Δήμος Λευκωσίας - 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτ

25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου Β’ μέρος - Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτ
Τρι, 04 Οκτ. 2022
20:30
Αρχοντικό Αξιοθέας
Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη
Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου


Μετά την ιστορική παρουσίασή της στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό" Καβάφη», επιστρέφει στην Αξιοθέα για μία μόνο παράσταση.

Το έργο, σε σκηνοθεσία, επιλογή και επιμέλεια κειμένων του Μιχάλη Πιερή,  βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (Αναγνωρισμένα, Αποκηρυγμένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραμα¬τικής τέχνης.

Η προσέγγιση λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ωριμότητα), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφικά/διδακτικά, ιστορικά/πολιτικά, αισθησιακά/ερωτικά ποιήματα).

Η παράσταση αναδεικνύει, στο πλαίσιο μιας θεατρικής πράξης, την τεκμηριωμένη γνώση και αγάπη του Καβάφη για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, τονίζοντας εκείνα τα στοιχεία τα οποία ο Αλεξανδρινός αφομοίωσε από την τέχνη του δράματος, καθώς και από μεγάλους ευρωπαίους ποιητές οι οποίοι επίσης στήριξαν ένα μέρος της ποιητικής τους στη δραματική τέχνη.
Η παραγωγή έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο και το Άμστερνταμ και αποτελεί όχι απλά ένα απολαυστικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και μια γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μιχάλης Πιερής, Γρηγόρης Παπαγεωργίου
Χειρισμός φωτισμού: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Ερμηνείες βασικών ρόλων:
Σταύρος Αροδίτης, Μύρια Χατζηματθαίου, Χριστίνα Πιερή, Μαρία Χριστοδούλου, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Στέλλα Βλαστάκη, Μιχάλης Μιχαήλ, Μιχάλης Γιάγκου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Φιλιππάκης, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Χορός:
Οι πιο πάνω και οι: Ευτυχία Γεωργίου, Ιωάννα Ιωάννου, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Γεωργία Λιασή, Άντρη Χατζηγεωργίου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Νικολέτα Σιάνου, Θεοφάνης Παναγή, Έφη Γαβριήλ, Χαρίκλεια Παπαγιάννη.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου: 
https://ucyweb.ucy.ac.cy/cucentre/documents/PROGRAMME_SEP-OCT_2022_FINAL.pdf και στο: https://anyflip.com/mlhb/kxhd/

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5.
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: €40.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/