Δήμος Λευκωσίας - Συναυλία Trio Zukan

Συναυλία Trio Zukan

Παρ, 14 Οκτ. 2022
20:30
The Shoe Factory
Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με ήχους συναρπαστικούς και ασυνήθιστους από το Trio Zukan - ενός εκ των πιο διακεκριμένων και πειραματικών συνόλων σύγχρονης μουσικής στη Χώρα των Βάσκων, το οποίο προέκυψε από τον σπάνιο συνδυασμό τριών οργάνων: ακορντεόν, κρουστών και του txistu - ενός είδους παραδοσιακού βασκικού φλάουτου τριών οπών, το οποίο μπορεί να παιχτεί με το ένα χέρι, αφήνοντας το άλλο χέρι ελεύθερο για να παίξει κρουστά.  Η συναυλία, την οποία στηρίζει η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, θα περιλαμβάνει έργα των Salvatore Sciarrino, Γιώργου Απέργη, Εύη Σαμμούτη, María Eugenia Luc, Francisco Dominguez και Mikel Chamizo.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Salvatore Sciarrino: Vagavonde Blu για σόλο ακορντεόν (1998)
Evis Sammoutis: Cellulae για ακορντεόν, txistu και κρουστά (2022)
María Eugenia Luc: Zargan για txistu και ηλεκτρονικά
Georges Aperghis: Corps a corps για κρουστά
Francisco Dominguez: Bertso για ακορντεόν, txistu και κρουστά
Mikel Chamizo: Lantz για ακορντεόν, txistu και κρουστά

TRIO ZUKAN

Maria Zubimendi / ακορντεόν
Gorka Catediano / κρουστά
Jon Ansorena / txistu (παραδοσιακό βασκικό φλάουτο)

Το Trio Zukan αποτελεί ένα από τα πιο διακεκριμένα σύνολα σύγχρονης μουσικής στη Χώρα των Βάσκων. Προέκυψε το 2014, από τον συνδυασμό τριών ασυνήθιστων οργάνων: ακορντεόν, κρουστών και του txistu – ενός είδους παραδοσιακού βασκικού φλάουτου τριών οπών, το οποίο μπορεί να παιχτεί με το ένα χέρι, αφήνοντας το άλλο χέρι ελεύθερο για να παίξει κρουστά. Στις αρχές, το ρεπερτόριο για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων ήταν ανύπαρκτο, συνεπώς τα μέλη του Zukan αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα συλλογικό πρότζεκτ, επιστρατεύοντας πολλούς διαφορετικούς συνθέτες, με στόχο τη δημιουργία νέου ρεπερτορίου.

Μέχρι σήμερα, το Trio Zukan έχει αναθέσει, ανασκευάσει και κυκλοφορήσει πέραν των 25 έργων από συνθέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Maria Eugenia Luc, Mikel Chamizo, Hugo Morales, Isabel Urrutia, Francisco Dominguez, Βασίλη Φιλίππου και Zuriñe F. Helga Arias. Το Trio επεκτείνει διαρκώς το ρεπερτόριό του, και επί του παρόντος συνεργάζεται με κορυφαίους συνθέτες για τη δημιουργία των επόμενων πρότζεκτ.

Το Trio Zukan έχει εμφανισθεί σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ, όπως Quincena Musical στο Σαν Σεμπαστιάν, Bernaola, Ensems, Σύγχρονος Μουσικός Κύκλος BBVA, Música en Segura, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Κόρδοβας, και Φεστιβάλ Attacca στη Βασιλεία. Το 2019, το Trio Zukan κυκλοφόρησε το πρώτο του CD, Soinuzko Begiradak_Toma 1, και σύντομα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο CD του με τη δισκογραφική εταιρεία IBS Classical.

Photo.png