουσικής με το περίπλοκο στυλ της Ars Subtilior (λεπταίσθητη τέχνη).
Κρίστια Μιχαήλ
Ίδρυση, Καλλιτεχνική ∆ιεύθυνση

Το Ensemble Cantara αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο σχήμα μεσαιωνικής μουσικής στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2021 με πρωτοβουλία ειδικευμένων Κύπριων καλλιτεχνών που συνδυάζουν την Ευρωπαϊκή κλασική με την παραδοσιακή παιδεία. Με όργανα εποχής, όπως γοτθική άρπα, λύρα, σαντούρι, αναγεννησιακό και παραδοσιακό λαούτο, ούτι, παραδοσιακά κρουστά και φωνές, εξειδικεύεται σε μεσαιωνικούς ύμνους, χορούς και τραγούδια, γρηγοριανά μέλη, μουσική των τροβαδούρων, παραδοσιακές μελωδίες ∆ύσης και Ανατολής.

Κρίστια Μιχαήλ: φωνή, γοτθική άρπα
Έλλη Αλωνεύτου: φωνή
Νίκη Ανδρονίκου: αναγεννησιακό και παραδοσιακό λαούτο
Βερόνικα Αλωνεύτου: σαντούρι
Γιάννης Κουτής: ούτι, duduk
Ζαχαρίας Σπυριδάκης: λύρα
Μάριος Σολωμού: παραδοσιακά κρουστά

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου - Ιουλίου: €30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/