Δήμος Λευκωσίας - Ρεσιτάλ Matthijs Koene πανφλάουτο

Ρεσιτάλ Matthijs Koene πανφλάουτο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / Ρεσιτάλ Matthijs Koene πανφλάουτο
Παρ, 07 Οκτ. 2022
20:30
The Shoe Factory
Σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η δεύτερη συναυλία του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, μιας και φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Κύπρο τον  Ολλανδό πανφλαουτίστα βιρτουόζο Matthijs Koene. Διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του πανφλάουτου, ο  Matthijs Koene φημίζεται τόσο για το όραμα όσο και για την πρωτοποριακή του προσέγγιση – στοιχεία που έχουν διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες αυτού του αρχαίου οργάνου, και το εισήγαγαν στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την πρώιμη Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, ο Koene έχει εμπνεύσει αμέτρητους συνθέτες να γράψουν κομμάτια για το πανφλάουτο, και περισσότερα από 200 νέα έργα έχουν αφιερωθεί σε αυτόν. Οι περγαμηνές του περιλαμβάνουν βραβεία όπως το Vriendenkrans του Κοντσερτγκεμπάου και Diapason d' Or, και οι ερμηνείες του τον έχουν μεταφέρει στις λαμπρότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου. Για το ρεσιτάλ του στη Λευκωσία, το οποίο στηρίζει η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, ο Matthijs Koene θα ερμηνεύσει έργα των Κλοντ Ντεμπισί, Στιβ Ράιχ, Καλλιόπης Τσουπάκη, Εύη Σαμμούτη, Ron Ford, Roderik de Man και Daan Manneke.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Καλλιόπη Τσουπάκη: Song for life and death (2018)
Εύης Σαμμούτης: Σύριγξ 2.0 (2022)
Roderik de Man: Longeur (2015)
Κλοντ Ντεμπισί: Σύριγξ 2.0 (1913)
Ron Ford: Probe (2015)
Στιβ Ράιχ: Reed Phase (1966)
Daan Manneke: Faux Bourdon (1997)

MATTHIJS KOENE / πανφλάουτο

Διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του πανφλάουτου, ο  Matthijs Koene φημίζεται τόσο για το όραμα όσο και για την πρωτοποριακή του προσέγγιση – στοιχεία που έχουν διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου, και το εισήγαγαν στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την πρώιμη Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, ο Matthijs Koene έχει εμπνεύσει αμέτρητους συνθέτες να γράψουν κομμάτια για το πανφλάουτο, και περισσότερα από 200 νέα έργα έχουν αφιερωθεί σε αυτόν: σόλο, μουσική δωματίου, με εκκλησιαστικό όργανο, ως μέρος συνόλου ή σόλο με ορχήστρα. Ο Koene έχει συνεργαστεί εκτενώς με συνθέτες όπως οι Theo Loevendie, Roderik de Man, Klaas de Vries, Fabio Nieder, Martijn Padding, Klas Torstensson και Καλλιόπη Τσουπάκη, μεταξύ άλλων.

Οι περγαμηνές του Matthijs Koene περιλαμβάνουν το βραβείο Vriendenkrans από το Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ το 2003, και πιο πρόσφατα, το Diapason d' Or για τον ψηφιακό του δίσκο La Flute de Pan & Quintettes του Ζαν Κράς. Έχει εμφανισθεί σε αίθουσες όπως το Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, το Ντε Ντούλεν του Ρότερνταμ, το Κάρνεγκι της Νέας Υόρκης και το μέγαρο της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Πολωνίας, ενώ έχει προσκληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, όπως το November Music (Ολλανδία) και το Donaueschinger Musiktage (Γερμανία).

Ως σολίστ, ο Matthijs έχει εμφανισθεί με κορυφαίες ορχήστρες και σύνολα, μεταξύ άλλων, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Ολλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Πολωνίας, I Barocchisti, και Combattimento Consort, υπό τη διεύθυνση φημισμένων μαέστρων όπως οι Markus Stenz, Franck Ollu και Ντιέγκο Φασόλης. Είναι μέλος του Black Pencil Ensemble και έχει συμπράξει με τα σύνολα Musikfabrik, Ictus και Oxalys.

Ο Matthijs Koene άρχισε να μαθαίνει πανφλάουτο σε ηλικία 7 ετών, και συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2005 διορίστηκε καθηγητής του πανφλάουτου στο ίδιο ίδρυμα. Το πανφλάουτο στο οποίο παίζει είναι προϊόν διετούς συνεργασίας με τον κατασκευαστή οργάνων Flentrop. Του παραχωρήθηκε από το Ολλανδικό Ίδρυμα Μουσικών Οργάνων.