Δήμος Λευκωσίας - 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή

25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή
Πεμ, 13 Οκτ. 2022
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέας
Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή
Τακούσιης - Καραπατάκης Project με τον Γιάννη Κουτή


Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Πιερής μάς έδωσαν πολλές φορές «τη σκηνή» για να παρουσιάσουμε μουσικές - νέες, πειραματικές και όχι συμβατικές. Η αποδοχή αυτή πάντα μας συγκινούσε και μας ωθούσε σε κάθε συναυλία μας να ανταποκρινόμαστε στο επίπεδο που όριζε η Αξιοθέα. Η εμπιστοσύνη αυτή έπρεπε να διατηρείται με τη δική μας ανανέωση ή εξέλιξη.
Η ανάγκη για ευχαριστία στον Μιχάλη Πιερή μάς οδήγησε στην ιδέα αυτής της εκδήλωσης/συναυλίας. Αποτίνουμε φόρο τιμής με τον δικό μας τρόπο αγκαλιάζοντας με τη μουσική μας τα ποιήματα του Μ. Πιερή από τη συλλογή του «Μεταμορφώσεις πόλεων», αλλά και από άλλες συλλογές του ποιητή.

Σκοπός είναι να επιτευχθεί ένας διάλογος μεταξύ ποίησης και μουσικής με την κατάλληλη αισθητική διάθεση για το επιθυμητό και αρμονικότερο αποτέλεσμα.
Μάριος Τακούσιης
Γαβριήλ Καραπατάκης
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μάριος Τακούσιης: πιάνο, συνθέσεις
Γαβριήλ Καραπατάκης: άταστο μπάσο, συνθέσεις
Γιάννης Κουτής: ούτι, κιθάρα

Ανάγνωση ποιημάτων από τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Μύρια Χατζηματθαίου
Σταύρος Αροδίτης

Ακούγοντας τη νέα μουσική κατάθεση του Μάριου Τακούσιη και του Γαβριήλ Καραπατάκη ένιωσα ότι δεν θα μπορούσα να την περιγράψω απαριθμώντας χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Θα μπορούσα όμως να πω τι δεν έχει και με τι δεν μοιάζει. Σίγουρα δεν έχει το άγχος του αυτοπροσδιορισμού γιατί δεν προσποιείται ότι είναι κάτι, απλούστατα ΕΙΝΑΙ. Δεν συνομιλεί φωναχτά με καμία παράδοση, διότι οι «μνήμες» της, τόσο από τις «φωνές» της γενέθλιας γης όσο και από τη παγκόσμια πορεία του είδους στο οποίο εντάσσεται (αυτό της τζαζ), είναι βαθιά χωνεμένες, θα έλεγα σοφιλιασμένες στο μουσικό της σώμα. Έτσι, είναι στιγμές που την αισθάνεσαι οικεία, είναι όμως κι άλλες, οι πιο πολλές, που σου δίνει το αίσθημα ότι ακούς κάτι πρωτάκουστο. Είναι στιγμές που κάποια μοτίβα φέρνουν «γλυκείες ενθυμήσεις», που όμως είναι αδύνατο να προσδιορίσεις με ακρίβεια την πρωταρχική πηγή τους.

Αυτό συμβαίνει, πιστεύω, επειδή η διαλογική συνομιλία των μουσικών μας με τις πηγές και τις ρίζες τους, είναι συνομιλία βάθους, όχι επιφανείας. Έτσι ακούγοντας τη μουσική τους νιώθεις να σε κατακλύζει μια μουσική εμπειρία νεότροπη και πρωτόγνωρη κι ας είναι φορτωμένη μνήμες. Γι’ αυτό και παύεις να ενδιαφέρεσαι για σήματα αναγνώρισης. Αφήνεσαι στη «δωρεά» του μαγικού ταξιδιού μιας μουσικής που έχει αγγίξει εκείνη την οροφή ποιότητας όπου καταργούνται τα ειδολογικά σύνορα ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.
Μιχάλης Πιερής

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου: 
https://ucyweb.ucy.ac.cy/cucentre/documents/PROGRAMME_SEP-OCT_2022_FINAL.pdf και στο: https://anyflip.com/mlhb/kxhd/

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5.
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: €40.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/