Δήμος Λευκωσίας - 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζό

25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζό
Τρι, 12 Ιουλ. 2022
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέα
100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης: Προσκεκλημένος ομιλητής
Κώστας Βόμβολος: συνθέσεις, πιάνο
Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο
Κris Grecian: ντραμς

Ερμηνεύουν:
Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Σταύρος Αροδίτης
Έφη Γαβριήλ
Μιχάλης Γιάγκου
Χαρίτων Ιωσηφίδης
Μιχάλης Μιχαήλ
Μιράντα Νυχίδου
Νικολέτα Σιάνου
Μύρια Χατζηματθαίου

Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την έκδοση του Ulysses, του αριστουργήματος του Μοντερνισμού, του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόυς. Ένα έργο αμφιλεγόμενο, που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδες, αισχρό και αιρετικό αλλά υμνήθηκε από μεγάλους συγγραφείς (Τ. Σ. Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, κ.ά.) και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο στη σύγχρονη εποχή.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία για το έργο του Τζόυς από τον ποιητή, μεταφραστή, συγγραφέα και μελετητή Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, που φέρει τον τίτλο: «JJ/JJ Blues: Η αρχή του Μοντερνισμού».

Στο δεύτερο μέρος, μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. σε συνεργασία με τον συνθέτη Κώστα Βόμβολο ερμηνεύουν αποσπάσματα από την ενότητα «Κίρκη» του Οδυσσέα. Μία μουσική παράσταση, ένα μουσικό-θεατρικό αναλόγιο, που εμπίπτει πλήρως στην αποστολή του Θεατρικού Εργαστηρίου να προσεγγίζει σπουδαία έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας με έναν διαφορετικό ερμηνευτικό τρόπο. Η μουσική γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη επετειακή παράσταση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβυς της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Α.Ε. Conor Long.

Τζέιμς Τζόυς, Οδυσσέας
Στις σελίδες του Οδυσσέα, που η πλοκή του διαδραματίζεται στο Δουβλίνο, μέσα σε μία μόνο ημέρα, στις 16 Ιουνίου 1904, υμνείται με έναν αιχμηρό και παιγνιώδη, κριτικό, φιλοσοφικό, αντι-θρησκευτικό, πατριωτικό (και μη) τρόπο, η ηρωική ζωή μιας πεζής καθημερινότητας, μέσω της συνείδησης δύο πρωταγωνιστών, του νεαρού Στίβεν Δαίδαλου, και του Λέοπολντ Μπλουμ.
Ο Τζόυς είχε δηλώσει ότι ο σκοπός του ήταν να δημιουργήσει στο μυθιστόρημά του μια τόσο ολοκληρωμένη υλική εικόνα του Δουβλίνου που ακόμα κι αν εξαφανιζόταν από προσώπου γης, θα μπορούσε να αποκατασταθεί μέσα από το βιβλίο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την ιρλανδική πόλη, αλλά και για ολόκληρο τον ιουδαιοχριστιανικό και ειδωλολατρικό πολιτισμό, ο οποίος έχει αποτυπωθεί σαν ολογραφία στο μυθιστόρημά του με παρεμβαλλόμενα αποσπάσματα, αναφορές και ρήσεις από την αρχαία λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη Βίβλο, μεσαιωνικούς και σύγχρονους συγγραφείς, ώς και νεότερα τραγούδια.

«Κίρκη»
Στις αρχές της άνοιξης του 1920, ο Τζόυς ολοκλήρωσε «Τα Βόδια του Ήλιου», μια ενότητα για την οποία είχε αφιερώσει 1.000 ώρες συγγραφής, και έστρεψε την προσοχή του στην «Κίρκη». Ανέμενε ότι αυτό το επεισόδιο, όπως και αυτά που είχε γράψει μέχρι τότε, θα του έπαιρνε δύο-τρεις μήνες. Δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η «Κίρκη» θα απαιτούσε οκτώ προσχέδια και πάνω από έξι μήνες για να γραφτεί, πόσο μάλλον ότι θα αναποδογύριζε όλη τη δημιουργική του μέθοδο και θα μεταμόρφωνε ολοκληρωτικά τον Οδυσσέα. Η «Κίρκη» σημαδεύει την παράλογη, στα όρια του γκροτέσκου, μεταμόρφωση εκατοντάδων χαρακτήρων (νεκρών και ζωντανών), άψυχων αντικειμένων και εννοιών που ο αναγνώστης έχει συναντήσει μέχρι στιγμής στον Οδυσσέα. Όπως έχει αναφερθεί από τη βιβλιογραφία, ο Τζόυς φαίνεται ωσάν να πήρε το βιβλίο, το ανακάτεψε σε ένα γιγαντιαίο μίξερ και μετά αναδιέταξε τα στοιχεία του σε μια τερατώδη παντομίμα. Η σύνθετη δραματική διάσταση του επεισοδίου έχει τη δύναμη να διασκεδάζει, με την ξεκαρδιστικά αθυρόστομη εκφραστικότητά του κειμένου, αλλά συνάμα να μας κεντρίζει δείχνοντας ότι εκεί, στα όρια, περιέχονται στιγμές βαθύτατου σκότους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy και στο: https://anyflip.com/mlhb/oqsi/

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου–Ιουλίου: €40. Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/