Ρεσιτάλ Κιθάρας - Marko Topchii

Σαβ, 29 Απρ. 2023
20:30
The Shoe Factory
Ρεσιτάλ κιθαρασ
MARKO TOPCHII
 
Σάββατο 29 Απριλίου 2023
The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ
 
Οι λάτρεις της κιθάρας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πολυβραβευμένο κλασικό κιθαρίστα Marko Topchii, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας EGTA - Κύπρου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος. Ο Topchii συγκαταλέγεται στους πιο επιτυχημένους και πολυταξιδεμένους κιθαρίστες της γενιάς του, και τα εκπληκτικά του επιτεύγματα αποδεικνύονται περίτρανα μέσα από τις πολυάριθμες νίκες του σε διαγωνισμούς: Περισσότερα από 100 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας ανά το παγκόσμιο, με 55 από αυτά να είναι Πρώτα Βραβεία σε σημαίνοντες διαγωνισμούς όπως Φρανθίσκο Τάρρεγα, Αντρές Σεγκόβια, και Μικέλε Πιταλούγκα. Για το ρεσιτάλ του στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 / 8:30μμ, ο Marko Topchii θα ερμηνεύσει ένα καθηλωτικό και άκρως δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Γ.Σ. Μπαχ, Μορίς Ραβέλ, Χοακίν Ροντρίγκο,  Λίο Μπράουερ, και Μάριο Καστελνουόβο-Τεντέσκο, μεταξύ άλλων.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Γ.Σ. Μπαχ (1685-1750)
Πρελούδιο από τη Σουίτα για Βιολοντσέλο Αρ.5 BWV 1011

Αλεξάντερ Τάνσμαν (1897-1986)
Passacaille

Βαλεντίν Σιλβέστροφ (b.1937)
Kitsch-Music (διασκευή Marko Topchii)

Άντζελο Τζιλαρντίνο (1941-2022)
Jondo

Μάριο Καστελνουόβο-Τεντέσκο (1895-1968)
Caprichos de Goya Αρ.18
El sueño de la razón produce monstruos

Διάλειμμα
 
Γ.Σ. Μπαχ (1685-1750)
Σουίτα για Λαούτο BWV 996 

Γ.Σ. Μπαχ (1875-1937)
Sonatine (διασκευή Marko Topchii)
Alborada del Gracioso
Λίο Μπράουερ (b.1939)
La Gran Sarabanda
Χοακίν Ροντρίγκο (1901-1999)
Toccata
 
MARKO TOPCHII κιθάρα  
 
Ο πολυβραβευμένος κλασικός κιθαρίστας Marko Topchii γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια στην Ουκρανία, το 1991. Συγκαταλέγεται στους πιο επιτυχημένους και πολυταξιδεμένους κιθαρίστες της γενιάς του, και τα εκπληκτικά του επιτεύγματα αποδεικνύονται περίτρανα μέσα από τις πολυάριθμες νίκες του σε διαγωνισμούς: Περισσότερα από 100 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας ανά το παγκόσμιο, με 55 από αυτά να είναι Πρώτα Βραβεία σε σημαίνοντες διαγωνισμούς όπως ο 54ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας Φρανθίσκο Τάρρεγα και ο 35ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας Αντρές Σεγκόβια στην Ισπανία, ο 50ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας Μικέλε Πιταλούγκα στην Ιταλία, ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Κοντσέρτου για Κιθάρα ΤζοΑν Φαλέτα στη Νέα Υόρκη, ο 16ος Διαγωνισμός Κκιθάρας εις μνήμην του Γιαν Έντμουντ Γιουρκόφσκι στην Πολωνία, ο διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι στο Σαν Φρανσίσκο, και ο 56ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Τόκιο.
 
Ο Marko Topchii έχει εμφανισθεί στις πιο σημαντικές συναυλιακές αίθουσες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης,  Αίθουσα Γιαμάχα του Τόκιο, Σαλ Κορτώ του Παρισιού, Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Κιέβου, Μεγάλη Αίθουσα της Ακαδημίας Λιστ στη Βουδαπέστη. Συνεργάζεται συχνά με ορχήστρες, έχοντας ερμηνεύσει πάνω από 15 κοντσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα άλμπουμ Marko Topchii για τη Fleur de Son Classics της Naxos (ΗΠΑ), και Stars of the Guitar με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπάφαλο για την εταιρεία Naxos (ως νικητής του Διαγωνισμού  Μικέλε Πιταλούγκα), καθώς και Van Gogh Fire, και Carnival (ως νικητής του διαγωνισμού Φρανθίσκο Τάρρεγα το 2021) για την εταιρεία Contrastes Records στην Ισπανία.
 
Ο Marko ξεκίνησε να σπουδάζει κιθάρα σε ηλικία τεσσάρων ετών υπό τον Volodymyr Homenyuk, και αποφοίτησε από το Ωδείο του Χάρκοβο σε ηλικία 21 ετών, όπου σπούδασε υπό τον Volodymyr Dotsenko, τιμημένο καλλιτέχνη της Ουκρανίας. Συνέχισε τις σπουδές του σε ένα τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Μουσική Ακαδημία του Κιέβου υπό τον Yuri Aleksik, τιμημένο καλλιτέχνη της Ουκρανίας. Το 2018, εντάχθηκε στο πρόγραμμα επαγγελματικών σπουδών του Ωδείου του Σαν Φρανσίσκο στην τάξη του Judicaёl Perroy, με τον οποίο συνέχισε να  σπουδάζει στην Haute Ecole de Musique της Γενεύης ως μέρος του προγράμματος Master Soloiste.
 
Ο Marko Topchii χρησιμοποιεί χορδές της εταιρείας D`Addario και παίζει σε κιθάρες των Julian Dammann και Felix Müller.
 
Πληροφορίες & Box Office:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος