Δήμος Λευκωσίας - Συναυλία Fidelio Trio

Συναυλία Fidelio Trio

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / Συναυλία Fidelio Trio
Τετ, 05 Οκτ. 2022
20:30
The Shoe Factory
Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος σηκώνει αυλαία στις 5 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory με μια συναυλία από το διεθνούς φήμης Fidelio Trio. Έχοντας επευφημηθεί για τις «έξοχες ερμηνείες του… ζυμωμένες με λυρικότητα και ευαισθησία…» το Fidelio Trio είναι ενθουσιώδης υπέρμαχος της τεχνοτροπίας του τρίο για πιάνο, με ερμηνείες στις σημαντικότερες αίθουσες ανά το παγκόσμιο σε ένα τεράστιο φάσμα ρεπερτορίου. Φιναλίστ στα Μουσικά Βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας το 2016, οι συναυλίες του μεταδίδονται συχνά από το BBC (Τρίτο Ραδιόφωνο), το RTÉ Lyric FM, το Δημόσιο Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, το NPR, και προβάλλονται σε ντοκιμαντέρ από το Sky Arts. Το Τρίο απαριθμεί έναν τεράστιο κατάλογο από αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων των κορυφαίων συνθετών της εποχής μας, ενώ διαθέτει μια εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη δισκογραφία. Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος στη Λευκωσία, το Fidelio Trio θα ερμηνεύσει έργα των Γκαμπριέλ Φορέ, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, David Fennessy, και Judith Weir.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
David Fennessy: Τρίο για Πιάνο Αρ.2 – Εις μνήμη του Spencer Boney (2021)
Σοφία Γκουμπαϊντούλινα: Σακόν για πιάνο (1963)
Γκαμπριέλ Φορέ: Τρίο για Πιάνο, Έργο 120 (1923)
Judith Weir: Piano Trio Two (2004)

FIDELIO TRIO

Darragh Morgan / βιολί
Tim Gill / βιολοντσέλο
Mary Dullea / πιάνο

«Επίμονες θεματικές επαναλήψεις, ζυμωμένες με λυρικότητα και ευαισθησία… δεδομένες οι έξοχες ερμηνείες.» BBC Music Magazine

Το Fidelio Trio, φιναλίστ στα Μουσικά Βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας το 2016, είναι ενθουσιώδης υπέρμαχος της τεχνοτροπίας του τρίο για πιάνο, με ερμηνείες στις σημαντικότερες αίθουσες ανά το παγκόσμιο σε ένα τεράστιο φάσμα ρεπερτορίου, και συχνές μεταδόσεις από το BBC (Τρίτο Ραδιόφωνο), το RTÉ Lyric FM, το Δημόσιο Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, το NPR, καθώς και σε ντοκιμαντέρ από το Sky Arts. Το Τρίο απαριθμεί έναν τεράστιο κατάλογο από αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων των κορυφαίων συνθετών της εποχής μας, ενώ διαθέτει μια εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη δισκογραφία.

Από το ντεμπούτο τους στο Southbank Centre του Λονδίνου, οι Fidelio εμφανίζονται τακτικά στο Wigmore Hall και στο Kings Place, σε φεστιβάλ όπως Σπίταφιλντς, Τσέλτεναμ, Αγίου Μάγκνους και Χάντερσφιλντ, ενώ στην Ιρλανδία εμφανίζονται τακτικά στο Εθνικό Μέγαρο Μουσικής του Δουβλίνου, και στα φεστιβάλ του Κίλκενι και του Μπέλφαστ. Το Τρίο έχει εμφανισθεί εκτενώς σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Κέντρο Ανατολικών Τεχνών της Σαγκάης, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Πεκίνου, και της Εταιρείας Μουσικής Δωματίου του Χονγκ Κονγκ. Ερμηνεύει σε τακτική βάση το Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν με επιφανείς ορχήστρες, όπως, πιο πρόσφατα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα KZN Νοτίου Αφρικής και τη Συμφωνική Ορχήστρα RTÉ Ιρλανδίας.

Η εκτεταμένη δισκογραφία του Fidelio Trio περιλαμβάνει δύο άλμπουμ με έργα των Ραβέλ και Σαιν Σανς, και Φορέ, Σοσόν και Σατί για την εταιρεία Resonus Classics, καθώς και άλμπουμ με έργα των Φίλιπ Γκλας (Head On και Pendulum on Orange Mountain), Κόρνγκολντ και Σαίνμπεργκ (Verklärte Nacht) για τη Naxos, τα άπαντα για τρίο για πιάνο του Μάικλ Νάιμαν για τη MN Records, και πολλαπλές κυκλοφορίες για τις εταιρείες NMC και Delphian Records, συμπεριλαμβανομένων δισκογραφικών πορτραίτων συνθετών όπως οι Luke Bedford, Piers Hellawell και Michael Zev Gordon. Τα πρόσφατα άλμπουμ του Τρίο περιλαμβάνουν σε πρώτη κυκλοφορία έργα του Gerald Barry, καθώς και μουσική δωματίου του E J Moeran (Επιλογή του Εκδότη στο περιοδικό Gramophone). Οι προσεχείς κυκλοφορίες του Τρίο περιλαμβάνουν το πορτραίτο του συνθέτη Ye Xiaogang, καθώς και μια νέα ανάθεση για τρίο για πιάνο από τον Robert Saxton.

Το Fidelio Trio έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα των Anna Clyne, Robert Saxton, Toshio Hosokawa, Charles Wuorinen, Johannes Maria Staud, Michael Nyman, Gerald Barry, Donnacha Dennehy, Joe Cutler, Ann Cleare, Simon Bainbridge, Judith Weir, Alexander Goehr, David Fennessy και Kevin Volans. Έχει επίσης συμπράξει με εξαίρετους μουσικούς όπως οι Nicholas Daniel (όμποε), Richard Watkins (κόρνο), Joan Rodgers και η Patricia Rozario (σοπράνο), Rachel Roberts (βιόλα), τον συγγραφέα Alexander McCall Smith, την βραβευμένη με το Βραβείο Τ.Σ. Έλιοτ ποιήτρια Sinéad Morrissey, και τον ηθοποιό Adrian Dunbar.

Οι Fidelio έχουν διατελέσει «καλλιτέχνες εν διαμονή» στο Κολέγιο Αγίου Πατρικίου στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη. Έχουν δώσει masterclass στο Κονσερβατόριο Peabody, στο Ινστιτούτο Curtis, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Κεντρικό Κονσερβατόριο Μουσικής του Πεκίνου, και στο Κονσερβατόριο Μουσικής Stellenbosch της Νοτίου Αφρικής. Διατελούν Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ετήσιου Φεστιβάλ Χειμερινής Μουσικής στο Belvedere House του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.