1η Εβδομάδα Διαστήματος της Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / 1η Εβδομάδα Διαστήματος της Λευκωσίας
Δευ, 07 Απρ. 2014 14:30
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου στο Δημαρχείο Λευκωσίας ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πρώτης Εβδομάδας της Λευκωσίας που θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 13 Απριλίου 2014.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) διοργανώνουν  την «1η Εβδομάδα Διαστήματος της Λευκωσίας», που θα γίνει στις 7 – 13 Απριλίου 2014. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η επίσκεψη του Ρώσου Κοσμοναύτη Αλεξάντερ Βολκόβ (με παραμονή στο διάστημα 391 μέρες) στη Λευκωσία και το Διαγωνισμό NASA Space Apps - Λευκωσία 2014, το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου.
 
H NASA ανάθεσε στον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) να διοργανώσει στη Λευκωσία, το NASA Space Apps 2014, δηλαδή τον Διεθνή Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών της NASA, το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου 2014. Η Λευκωσία επιλέγηκε να είναι μία από τις 25 ευρωπαϊκές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό Space Apps σε συνεργασία με τη NASA.
 
Στο χαιρετισμό του Δήμαρχος Λευκωσίας ανάφερε ότι, «ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει τη διοργάνωση αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στη διάνοιξη νέων προοπτικών για τον τόπο και την πόλη μας.  Η ανάγκη να επενδύσουμε στην Έρευνα και την Καινοτομία στον τόπο μας, να δώσουμε ευκαιρίες για να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, ειδικά για τους ανθρώπους με ψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή και άλλη κατάρτιση, είναι όροι που συναντούμε πια σε καθημερινές συζητήσεις. Η στήριξη μας υπογραμμίζει καταρχήν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα παρέχουν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες αλλά και σε φτασμένους ειδικούς για δημιουργική και αποδοτική απασχόληση στον τόπο τους.  Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας εξωστρεφούς  επιστημονικής και καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της δικτύωσης με κέντρα του εξωτερικού και εξαγωγής Κυπριακών προϊόντων γνώσης και καινοτομίας». 
 
Πιστεύουμε, είπε, «ότι η στιγμή της κρίσης, η στιγμή των δραματικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, είναι και η πιο κατάλληλη για  να αγγίξουμε θέματα που παραπαίουν για χρόνια, που ως τόπος δεν τολμούσαμε να αγγίξουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε και να διακριθούμε σε Ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο.  Πεποίθηση μας είναι ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στους νέους  μας, που άδικα και στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους πλήττονται συνολικά από την ανασφάλεια, την ανεργία και την έλλειψη πίστης στο μέλλον». 
Και κατέληξε, «αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε σχεδιασμούς για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών στην πόλη που θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ‘οικοσύστημα’ που θα ενθαρρύνει ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση παραγωγικών δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση.  Διεκδικούμε με αξιώσεις χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. 
Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών ενεργούμε ως καταλύτης επιδιώκοντας να φέρουμε μαζί τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά ιδρύματα της πόλης και τους φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, για τη δημιουργία αυτού του πλέγματος δομών, υποδομών και υπηρεσιών».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στους σχεδιασμούς της ΝΑΣΑ και είναι αναγνώριση των Κυπρίων με επιστημονικό βάθος και κύρος, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στο χάρτη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας του διαστήματος. Επίσης η δική μας επιστημονική διαστημική κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ανάλογους οργανισμούς και να συμμετάσχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν απεριόριστα ευρωπαϊκά κονδύλια για θέματα έρευνας, καινοτομίας και διαστήματος, που αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας από ψηλά καταρτισμένους επιστήμονες, οι οποίοι δυστυχώς είναι τώρα εκτός Κύπρου. Κλείνοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε το θέμα της εκλαΐκευσης του γεγονότος του διαστήματος, δηλαδή, όσο πιο κοντά φέρνουμε το διάστημα και γενικά το σύμπαν στον απλό άνθρωπο, τόσο πιο πολλά προσφέρουμε στη δική του ψυχολογική ισορροπία. Όσο πιο οικείο γίνεται το τι μας περιβάλλει έστω και μακρινό, αυτό δημιουργεί συνθήκες αυτοπεποίθησης και κοινωνικής προσαρμογής στις κρίσιμες περιόδους που περνούμε σήμερα.      
 
Τις εκδηλώσεις στηρίζουν: NASA – Ρωσική Πρεσβεία – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA – Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων – Υπουργείο Παιδείας –  Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
http://www.spaceexploration.org.cy
http://www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την Πρώτη Εβδομάδα Διαστήματος της  Λευκωσίας 7 -13 Απριλίου, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο Δημαρχείο Λευκωσίας
 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,
 
Σας καλέσαμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε για μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 7 και 13 Απριλίου,  οι οποίες απευθύνονται σε διάφορες ομάδες πολιτών αλλά και στο ευρύ κοινό με θέμα το διάστημα, την εξερεύνηση  και την ανάπτυξη του και εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε επιστήμονες, ερευνητές και επενδυτές, όσο και στη νεολαία, τα παιδιά και το ευρύ κοινό. Έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας τις εκδηλώσεις που στοχεύουν να πάρουν το θέμα στα σχολεία, στο Δημαρχείο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στους δρόμους του κέντρου της πόλης και ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
 
Την εβδομάδα αυτή οι πολίτες της Λευκωσίας, ευρύτερα της πόλης μας αλλά και πέραν αυτής, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τις εκδηλώσεις της «1ης Εβδομάδας Διαστήματος της Λευκωσίας» να γνωρίσουν ένα σχετικά νέο για τον τόπο μας αντικείμενο, και τις προοπτικές που δημιουργεί για την οικονομία και την κοινωνία μας, αλλά και να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες γύρω από αυτό.  Ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία σε ομάδες επιστημόνων να εμπλακούν στη δημιουργία καινοτομικών προτάσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων της έρευνας του διαστήματος και προβλημάτων της γης.  
 
Σήμερα έχουμε μαζί μας πολλούς συντελεστές και εκπροσώπους συνεργαζόμενων  φορέων για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων τους οποίους και ευχαριστούμε:  Τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη που εκφράζει και τη στήριξη της Κυβέρνησης στην εκδήλωση και στις προσπάθειες για ανάπτυξη του τομέα, τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) που διοργανώνει την Εβδομάδα Διαστήματος, Γιώργο Δανό, το Διευθυντή του Ιδεοδρομίου, Γιώργο Τζίβα, που συνέβαλε στον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων, τη γενική προώθηση τους και την όλη διοργάνωση. Θα αναφερθούν στη σημασία και το περιεχόμενο της εκδήλωσης στη συνέχεια.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει τη διοργάνωση αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στη διάνοιξη νέων προοπτικών για τον τόπο και την πόλη μας.  Η ανάγκη να επενδύσουμε στην Έρευνα και την Καινοτομία στον τόπο μας, να δώσουμε ευκαιρίες για να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, ειδικά για τους ανθρώπους με ψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή και άλλη κατάρτιση, είναι όροι που συναντούμε πια σε καθημερινές συζητήσεις. Η στήριξη μας υπογραμμίζει καταρχήν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα παρέχουν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες αλλά και σε φτασμένους ειδικούς για δημιουργική και αποδοτική απασχόληση στον τόπο τους.  Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας εξωστρεφούς  επιστημονικής και καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της δικτύωσης με κέντρα του εξωτερικού και εξαγωγής Κυπριακών προϊόντων γνώσης και καινοτομίας.  
 
Πιστεύουμε ότι η στιγμή της κρίσης, η στιγμή των δραματικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, είναι και η πιο κατάλληλη για  να αγγίξουμε θέματα που παραπαίουν για χρόνια, που ως τόπος δεν τολμούσαμε να αγγίξουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε και να διακριθούμε σε Ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο.  Πεποίθηση μας είναι ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στους νέους  μας, που άδικα και στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους πλήττονται συνολικά από την ανασφάλεια, την ανεργία και την έλλειψη πίστης στο μέλλον.  
 
Οι εκδηλώσεις της «1ης Εβδομάδας Διαστήματος της Λευκωσίας» στηρίζονται ή και φέρουν τη σφραγίδα οργανισμών με τεράστια διεθνή εμβέλεια, όπως η ΝASA, η Roscosmos και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA (European Space Association), υποδεικνύοντας όχι μόνο τη σοβαρότητα και το ψηλού επιπέδου περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, αλλά και την προοπτική.  Στην κορυφή των εκδηλώσεων βρίσκονται η επίσκεψη του Ρώσου Κοσμοναύτη Αλεξάντερ Βολκόβ (που έχει ρεκόρ παραμονής στο διάστημα) στη Λευκωσία και βέβαια ο Διαγωνισμός NASA Space Apps – Λευκωσία που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο στηρίζει τις εκδηλώσεις.

Η δημιουργία προοπτικής όμως απαιτεί και τη δική μας συμβολή στην ανάδειξη του θέματος αλλά και στην προώθηση συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των αρχών σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Ως Δήμος της πρωτεύουσας είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ενεργό και καταλυτικό ρόλο στην προώθηση αυτών των συνεργασιών.
 
Στο Δήμο της πρωτεύουσας, που πλήττεται δραματικά από την οικονομική κρίση, ήδη αναγνωρίσαμε τη σημασία της στήριξης και ανάπτυξης νέας καινοτομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που αγκαλιάζει  και αξιοποιεί το πλούσιο ακαδημαϊκό, ερευνητικό, επαγγελματικό και επιχειρηματικό δυναμικό της πόλης.   Αναγνωρίσαμε την τεράστια συμβολή αυτών των παραγόντων  για τη δημιουργία μιας νέας πορείας προς μια δυναμική, βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της πόλης μας.   Θέσαμε ως στόχο μας την ανάδειξη της πόλης μας ως Πόλου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με οφέλη τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου.

Αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε σχεδιασμούς για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών στην πόλη που θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ‘οικοσύστημα’ που θα ενθαρρύνει ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση παραγωγικών δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση.  Διεκδικούμε με αξιώσεις χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. 
 
Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών ενεργούμε ως καταλύτης επιδιώκοντας να φέρουμε μαζί τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά ιδρύματα της πόλης και τους φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, για τη δημιουργία αυτού του πλέγματος δομών, υποδομών και υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο έχουμε αναπτύξει και συνεργασία με τον Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος Κύπρου για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής και υπηρεσιών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της έρευνας του διαστήματος, της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της και θα ενδυναμώσουν την παραγωγή νέων ιδεών και την επιχειρηματική τους ανάπτυξη. 

Πριν δώσω το λόγο στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος για την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Διαστήματος της Λευκωσίας και τη στενή συνεργασία.  Απευθύνω ξεχωριστά ευχαριστίες στους συντελεστές της επιτυχούς πρότασης για τη διοργάνωση του NASA Space Apps, Λευκωσία 2014.  Ειλικρινείς ευχαριστίες εκφράζουμε σε όλους τους φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση αυτή.  

Σας ευχαριστώ.

Δήμαρχος Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης


Χαιρετισμός Προέδρου Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την Πρώτη Εβδομάδα Διαστήματος στη Λευκωσία 7 -13 Απριλίου, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο Δημαρχείο Λευκωσίας
 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας του διαστήματος και την ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας διαστήματος στην Κύπρο, και γενικά την προώθηση των θεμάτων του διαστήματος στη χώρα μας. Αποστολή του επίσης είναι, μέσω των δράσεων του, η ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και η συνεργασία με άλλα κράτη που ήδη εμπλέκονται με την εξερεύνηση του διαστήματος, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα.
Σκοπός αυτής της εβδομάδας διαστήματος είναι να κάνουμε την αρχή προς εμπλουτισμό της αντίληψης του κοινού για την εξερεύνηση και τεχνολογίες του διαστήματος, και τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα μας. Κυρίως όμως να δείξουμε τον ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να έχει ο τόπο μας, και οι επιστήμονες μας στην ώθηση των ορίων των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών συνόρων – αυτών του διαστήματος. Ορίων που μπορούν να επιφέρουν τεράστια οφέλη στην ενδυνάμωση και διαφοροποίηση της τεχνολογίας, ανταγωνιστικότητας και οικονομίας της χώρας μας.
Καλοκαίρι 1957 – Αμερική: Η Αμερικανική οικονομία είχε γυρίσει απότομα προς τα κάτω και φθάνει στο χαμηλότερο σημείο της κατά την άνοιξη του 1958. Η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κατά 14%, τα εταιρικά κέρδη πέφτουν κατακόρυφα κατά 25%. Η ανεργία ανέρχεται στο 7,5%. Στη συνέχεια, το 1959 η οικονομία πραγματοποιεί 12 δις δολάρια έλλειμμα, ένα νέο ρεκόρ ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας, εν καιρώ ειρήνης.
Έτος 1961: Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης ο Πρόεδρος Kennedy κάνει μια ανακοίνωση για ένα νεοσύστατο κομμάτι τεχνολογίας, ενώ οι περισσότεροι από το κοινό ακούνε αυτή την ανακοίνωση με δέος και δυσπιστία. Είναι η διάσημη ομιλία του, η οποία οδηγεί σε μια συλλογική ώθηση που μετατρέπει την αμερικανική οικονομία και δημιουργεί το χρυσό οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του '60 και τελικά τοποθετεί τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι και συναρπάζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να βάλουμε και εμείς έναν άνθρωπο στο φεγγάρι για να βελτιωθεί η οικονομία μας, αλλά απλά να θέσουμε ένα κοινό στόχο - να βελτιώσουμε την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και τη δημιουργία εξαγωγών σε τομείς που προηγουμένως ήταν εξωτικοί για τη χώρα μας.
Αυτή τη στιγμή, το κράτος πληρώνει χρήματα από ένα ήδη καταπονημένο οικονομικό σύστημα, για επιδόματα ανεργίας για τους επιστήμονες μας, ενώ βέλτιστα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση και ανάπτυξη της οικονομίας - να παράγουν και να δημιουργούν.
Ναι, μπορούμε να κτίσουμε τη δική μας χρυσή εποχή! Το κάναμε σαν Κύπρος ξανά πριν, καθ 'οδόν προς την ένταξη μας στην ΕΕ. Μπορούμε να κτίσουμε νέα γερά θεμέλια για ένα λαμπρότερο μέλλον.
Ο CSEO έχει ξεκινήσει με δικά του ερευνητικά προγράμματα, όπως το διαστημικό πιλοτικό τεχνικό μας project, το οποίο θα παρουσιάσουμε στην Πύλη Αμμοχώστου την Τρίτη στις 18:30.
Τόσο το όραμα μας, όσο και το ερευνητικό μας πρόγραμμα έχουν αγκαλιαστεί από δεκάδες ερευνητές σε όλη την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα του νησιού. Η θετική ανταπόκριση από τους ερευνητές μας, μας γεμίζει και μας δίνει τον ζήλο και την κινητήρια δύναμη να προχωρούμε πάνω στον οδικό μας χάρτη, που έχει σχεδιαστεί με κάθε βήμα από εδώ έως μια βιώσιμη τεχνολογική και οικονομική ευημερία στον τομέα μας – αυτόν του διαστήματος.
Όταν, η ομάδα μας η MarsSense, μου έδωσε την ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία τους, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο υψηλότερο συνέδριο κορυφής Space Ops 2014 στη NASA τον Μάιο, ένιωσα μια μεγάλη αίσθηση αισιοδοξίας να με γεμίζει. Εν μέσω του οικονομικού κλίματος που οι κυπριακές οικογένειες ζουν τώρα, αυτή η προοπτική με γέμισε με ελπίδα για ένα λαμπρό νέο μέλλον που αυτή η δυνατότητα μπορεί να βοηθήσει να οικοδομήσουμε.
Επίσης, η NASA μας ανάθεσε να διοργανώσουμε στη Λευκωσία, το NASA Space Apps 2014, δηλαδή τον Διεθνή Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών της NASA, για το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου 2014. Η Λευκωσία επιλέχτηκε να είναι μία από τις 25 ευρωπαϊκές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό Space Apps σε συνεργασία με τη NASA.
Το Space Apps είναι ένας διεθνής διαγωνισμός από την NASA, ο οποίος έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τον κόσμο που ασχολείται με την τεχνολογία, τις επιστήμες και τις τέχνες, για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος και καθημερινά κοινωνικά ζητήματα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη εκδήλωση στο παγκόσμιο με στόχο να φέρει άτομα από όλον τον κόσμο να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν πρωτοποριακές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα στο διάστημα και στην γη. Η θεματολογία δίνεται από τη ΝΑSA. Στο τέλος της εκδήλωσης η κάθε πόλη επιλέγει δύο λύσεις από κριτική επιτροπή, βάση προκαθορισμένων κριτηρίων. Αυτές οι δυο λύσεις διαγωνίζονται, έπειτα, μεταξύ τους σε διεθνές επίπεδο, όπου και επιλέγονται οι πλέον καλύτερες λύσεις παγκοσμίως. Στην περσινή εκδήλωση η κυπριακή ομάδα - MarsSense - πήρε την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία που διαγωνίστηκε. Η εκδήλωση διαρκεί δύο συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της νύχτας, το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου 2014.
Εν μέσω αυτού του ενθουσιασμού και των ευοίωνων και γοργών εξελίξεων της επιστημονικής και τεχνολογικής μας έρευνας, ο CSEO μαζί με τους υποστηρικτές του θεώρησαν ότι αυτά πρέπει να γιορταστούν όχι μόνο με 2 ημέρες για την επιστημονική κοινότητα, αλλά με μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων που θα φέρει τις μεγαλύτερες και πιο συναρπαστικές πτυχές της εξερεύνηση του διαστήματος και της τεχνολογίας στα σχολεία, τις τάξεις, τους δρόμους και τα σπίτια του νησιού.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας θα επισκεφτούμε σχολεία για να εξηγήσουμε πώς και γιατί οι διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να μεταμορφώσουν το μέλλον μας όχι μόνο ως ανθρωπότητα, αλλά και συνυφασμένα στην μικρότερη κλίμακα του νησιού μας.
Η εκπαίδευση δεν θα περιοριστεί στις τάξεις. Έχουμε προγραμματίσει ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες όπως ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Σκορδής, που πρωτοπορεί στο συναρπαστικό, καινοτόμο ερευνητικό θέμα της Σκοτεινής Ύλης και Ενέργειας. Επίσης, θα έχουμε προβολές ντοκιμαντέρ, διασκεδαστικά επιστημονικά πειράματα, ακόμα και κινηματογραφικές βραδιές. Όλα σχεδιασμένα ώστε η εβδομάδα αυτή να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να ενθουσιάσει ένα ευρύ και ποικίλο κοινό όλων των ηλικιών.
Η εκδήλωση για την οποία είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος είναι η επίσκεψη από τον καταξιωμένο κοσμοναύτη Aleksandr Volkov, που πέτυχε την εντυπωσιακή παραμονή 391 ημερών στο διάστημα.
Μια γιορτή του διαστήματος και της τεχνολογίας, όπως αυτή, δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ένα κεφάτο διαστημικό πάρτι. Ένα πάρτι που καλεί όλους να ντυθούν με φουτουριστικές και διαστημικές ενδυμασίες, και να βγουν στην Μακαρίου να χορέψουν, να γελάσουν και να ζήσουν μια βραδιά που υπόσχεται να είναι μια πρωτόγνωρη και πραγματικά μοναδική νύχτα για την Μακαρίου.
Και η εβδομάδα κορυφώνεται στο μεγάλο φινάλε με το NASA Space Apps Λευκωσία 2014, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Η εκδήλωση αρχίζει με την εγγραφή στις 9 το πρωί του Σαββάτου και κλείνει με την ανακοίνωση των νικητριών ομάδων στην τελετή λήξης στις 8μμ την Κυριακή.
Μια εβδομάδα πλούσια για όλους.
Σας προσκαλούμε όλους να έλθετε μαζί μας, να γνωρίσετε, να ανακαλύψετε και να χαρείτε.
 
