Δήμος Λευκωσίας - Συναυλία «Γιορτάζοντας τον Ιάννη Ξενάκη» Ergon Ensmble

Συναυλία «Γιορτάζοντας τον Ιάννη Ξενάκη» Ergon Ensmble

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / 2022 / Συναυλία «Γιορτάζοντας τον Ιάννη Ξενάκη» Ergon Ensmble
Τετ, 12 Οκτ. 2022
20:30
The Shoe Factory
Μέσα στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το κορυφαίο ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble επιστρέφει στο The Shoe Factory, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, για μια συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτοπόρο συνθέτη του 20ου αιώνα, Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ερευνητής που ξεπέρασε τα σύνορα της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και του στοχασμού, ο Έλληνας συνθέτης, μουσικοθεωρητικός, μαθηματικός και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής σύγχρονης τέχνης. Οι εκπληκτικές μαθηματικές του κατασκευές άλλαξαν την έκφραση της μουσικής για πάντα, και οι οργανικές του δομές έδωσαν ποιητική υπόσταση στη μεταπολεμική αρχιτεκτονική. Από τον ανεπανάληπτο κόσμο του Ξενάκη ανακύπτουν απαστράπτοντα έγχορδα, εκκωφαντικά κρουστά, ανυπόκριτες φωνές, και μια τολμηρή φαντασία που έχει εμφυσήσει τόσο στους ακροατές όσο και στους μουσικούς το πάθος που γέννησε η ταραχώδης και τραυματική ζωή του. Αυτή τη συγκλονιστική συναυλία που αναδιφά στα λιγότερο γνωστά έργα του Ξενάκη, στηρίζει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ιάννης Ξενάκης (1922 - 2001)
Keren για σόλο τρομπόνι (1986)
Hunem-Iduhey για βιολί & βιολοντσέλο (1996)
Evryali για σόλο πιάνο (1973)
Roscobeck για βιολοντσέλο & κοντραμπάσο (1996)
Διπλή Ζυγιά για βιολί & βιολοντσέλο (1951)
Rebonds A/B για κρουστά (1987/89)
Charisma για κλαρινέτο & βιολοντσέλο (1971)
Morsima-Amorsima για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο (1962)

ERGON ENSEMBLE

Το Ergon Ensemble μετρά́ 14 χρόνια σημαντικής καλλιτεχνικής πορείας στα ελληνικά́ και διεθνή́ δρώμενα της σύγχρονης μουσικής. Έχοντας ως αφετηρία τη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern, το σύνολο έχει ενσωματώσει στο δυναμικό́ του ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς, σε ένα ευέλικτο σχήμα που διαμορφώνεται ανάλογα από τις ανάγκες της κάθε παραγωγής. Σήμερα, το Ergon συγκαταλέγεται στα κορυφαία σύνολα μουσικής στην Ελλάδα, έχοντας κερδίσει τις επευφημίες κοινού και μουσικοκριτικών τόσο για τις ανεπανάληπτες συναυλίες του όσο και για τα πρωτότυπα και περιπετειώδη προγράμματα που παρουσιάζει, τα οποία περιλαμβάνουν ορχηστρική μουσική και μουσική δωματίου, μουσικό θέατρο και σύγχρονη όπερα, χορό, και μουσική για πολυμέσα.

Το Ergon έχει συμμετάσχει σε σημαντικά́ φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό́, μεταξύ άλλων, Herrenhausen Kunstfestpiele (Ανόβερο), Documenta (Κάσσελ), Suså (Δανία), Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος (Κύπρος), Bigli New Music Festival (Κωνσταντινούπολη), SNF Nostos (Αθήνα), και Φεστιβάλ Αθηνών. Στην Ελλάδα, εμφανίζεται τακτικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Κέντρο Πολιτισμού Σ. Νιάρχος και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ συνεργάζεται παράλληλα με την Εθνική Λυρική Σκηνή για παραστάσεις σύγχρονης όπερας και μουσικού θεάτρου. Ορισμένες από τις σημαντικότερες παραγωγές που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, Βιβλίο της Ανησυχίας (Μισέλ φαν ντερ Άα), Madness (σε έργα των Τόμας Λάρχερ, Πίτερ Μάξγουελ Ντέιβις και Ιάννη Ξενάκη), Icones (Πίτερ Μάξγουελ Ντέιβις), Αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ, Alternativa, Z (Μίνας Μπορμπουδάκης), Μουσική για Βουβό Κινηματογράφο.

Πρόσφατες εμφανίσεις του περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του στο éαρ fέστιβαλ, το Φεστιβάλ SNF Nostos σε συνεργασία με τη συνθέτρια / περφόρμερ Shiva Feshareki, και το έργο του Ιωάννη Αγγελάκη, Οι φωνές των Βακχών, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. Το Ergon Ensemble συνεχίζει τη μακρόχρονη σειρά συναυλιών του που είναι αφιερωμένες στους Έλληνες συνθέτες της διασποράς, ενώ οι επερχόμενες εμφανίσεις του περιλαμβάνουν το ντεμπούτο του στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης, και ένα αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες του 20ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ:
Ο Έλληνας συνθέτης, μουσικοθεωρητικός και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής σύγχρονης τέχνης. Ο Ξενάκης ήταν καινοτόμος όσο αφορά την χρήση και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων όπως η Θεωρία των Συνόλων, η Θεωρία Παιγνίων και ετερόκλιτες χρησιμότητες των στοχαστικών διαδικασιών, ενώ επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στην Ελληνική Αντίσταση, και κατά την πρώτη φάση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου του Τσόρτσιλ, έγινε μέλος της αριστερής  ομάδας Λόρδος Βύρων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το 1947, έφυγε με πλαστό διαβατήριο για το Παρίσι και εργάστηκε με τον διάσημο αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ. Το 1958, ο Ξενάκης σχεδίασε το Περίπτερο της Philips για τη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών. Σπούδασε σύνθεση υπό τους Αριστοτέλη Κουντούροφ, Αρτύρ Ονεγκέρ, Νταριούς Μιγιώ και Ολιβιέ Μεσιάν. Ο Ξενάκης χάραξε νέους δρόμους όσο αφορά την χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής, στην παραγωγή μουσικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην εφαρμογή μαθηματικών, στατιστικής και φυσικής στη μουσική και θεωρία της μουσικής. Στις μουσικές του συνθέσεις χρησιμοποίησε τεχνικές που είχαν σχέση με τη στατιστική, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων, την Ακολουθία Φιμπονάτσι, την Άλγεβρα Μπουλ και άλλους κλάδους των μαθηματικών και της φυσικής. Ενσωμάτωσε επίσης τον ήχο στην αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας μουσική για προϋπάρχοντες χώρους, και σχεδιάζοντας χώρους με σκοπό να συνδυαστούν με συγκεκριμένες μουσικές συνθέσεις και εκτελέσεις. Το 1962, ο Ξενάκης εξέδωσε το Musiques Formelles, μια συλλογή δοκιμίων με τις μουσικές ιδέες και τις συνθετικές του τεχνικές. Το βιβλίο, που αργότερα ο Ξενάκης αναθεώρησε και εξέδωσε υπό τον αγγλικό τίτλο Formalized Music: Thought and Mathematics in Composition, έμελλε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά έντυπα του 20ου αιώνα πάνω στη θεωρία της μουσικής. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1979, ο Ξενάκης επινόησε ένα λογισμικό σύστημα με την ονομασία UPIC, μέσω του οποίου μπορούσε να μεταφράσει γραφικές εικόνες σε μουσικά αποτελέσματα.