Εγκαίνια την έκθεση Δύο Φορές Ξένος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Εγκαίνια την έκθεση Δύο Φορές Ξένος
Τρι, 29 Μαϊ. 2012 00:00
Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, εγκαινίασε την έκθεση “Δύο Φορές Ξένος”, στα εγκαίνια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωργκάτζης.

Η έκθεση “Δύο Φορές Ξένος” αφορά τους μεγαλύτερους εκτοπισμούς και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών του 20ου αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε άλλο τόπο.

Μέσα από την χρήση πολυμέσων (video installations), που περιλαμβάνουν προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά αυτά γεγονότα. Σχεδιασμένη από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Johan Annerherd, επιτρέπει στον θεατή να περιηγηθεί στο χώρο μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο και να έχει βιωματική εμπειρία ερχόμενος σε επαφή με τις προσωπικές μαρτυρίες, το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και τις σπάνιες φωτογραφίες αρχείου.

Η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος» διοργανώνεται μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Education and Culture DG Programme από την Anemon Productions, το Μουσείο Μπενάκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Bilgi University. Με χρήση πολυμέσων παρουσιάζονται μεταναστεύσεις, εκτοπισμοί και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών στον 20ον αιώνα.

Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου
Χορηγοί: Education and Culture DG Programme
Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Χορηγός επικοινωνίας: Ρ.Ι.Κ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012