Φεστιβάλ POP-UP 2013

Παρ, 20 Σεπ. 2013 13:30
Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 την έναρξη του φεστιβάλ POP-UP 2013, μία ιδέα του Project Nicosia, της νέας πολιτιστικής πρωτοβουλίας του Δήμου Λευκωσίας, βασισμένη στις προτάσεις και το πρόγραμμα που κατέθεσε η Λευκωσία ως υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017.

Εμπνευσμένο από τα pop-up shops, καταστήματα τα οποία «ξεπετάγονται» προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα σε εμπορικές οδούς, εκθέτουν προϊόντα προς πώληση και παράλληλα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών, το Project Nicosia, για ένα ολόκληρο μήνα, μετατρέπει 10 άδεια καταστήματα στη Λεωφόρο Μακαρίου σε pop-up shops και φιλοξενεί σε αυτά μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, νέους Κύπριους δημιουργούς: καλλιτέχνες, designers, animators, εικονογράφους, φωτογράφους, μουσικούς και θεατρικούς παραγωγούς.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου στη Λεωφόρο Μακαρίου, τα pop-up shops θα είναι ανοικτά Τρίτη με Κυριακή από τις 5 μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα θα είναι ανοικτά και το πρωί από τις 11 μέχρι τις 2 το απόγευμα. Πέρα από τις σταθερές ώρες λειτουργίας του, κάθε pop-up shop θα φιλοξενήσει εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται σε ειδικό πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ www.popupnicosia.com.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε πως στόχος είναι μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν, ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης να γεμίσει ξανά ζωή και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί και να δει την δουλειά  νέων δημιουργών, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας βασισμένης στον πολιτισμό, όπου η δημιουργία και η επιχειρηματικότητα συναντώνται.

Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι η δραστηριότητα αυτή στην καρδιά του εμπορικού πυρήνα της πρωτεύουσας θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου και θα επαναφέρει την εμπορικότητα στο κέντρο της πόλης, όχι αποκλειστικά και μόνο στη Λεωφόρο Μακαρίου αλλά και σε όλες τις άλλες, παρακείμενες, εμπορικές οδούς.

Το φεστιβάλ χορηγούν η CYTA (Μέγας Χορηγός), οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και στηρίζουν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, ηTrust Insurance Cyprus και η Synergia Media. Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα CITY FREE PRESS.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ


Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Φίλες και Φίλοι

Μέσα από την προσπάθεια μας να καταστίσουμε την Λευκωσία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 κερδίσαμε πολλά! Κερδίσαμε εμπειρίες, συνεργασίες (ιδιαίτερα με νέους ανθρώπους) και πολλές ιδέες για ανάπτυξη της πόλης μας.

Αυτή τη δυναμική δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη.

Από πολύ νωρίς λάβαμε την απόφαση συνεχίσουμε εκείνο το έργο ως τη βάση και τον άξονα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας.

Η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία, ονομάστηκε Project Nicosia και έχει ως βασική αρχή (και ρόλο) την υλοποίηση, στο βαθμό και στο πλαίσιο που είναι δυνατό, προτάσεων που είτε κατατέθηκαν στην πρόταση της Λευκωσίας, είτε διαμορφώθηκαν στη βάση της φιλοσοφίας της για τη στήριξη του τοπικού ταλέντου, και την ανάδειξη και ποιοτική αναβάθμιση της Λευκωσίας.

Η αρχή στο έργο του Project Nicosia έγινε με τις μουσικές βραδιές Στρητ Jamm-in, όταν για 6 συνεχόμενες βδομάδες μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο ο κόσμος μπορούσε να απολαύσει μουσική από νέους καλλιτέχνες, DJs και συγκροτήματα στη κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Σήμερα ανακοινώνουμε την νέα δράση του Project Nicosia. Το πρώτο φεστιβάλ Pop-Up της Λευκωσίας.
Η έμπνευση ήρθε από τα pop-up shops, δηλαδή καταστήματα τα οποία «ξεπετάγονται» προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα σε εμπορικές οδούς, εκθέτουν προϊόντα προς πώληση και παράλληλα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Έτσι και το Pop-Up Festival 2013!
Για ένα ολόκληρο μήνα (από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου), το Project Nicosia, μετατρέπει 10 άδεια καταστήματα στη Λεωφόρο Μακαρίου σε pop-up shops και φιλοξενεί σε αυτά μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, νέους Κύπριους δημιουργούς: καλλιτέχνες, designers, animators, εικονογράφους, φωτογράφους, μουσικούς και θεατρικούς παραγωγούς.

