Έκθεση «Παναγίες της Κύπρου»

Παρ, 24 Μαρ. 2023 - Σαβ, 08 Απρ. 2023
19:00- 18:30
Παρθεναγωγείο Φανερωμένης
150 ΧΡΟΝΙΑ από την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας 1873 - 2023
 
Συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας στη σημερινή του μορφή. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι ιερείς του Ναού πραγματοποιούν σειρά εθνικοθρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων.
 
Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια διοργανώνουν έκθεση με θέμα:
 
ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
των Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και Στέλιου Στυλιανού
 
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κτίριο του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης.
 
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στις 7:00 μ.μ.
 
Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 24 Μαρτίου 2023 μέχρι τις 8 Απριλίου 2023 μεταξύ των ωρών 9:30 π.μ. - 13:00 και 15:30 - 18:30 (κλειστή κάθε Δευτέρα).
 
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νεοχώριον Κωνσταντινουπόλεως και συνδιοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας και τον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης Κωνσταντινουπόλεως. Τα εγκαίνια αυτής τέλεσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στα εγκαίνια στην Λευκωσία θα παρευρεθεί κλιμάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
 
150 χρόνια από την ανέγερση του Ναού
 
Ιστορικό
Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος ναός στην εντός των τειχών πόλη. Στον χώρο του σημερινού ναού στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε ένα ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι, το οποίο διαλύθηκε μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1570. Δύο αιώνες αργότερα το 1715, μαρτυρείται η ύπαρξη μιας νέας εκκλησίας στον χώρο της παλιάς μονής. Το 1872/3, με την αύξηση του πληθυσμού κρίθηκε αναγκαίο να οικοδομηθεί μεγαλύτερος ναός, οπότε κατεδαφίστηκε ο παλαιότερος και ανηγέρθηκε ο σημερινός στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης σταυροθολιακής βασιλικής με τρούλο και φανότρουλλο.
 
Περιεχόμενο έκθεσης
Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες μνημείων, τοιχογραφιών και εικόνων της Παναγίας από ολόκληρη την Κύπρο, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τον 20ό αιώνα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από αρχεία Ιερών Μητροπόλεων, Επισκοπών, Μονών, Ναών και ιδιωτών. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την τιμή, τα μνημεία και την ιστορία των εικόνων της Θεοτόκου στην Κύπρο και να αναδείξει τυχόν σχέσεις με την Βασιλεύουσα και την Μικρά Ασία.
 
Η τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου αναπτύχθηκε στην Κύπρο ήδη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια και ως τέτοια παραμένει ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτή συνέτεινε η θέση της νήσου, μεταξύ των μεγάλων πνευματικών κέντρων (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Ιεροσόλυμα και Αντιόχεια), όπου αναπτύχθηκε η τιμή της Θεοτόκου. Η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος (Έφεσος 431) καθιέρωσε τη δογματική χρήση του όρου Θεοτόκος στην Χριστολογία και στην τιμή της Παρθένου Μαρίας. Η Σύνοδος αυτή προσέδωσε το αυτοκέφαλο στην αποστολική Εκκλησία της Κύπρου.