Δήμος Λευκωσίας - 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο

25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο
Τρι, 11 Οκτ. 2022
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέας
Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο Σπόρτιγκ Κλουμπ
Σαβίνα Γιαννάτου - Primavera en Salonico - Lotus Eaters


Μουσικές από τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα που αντανακλούν τον κοσμοπολίτικο και πολυεθνικό χαρακτήρα της. Παραδοσιακά και αστικά μικρασιάτικα τραγούδια στις ελληνικές, λαντίνο και αρμένικες παραλλαγές τους συνυπάρχουν με ναπολιτάνικες καντσονέτες και οπερέτες τόσο στα ιταλικά, όσο και στις μεταφρασμένες εκδοχές τους. Το κείμενο είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού και φωτίζει με τον δικό του τρόπο τα ήθη της εποχής.

Ο τίτλος της παράστασης αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία της Σμύρνης. Η δεσποινίς Κλοτίλδη είναι υπαρκτό πρόσωπο, αγνώστου βιογραφικού, και ηχογράφησε σε δίσκους γραμμοφώνου στη Σμύρνη έξι τραγούδια μεταξύ 1910–1915. Το Σπόρτιγκ Κλουμπ (όπως το πρόφεραν οι Σμυρνιοί) ήταν περίφημη λέσχη και διοργάνωνε μεγάλες χοροεσπερίδες και μουσικές παραστάσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σαβίνα Γιαννάτου: τραγούδι
Κατερίνα Σισίννι: τραγούδι
Κώστας Βόμβολος: επιλογή κειμένων, κανονάκι, ακορντεόν
Χάρης Λαμπράκης: νέι
Γιάννης Αλεξανδρής: ούτι, κιθάρα
Θανάσης Χαλκιάς: σκηνοθεσία, αφήγηση
Μαριλού Βόμβολου: αφήγηση

Συμπαραγωγή με την LOTUS EATERS AMKE

Το Σπόρτιγκ Κλουμπ της Σμύρνης
Το Σπόρτιγκ Κλουμπ ήταν το πιο διάσημο και περιζήτητο κλαμπ στη Σμύρνη που διακρινόταν για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του και την άψογη εξυπηρέτηση στους διακεκριμένους θαμώνες του. Από την ίδρυσή του το 1893 μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ήταν η λέσχη της επιλογής για τους εκλεκτούς της Σμύρνης.

Ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου του 1893, με μέλη 141 Έλληνες, 271 Ευρωπαίους, Λεβαντίνους κι Εβραίους, 53 Αρμένηδες και 10 Μουσουλμάνους. Οι εφημερίδες το αποκαλούσαν «Γυμνασιακό Κύκλο», οι Σμυρναίοι το έλεγαν Σπόρτιγκ Κλουμπ.
Κτίστηκε από τον Elie Jules Guiffray, γνωστό επενδυτή της Σμύρνης. Ο Guiffray συνδεόταν από την πλευρά της μητέρας του με την οικογένεια Dussaud, η οποία ανέλαβε την κατασκευή της προκυμαίας της Σμύρνης. Μετά από τις επενδύσεις του στις μεταφορές στη Σμύρνη, ο Elie Guiffray ανέλαβε την «Société des Quais de Smryne», η οποία κατασκεύασε και λειτούργησε την αποβάθρα της Σμύρνης. Με την πεποίθηση ότι η Σμύρνη χρειάζεται ένα κλαμπ με κύρος, συνέχισε τις επενδύσεις του στη βιομηχανία του θεάματος.

Το Σπόρτιγκ Κλουμπ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βιτάλη και ξεχώριζε για το πολυποίκιλτο ταβάνι του, τον τεραστίων διαστάσεων πολυέλαιό του με τις 40 λάμπες γκαζιού, και τη μεγαλόπρεπη αίθουσα θεάτρου 600 θέσεων. Διέθετε επίσης αναγνωστήριο, αίθουσες σφαιριστηρίου και χαρτοπαιγνίου, ωραιότατο κήπο, όπου έπαιζε τα καλοκαίρια εκλεκτή ορχήστρα και συγκεντρωνόταν η αριστοκρατία της Σμύρνης. Στο θέατρό του, το οποίο διέθετε και θέση για ορχήστρα, ανέβαιναν όπερες, οπερέτες και θεατρικές παραστάσεις, όπως για παράδειγμα, η οπερέτα «Mascotto» η οποία ανέβηκε κατά την τελετή εγκαινίων του κέντρου.

Το Σπόρτιγκ Κλουμπ λειτουργούσε με σύστημα μελών και δεχόταν νέα μέλη μόνο κατόπιν αναφοράς. Οι υποψήφιοι διένυαν μια δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων προτού θεωρηθούν πλήρη μέλη. Το κλαμπ ήταν αρκετά αυστηρό ως προς αυτή την αρχή. Αυτό το ελίτ σύστημα μελών επέτρεψε στον σύλλογο να είναι ένας από τους πιο διάσημους χώρους στη Σμύρνη εκείνη την εποχή.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου: 
https://ucyweb.ucy.ac.cy/cucentre/documents/PROGRAMME_SEP-OCT_2022_FINAL.pdf και στο: https://anyflip.com/mlhb/kxhd/

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5.
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: €40.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/