Δήμος Λευκωσίας - Διαδικτυακή Διάλεξη: Ο θεσμός της προίκας, από την εποχή του Ομήρου στην Κύπρο του 20ού αι.

Διαδικτυακή Διάλεξη: Ο θεσμός της προίκας, από την εποχή του Ομήρου στην Κύπρο του 20ού αι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις (2021) / Διαδικτυακή Διάλεξη: Ο θεσμός της προίκας, από την εποχή του Ομήρου στην Κύπρο του 20ού αι.
Πεμ, 14 Οκτ. 2021
19:30
Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σας προσκαλεί στην διαδικτυακή  διάλεξη της Καλλιόπης Πρωτοπαπά Φιλολόγου και Ερευνήτριας με θέμα "Ο θεσμός της προίκας, από την εποχή του Ομήρου στην Κύπρο του 20ού αι." την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 7.30 μμ.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ
Πατήστε ΕΔΩ για την εγγραφή σας.
Ακολούθως θα λάβετε μήνυμα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο με τον σύνδεσμο παρακολούθησης μέσω ΖΟΟΜ στις οθόνες των υπολογιστών σας την πιο πάνω μέρα και ώρα.
 
Διάρκεια διάλεξης:  π. 50 λεπτά. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο θεσμός της προίκας είναι άμεσα συνυφασμένος με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής, αλλά και του τόπου.
Στην Κύπρο παρατηρούμε τρεις κυρίως τρόπους αντιμετώπισης του θέματος. Στη μια περίπτωση ο άντρας έκτιζε το σπίτι και έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από την ακίνητη πατρική περιουσία, οπότε η γυναίκα θα εγκατασταθεί στο χωριό του άντρα, ανδροπατροτοπικός γάμος. Στη δεύτερη περίπτωση η οικογένεια της κοπέλας έδινε το σπίτι και την ακίνητη περιουσία μαζί με τον ρουχισμό και τα οικιακά σκεύη, οπότε μετακινούνται οι άντρες, γυναικοτοπικός γάμος.

Σε ορεινές κυρίως περιοχές, παρατηρείται ένας μικτός τύπος. Οι δυο οικογένειες επιβαρύνονται εξίσου, όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία και στην προμήθεια της επίπλωσης και των ζώων. Η οικογένεια της κοπέλας προσφέρει επιπλέον μόνο τον ρουχισμό. Ενδεικτικά παρουσιάζονται και σχετικά προικοσύμφωνα του γαμπρού και της νύφης.

Η κατάσταση αυτή ίσχυε στην Κύπρο ως τα μέσα του 20ού αι. Σε ένα μεταβατικό στάδιο έκτιζαν από κοινού το σπίτι ο γαμπρός και η νύφη και στη συνέχεια επικράτησε η συνήθεια να κτίζει η νύφη το σπίτι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Καλλιόπη Πρωτοπαπά κατάγεται από τον Καραβά. Σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως καθηγήτρια και Βοηθός Διευθύντρια. Εργάστηκε στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου με μερική απόσπαση και συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών που οργάνωσαν το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου.

Το τετράτομο έργο της για τα έθιμα του κύκλου της ζωής  βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και πήρε το Κρατικό Βραβείο Κύπρου για «Τα έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου».
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή τέχνη στο Καϊμακλί . Έγραψε τα κείμενα για το βιβλίο «Καϊμακλί, Συμβολή στη λαϊκή τέχνη» και το βιβλίο «Προσκυνητάριο των ιερών ναών Καϊμακλίου».