Δήμος Λευκωσίας - Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία

Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία
Παρ, 04 Φεβ. 2022
18:30
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Οικογενειακές Συναυλίες

Λευκωσία: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 18:30

Μια πρωτότυπη μουσικο-θεατρική παράσταση παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του επίτιμου της μαέστρου κ. Άλκη Μπαλτά, η οποία συνδυάζει θέατρο σκιών Καραγκιόζη με δημοφιλή κλασικά έργα. Η παράσταση προσφέρει μία απολαυστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική εμπειρία, μέσω της οποίας μικροί και μεγάλοι ακροατές μυούνται στην κλασική μουσική!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ο φιλόμουσος Νιόνιος (Σιορ - Διονύσιος) προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες: για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα, τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Λίγο - λίγο ο Καραγκιόζης αλλάζει τελείως γνώμη για αυτή τη μουσική την οποία, πριν, θεωρούσε δύσκολη και στενάχωρη! Τώρα του αρέσει πολύ!

Σημείωμα του δημιουργού της παράστασης, κ. Άλκη Μπαλτά
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μουσικο - θεατρικής παράστασης για παιδιά, που να συνδυάζει τη διασκέδαση με την πληροφόρηση γύρω από την κλασική μουσική, υπήρχε στη σκέψη μου εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Ιούλιο του 2016, αποφάσισα να βάλω σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο. Σκέφτηκα, τότε, τον Καραγκιόζη. Τον λαϊκό αυτόν ήρωα του θεάτρου σκιών από τα δικά μου παιδικά χρόνια, που τον βλέπαμε στο πανί σε παραστάσεις που γινόντουσαν στη γειτονιά μου, μέχρι σήμερα, ενθουσιάζει και διασκεδάζει αφάνταστα μικρούς και μεγάλους. Έγραψα, τότε, την υπόθεση που θα παρακολουθήσετε, διάλεξα τα έργα που θα «έντυναν» μουσικά  την παράσταση και μερικά από αυτά τα έργα τα διασκεύασα για μικρό μουσικό σύνολο.

Το έργο μουσικά ήταν έτοιμο. Έλειπε, όμως, ακόμη ο βασικός συντελεστής της παράστασης, ο Καραγκιοζοπαίχτης. Είχα την τύχη να γνωριστώ με έναν εξαίρετο συνεχιστή της μεγάλης παράδοσης των Καραγκιοζοπαιχτών, τον Θοδωρή Κωστιδάκη. Του έδωσα το κείμενο που είχα γράψει και εκείνος, ως έμπειρος του είδους, έκανε κάποιες προσθήκες στο κείμενο. Και οι δύο μας ενθουσιαστήκαμε με την προοπτική παρουσίασης αυτού του έργου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στη Λευκωσία από κλιμάκιο της Σ.Ο.Κ. κι αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό. Το φέρνουμε ξανά, σε όλες τις κύριες πόλεις της Κύπρου αλλά με δύο Καραγκιοζοπαίχτες αυτή τη φορά, τα αδέλφια Θοδωρή και Μπάμπη Κωστιδάκη.

...Μέσα από τα αστεία επεισόδια του έργου οι μικροί ακροατές ακούν και αρκετές πληροφορίες για τη μουσική, καθώς, βέβαια, και κλασικά μουσικά έργα. Ελπίζω πως η παράσταση θα αγαπηθεί όχι μόνο από τους μικρούς μας ακροατές, αλλά και από τους γονείς τους!

Ιδέα, σχεδιασμός της υπόθεσης, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών: Αλκης Μπαλτάς
Θέατρο σκιών: Καραγκιοζοπαίκτες της «Ανεμοδούρας» Θοδωρής και Μπάμπης Κωστιδάκης (στα ελληνικά)
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Υποστηρικτές: Δήμος Λάρνακας, Δήμος Πάφου, Θέατρο Ριάλτο, Δήμος Λεμεσού

Τιμή εισιτηρίου: €7 για όλους
Δωρεάν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

Προπώληση εισιτηρίων:
Συναυλίες Λάρνακας, Πάφου και Λευκωσίας: από την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy και το Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00-19:00.
Συναυλία Λεμεσού: από την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy, και το Ταμείο του Θεάτρου Δευ-Παρ: 10:00-13:00 και 17:00-19:00, Σαβ 10:00-13:00.

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Λεωνίδα Κιούπη, Λάρνακα, 24 665794)
Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο (Ανδρέα Γερούδη 27, 8010 Πάφος, 26 222286)
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Λεωφόρος Μουσείου 4, 1097 Λευκωσία)
Θέατρο Ριάλτο (Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Πλατεία Ηρώων, 3040 Λεμεσός, 77777745)

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy