Ευρωπαϊκή Μέρα Γειτόνων στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Ευρωπαϊκή Μέρα Γειτόνων στη Λευκωσία
Τετ, 30 Μαϊ. 2012 00:00
Η «Ευρωπαϊκή Μέρα Γειτόνων» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοπικής Αλληλεγγύης και γιορτάζεται κάθε χρόνο με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την προώθηση του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης. Ο θεσμός αυτός υποστηρίζεται από τους Δήμους και τις κοινότητες αλλά χρειάζεται η πρωτοβουλία και η θέληση των ίδιων των κατοίκων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης η οποία μπορεί να έχει το χαρακτήρα μιας γιορτής είτε ενός θεματικού φεστιβάλ.

Ο Δήμος Λευκωσίας για τη φετινή μέρα γειτόνων, στηρίζει κάτοικους σε τρεις περιοχές που έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις γειτονιές τους την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012, στον Άγιο Ανδρέα, στους Αγίους Ομολογητές και στη Χρυσαλινιώτισσα.

Στον Άγιο Ανδρέα η εκδήλωση θα αρχίσει με θεατρική παράσταση με θέμα: «Η Λευκωσία του τότε, μας οδηγεί στο σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα (Κ.Β’), στις 6:00 μμ Θα ακολουθήσει ομαδικό περπάτημα από το σχολείο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, για φαγητό, μουσική και γλέντι.

Στους Αγίους Ομολογητές η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 6:00 μμ μέχρι τις 10:00 μμ, θα εξαπλώνεται στους δρόμους γύρω από τον Πλάτανο όπου θα στηθούν τραπέζια και καρέκλες και θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες όπως μουσική, χορό, και τραγούδι.

Στη Χρυσαλινιώτισσα η εκδήλωση θα γίνει στην οδό Μίνωος στο πλακόστρωτο έξω από τον Ξενώνα Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου από τις 6:30 μμ μέχρι τις 8:30 μμ και θα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και μουσική.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων υπάρχει επιπρόσθετα η στήριξη του Υπουργού Υγείας με την παραχώρηση των διαιτολόγων του Υπουργείου οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα συμβουλεύουν τους κάτοικους σε θέματα διατροφής και υγείας.

Στόχος του Δήμου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Μέρας Γειτόνων» είναι να φέρει κοντά τους κατοίκους και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες τους να οργανώνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις που δημιουργώντας μικρά δίκτυα συνεργασίας και αλληλοστήριξης στις γειτονιές της πόλης, αρχικά σε 3 περιοχές αλλά με την πάροδο του χρόνου σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τοπικής Αλληλεγγύης μας πληροφόρησε ότι, βάσει των πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση των πιο πάνω εκδηλώσεων, θα προτείνει τη Λευκωσία για το βραβείο “Friendly City – City of Solidarity”.