Τα pop-up shops θα είναι ανοικτά για το κοινό Τρίτη με Κυριακή από τις 5 μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα θα είναι ανοικτά και το πρωί από τις 11 μέχρι τις 2.

Πέραν από τις σταθερές ώρες λειτουργίας του, κάθε pop-up shop θα φιλοξενήσει εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις. Θα υπάρχει κάτι για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Όλα αυτά θα ανακοινώνονται σε ειδικό πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ www.popupnicosia.com

Το φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στη Λεωφόρο Μακαρίου με ένα street party που θα επιμεληθούν οι Afro Banana Republic, ενώ στις 12 Οκτωβρίου, η ομάδα εθελοντών του Δήμου μας, το Λευκωσιάζω, θα μετατρέψει τη Μακαρίου σε γήπεδο ποδοσφαίρου για μία ολόκληρη μέρα για το Pop-up food-ball fiesta!

Στόχος μας είναι μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν, ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης να γεμίσει ξανά ζωή και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί και να δει την δουλειά  νέων δημιουργών, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας βασισμένης στον πολιτισμό, όπου η δημιουργία και η επιχειρηματικότητα συναντώνται.

Αισιοδοξούμε πως η δραστηριότητα αυτή στην καρδιά του εμπορικού πυρήνα της πρωτεύουσας θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου και θα επαναφέρει την εμπορικότητα στο κέντρο της πόλης, όχι αποκλειστικά και μόνο στη Λεωφόρο Μακαρίου αλλά και σε όλες τις άλλες, παρακείμενες, εμπορικές οδούς.

Μία τέτοια προσπάθεια βεβαίως δε θα ήταν κατορθωτή, ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, χωρίς τη στήριξη και αρωγή σημαντικών φορέων και συνεργατών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Σας ευχαριστούμε που πιστέψατε στο όραμά μας και που λάβατε την απόφαση να μας στηρίξετε. Χωρίς τη συνεισφορά σας οποίας φεστιβάλ θα ήταν όχι απλώς ακατόρθωτο αλλά και λειψό.

Ευχαριστούμε επίσης:
  • τους χορηγούς μας, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού
  • τους υποστηρικτές μας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, την Trust Insurance Cyprus και τη Synergia Media
  • και φυσικά τον αποκλειστικό χορηγό επικοινωνίας του φεστιβάλ, την εφημερίδα CITY FREE PRESS.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει βεβαίως στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι οποίοι από την αρχή εμπιστεύτηκαν και αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία και προσέφεραν τα καταστήματά τους. Το φεστιβάλ κατέστη δυνατό, πρώτα απ’ όλα χάρη στη δική σας ευγενή προσφορά και για τον λόγο αυτό σας είμαστε ευγνώμονες.

Τέλος, ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην διεκπεραίωση του φεστιβάλ, την Υπηρεσία του Δήμου και όλους τους ιδιώτες εθελοντές για τον ενθουσιασμό και τον ζήλο με τον οποίο όλοι εργάστηκαν, προκειμένου το φεστιβάλ να πάρει σάρκα και οστά.

Καλή μας επιτυχία!

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ


Ομιλία Διευθύντριας Επικοινωνίας της Cyta κ Ρίτας Καρατζιά
Όταν το Project Nicosia μας προσέγγισε για να στηρίξουμε την προσπάθειά του, αυθόρμητα και χωρίς κανένα ενδοιασμό, αποδεχθήκαμε την πρόσκληση. Οι συνθήκες που επικρατούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο πόσο περισσότερο τη Cyta που διαχρονικά στηρίζει τον τόπο που τη γέννησε.

