Δήμος Λευκωσίας - "Steel is sometimes very soft" Σταύρος Λοΐζου Πάου

"Steel is sometimes very soft" Σταύρος Λοΐζου Πάου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις (2021) / "Steel is sometimes very soft" Σταύρος Λοΐζου Πάου
Παρ, 15 Οκτ. 2021 - Σαβ, 23 Οκτ. 2021
19:30- 19:00
Γκαλερί Αποκάλυψη
Πρωτότυπη, ευρηματική, ασυνήθιστη είναι η έκθεση που επιλέγει η γκαλερί αποκάλυψη να εγκαινιάσει τη νέα περίοδο των εκδηλώσεων της.

Πρόκειται για έκθεση γλυπτικής με πρώτη ύλη χαλασμένα εξαρτήματα μηχανών βίδες, ρουλεμάν, εξαρτήματα υπολογιστών, πλακέτες, σιδερικά, παιχνίδια και τόσα άλλα μεταλλικά αντικείμενα της καθημερινότητας που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της χρήσης τους και θεωρούνται άχρηστα.

Αυτά λοιπόν τα θεωρούμενα ως "άχρηστα" υλικά αποτελούν για τον καλλιτέχνη την έμπνευση και την αφετηρία της δημιουργίας των έργων του. Με άλλοτε αρκετές επεμβάσεις και άλλοτε με ελάχιστες τα ανακυκλωμένα υλικά μεταποιούνται, συναρμολογούνται και μεταμορφώνονται σε θαυμάσιες γλυπτικές συνθέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα που ο καλλιτέχνης επιλέγει να βάψει με έντονα φανταχτερά χρώματα για λόγους αισθητικής καθώς, και τα άλλα που το χρώμα αφήνεται στην αρχική τους όψη όπως ακριβώς ήταν σαν πρώτη ύλη.
Με σωματικό κόπο και πνευματική διεργασία τα υλικά δομικά μεταλλάσσονται μορφικά για να αποτελέσουν τις νέες τους φόρμες. Με εργαλεία βοήθειας τις λίμες, τα σφυριά, την οξυγονοκόλληση, τα σκόρπια σιδερικά παίρνουν μορφή και σχήμα.
Τα έργα που παρουσιάζει ο Σταύρος Λοίζου Πάου χαρακτηρίζονται από πρωτόγνωρα στοιχεία και καινούργιες αισθητικές αξίες. Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς του Πάου είναι η καταγραφή καταστάσεων, βιωματικών και άλλων που σχετίζονται καθαρά με πολιτικοκοινωνικές αλλοιώσεις και έντονες συναισθηματικές ανακατατάξεις τις οποίες διατυπώνει με αυθορμητισμό και αισιόδοξη διάθεση.

Ο καλλιτέχνης δεν επιχειρεί να εντυπωσιάσει ή να ωραιοποιήσει καταστάσεις με την δουλεία του. Προτάσσει την δική του πρόταση και άποψη, απομυθοποιεί την ψεύτικη εικόνα του κόσμου.

Έχει χαρακτηριστεί σαν "πράσινος" καλλιτέχνης αφού δικαίως δεν ρίχνει στον κάλαθο τίποτα. Μεταποιεί, μετουσιώνει, προσθέτει, αφαιρεί, δίνει νέες μορφές και παραστάσεις οι οποίες κουβαλούν μέσα τους την αύρα του δικού τους παρελθόντος, τις παλιάς τους χρήσης ταυτόχρονα με την νέα πνοή που φέρουν τα νέα έργα τέχνης που θα παραμείνουν ανεξίτηλα και διαχρονικά.

Το έργο του Σταύρου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής επικοινωνίας όχι μόνο για τις προαναφερθείσες αρετές που παρουσιάζει αλλά και για ακόμη ένα λόγο. Το έργο που παράγει ο καλλιτέχνης κατατάσσεται στα οικολογικά γιατί συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο στην γενικότερη φιλοσοφία της προστασίας του πλανήτη μέσω του περιορισμού των σκουπιδιών και της επαναχρησιμοποίησης. Πολλές συνεντεύξεις και κείμενα έχουν γραφτεί για
την δουλεία του αφότου άρχισε να την εκθέτει.

Ο Σταύρος Λοίζου Πάου γεννήθηκε στην Κατωκοπιά-Μόρφου, όταν η οικογένεια του προσφυγοποιήθηκε, μετακόμισε στην Σουηδία όπου έζησε πέντε χρόνια. Σπούδασε στην Αγγλία Bachelor in business και MBA. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα μηχανολογίας. Η παρούσα έκθεση αποτελεί την τρίτη ατομική του αλλά έχει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.