Δήμος Λευκωσίας - Παρουσίαση Βιβλίου «Δώρος Γεωργιάδης, Μ’ ένα τραγούδι που μιλάει στην ανθρωπιά σας, Μουσική Διαδρομή

Παρουσίαση Βιβλίου «Δώρος Γεωργιάδης, Μ’ ένα τραγούδι που μιλάει στην ανθρωπιά σας, Μουσική Διαδρομή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / Παρουσίαση Βιβλίου «Δώρος Γεωργιάδης, Μ’ ένα τραγούδι που μιλάει στην ανθρωπιά σας, Μουσική Διαδρομή
Παρ, 08 Ιουλ. 2022
19:00
Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Οι Εκδόσεις Ευγνώμων και ο συγγραφέας Δρ. Αλέξανδρος Φωκάς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Δώρος Γεωργιάδης, Μ’ ένα τραγούδι που μιλάει στην ανθρωπιά σας, Μουσική Διαδρομή», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στις 19:00 το απόγευμα στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας.

Για το βιβλίο και τον Δώρο Γεωργιάδη θα μιλήσουν ο Σταύρος Σιδεράς, Συγγραφέας - Συνθέτης και η Φρύνη Παπαδοπούλου, Εκφωνήτρια - Παραγωγός Μουσικών Προγραμμάτων.

Για τον συγγραφέα θα μιλήσει η Καίτη Οικονομίδου.

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους Παναγιώτη Κλείτου στο πιάνο, τη Μαρία Συμεωνίδου και τον Αλέξανδρο Φωκά στο τραγούδι.

Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει η Άντρη Χαϊράλλα, Εκδότρια.

Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά!

Είσοδος ελεύθερη.

Επισυνάπτεται πρόσκληση και αφίσα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Δώρος Γεωργιάδης είναι ένας από τους πρώτους Κύπριους τραγουδιστές και συνθέτες που διέπρεψαν στην Ελλάδα. Καθιερώθηκε το 1972 όταν κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τη σύνθεσή του «Αν ήμουν πλούσιος» σε στίχους Σώτιας Τσώτου. Το 1977 κέρδισε ξανά το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη σύνθεσή του με τίτλο «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή», τραγούδι με το οποίο η Άννα Βίσση καθιερώθηκε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.
Με τη σύνθεση της ροκ όπερας «The Archon» (1979), που ανέβηκε στη Νότιο Αφρική, αλλά και των τραγουδιών «Σωκράτη εσύ Σουπερστάρ» (1979) και «Μόνικα» (1981), με τα οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision, παίρνοντας την 8η και την 6η θέση αντίστοιχα, ο Δώρος κατάφερε να αναγνωριστεί η αξία του και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, κατά τη δεκαετία του ’90, έστησε και διηύθυνε την περίφημη Χορωδία της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και δημιούργησε τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Τραγουδιού και το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αφετηρίες», θεσμούς που ανέδειξαν μεγάλα ταλέντα της Κύπρου, όπως τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Αυτά και άλλα πολλά επιτεύγματα ενός καλλιτέχνη, που δόξασε τη χώρα του όσο λίγοι, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου μέσα από έρευνα του συγγραφέα, διηγήσεις του Δώρου Γεωργιάδη και κείμενα πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου και της Ελλάδας. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης επιλεγμένη δισκογραφία του καλλιτέχνη, επιλογή από μελοποιημένους στίχους του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δρ. Αλέξανδρος Φωκάς γεννήθηκε το 1991 στη Λευκωσία. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα σαξοφώνου στο Ωδείο Ακροπόλεως, με δασκάλους τους Ανδρέα Ευσταθίου και Σωτήρη Γεωργιάδη. Στη συνέχεια, κατά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, ήταν μέλος της Σχολικής Ορχήστρας, ενώ στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, πέρασε από τη Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ), όπου υπηρέτησε ως σαξοφωνίστας και τραγουδιστής ορχήστρας.
Η παράλληλη αγάπη του για την επιστήμη και την έρευνα τον ώθησε να σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα, και να κάνει Μεταπτυχιακό (MRes) στο ίδιο πανεπιστήμιο, με θέμα τη Βιολογία Φυτών και τη Μικροβιολογία. Τον Ιούλιο του 2021, ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham με υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC). Σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στον Κλάδο Αγροβιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Είναι μελετητής του ελληνικού τραγουδιού και από το 2017 μέχρι το 2020 αρθρογραφούσε στο διαδικτυακό μουσικό περιοδικό Ogdoo.gr. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια παίζει σαξόφωνο και τραγουδά, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο πλευρό της Κύπριας μέτζο-σοπράνο Καίτης Οικονομίδου, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αγγλία. Με τη μουσική βιογραφία του συμπατριώτη του, Δώρου Γεωργιάδη, κάνει την είσοδό του στον κόσμο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μουσική και την έρευνα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο email: alexphokas@gmail.com