Αποδεχτήκαμε, λοιπόν, με μεγάλο ενθουσιασμό, αφού αισθανόμαστε έντονα ότι, όταν όλοι γύρω μας προσπαθούν να σταθούν και πάλι , εμείς, στη Cyta, οφείλουμε να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο και να υποστηρίζουμε όσο μπορούμε. Και το κυριότερο, όταν η πρωτεύουσα ζητά υποστήριξη, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε το παρόν μας.

Η Λευκωσία, πέραν από πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι και πόλη-σύμβολο. Είναι η πόλη που εξακολουθεί να ζει μαζί με τα φαντάσματα της εισβολής και να επωμίζεται τις συνέπειες της διαίρεσης. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πόλη που μέσα στους αιώνες καταφέρνει να διατηρεί την ενέργειά της και να ευημερεί ενάντια στις αντιξοότητες. Κι αυτό, επειδή οι κάτοικοί της την αγαπούν με πάθος. Δεν πιστεύω να υπάρχει Λευκωσιάτης που να μην είναι ερωτευμένος με την πόλη του. Προβλήματα υπάρχουν. Φυσικό είναι να απαιτούμε βελτιώσεις, να επιζητούμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για  εμάς, τα παιδιά μας και τους συμπολίτες μας, αλλά οι πλείστοι από εμάς διατηρούμε μια ρομαντική εικόνα της πόλης μας, με τα εντός των τειχών στενά δρομάκια της και τις γειτονιές της, τις μέχρι πρότινος λαμπερές λεωφόρους της με τα μεγάλα τους καταστήματα, τις γωνιές που επιλέγουν οι διάφορες «φυλές» των νέων να καταλάβουν και να τις κάνουν δικές τους, τις κατά καιρούς ομαδικές γιορτές και τις, επίσης, ομαδικές διαμαρτυρίες της. Άνθρωποι και γεγονότα που έχουν κτίσει την ιστορία της.

Το PopUp Festival είναι για μας κίνηση αισιοδοξίας. Η Λευκωσία αντιδρά και εναντιώνεται στις συνθήκες της κρίσης με τον πιο εμφαντικό τρόπο: με τη δημιουργικότητα και το νεανικό της ενθουσιασμό.  Αλήθεια, τι πιο αναζωογονητικό από τις τέχνες, το όραμα και την ομαδική συμμετοχή;

Στη Cyta, πιστεύουμε πως αυτή είναι  μια ουσιαστική απάντηση της κοινωνίας μας στα όσα  ερωτήματα καλείται να απαντήσει, η οποία δίδεται μέσα από τη δημιουργικότητα και τη νεανική επιχειρηματικότητα, αξίες τις οποίες εντοπίζει και αναδεικνύει το PopUp Festival. Αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως την ύψιστη μορφή επικοινωνίας, η Cyta συμμετέχει στο φεστιβάλ σε συνεργασία με τον εικαστικό Φάνο Κυριάκου για τη δημιουργία ενός «Προσωρινού Μουσείου», το οποίο φέρνει μαζί έργα Κύπριων καλλιτεχνών, που ανήκουν στον Οργανισμό, για να παρουσιάσει κάτι καινούριο. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και εσείς όσο απολαύσαμε εμείς τη δημιουργία του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φάνο που συνέλαβε την ιδέα και μετάφρασε με τον δικό του τρόπο την παρέμβαση της Cyta στο Φεστιβάλ.

Συγχαίρω, επίσης, το Project Nicosia για το όραμα και τον ενθουσιασμό που κατάφερε να μεταδώσει σε όλους όσοι δουλέψαμε γι’ αυτή τη διοργάνωση.

Θα ήθελα , τέλος, να συγχαρώ τον Δήμο Λευκωσίας και ειδικά τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία αυτή, με την οποία δίνει την ευκαιρία στον άλλοτε πιο εμπορικό δρόμο της πόλης μας να αναβιώσει, αφήνοντας τους  νέους καλλιτέχνες ελεύθερους να δημιουργήσουν, να μας προσφέρουν τέχνη και πολιτισμό, να μας δείξουν τον δρόμο.

Είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος της Λευκωσίας θα αγκαλιάσει το PopUp Festival κι ότι αυτό δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή μιας νέας, δημιουργικής περιόδου για την πόλη μας.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