Σας Ευχαριστώ.
 
Γιώργος Α Δανός
Προέδρου Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO)


 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 Απριλίου 2014
v  Διασκεδαστικά Πειράματα Επιστήμης
o    Πύλη Αμμοχώστου,  15:00 – 17:30
o    Ειδικός / Παρουσιαστής:  Viken Tavitian
o    Θέμα:  Πειράματα και Επιστημονικές σπαζοκεφαλιές Φυσικής και Διαστήματος
v  Βραδιές διαστημικού κινηματογράφου με επίλεκτα έργα
o    Πύλη Αμμοχώστου, 19:30 – 22:30
o    Ταινία: «Contact»
o    Θα συνοδευτεί από συζήτηση πριν και μετά από την ταινία.
ΤΡΙΤΗ 8 Απριλίου 2014
v  Επίσκεψη σε σχολεία
o    American Academy,  8:00 – 9:00
o    Πειράματα, Διαστημική Παιδεία και μήνυμα Προέδρου του CSEO στους μαθητές
v  Διαστημικό Ντοκιμαντέρ
o    Πύλη Αμμοχώστου,  14:00 – 14:45
o    Ταινία:  Η Ρωσική Γλώσσα, η Πρώτη Γλώσσα στο Διάστημα
o    Ομιλία:  Ρωσικά,  Υπότιτλοι:  Αγγλικά και Γαλλικά
v  Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
o    Πύλη Αμμοχώστου,  15:00 – 16:30
o    Ταινία:  Belka and Strelka, Space Dogs
o    Ομιλία:  Ρωσικά,  Υπότιτλοι:  Αγγλικά
v  Φορητό Πλανητάριο
o    Πύλη Αμμοχώστου,  15:30 – 16:15
o    Θέμα:  Αστρονομία για τα παιδιά
v  Επιστημονικές Διαλέξεις από διακεκριμένους Καθηγητές
o    Πύλη Αμμοχώστου,  17:00 – 18:15
o    Ομιλητής:  Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Σκορδής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
o    Θέμα:  Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια
o    Θα συνοδευτεί από συζήτηση
v  Ενημέρωση για το Πιλοτικό Διαστημικό Τεχνικό Πρόγραμμα του CSEO
o    Πύλη Αμμοχώστου,  18:3019:15
o    Ενημέρωση, συντονισμός προγράμματος και συζήτηση
v  Βραδιές διαστημικού κινηματογράφου με επίλεκτα έργα
o    Πύλη Αμμοχώστου,  19:45 – 22:15
o    Ταινία: «Close Encounters of the 3rd Kind»
o    Θα συνοδευτεί από συζήτηση πριν και μετά από την ταινία.
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 Απριλίου 2014
v  Επίσκεψη σε σχολεία
o    Καϊμακλί Β’,  9:30 – 10:30
o    Πειράματα, Διαστημική Παιδεία και μήνυμα Προέδρου του CSEO στους μαθητές
v  Άστρο-βραδιά στο Δημοτικό Μέγαρο Δήμου Λευκωσίας
o    Κήποι Δημοτικού Μεγάρου Δήμου Λευκωσίας,  20:30 – 22:30
o    Άστρο-παρατήρηση:  Φεγγάρι, Δίας, Άρης και πιθανόν Κρόνος
o    Βίντεο προβολή των πλανητών και της σελήνης  live σε μεγάλη οθόνη
ΠΕΜΠΤΗ 10 Απριλίου 2014
v  Επίσημη τελετή έναρξης της Εβδομάδας Διαστήματος
o    ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   –   Πύλη Αμμοχώστου
o    Κυρίως μέρος:  20:00 –  21:00
§  Χαιρετισμοί / Ομιλίες:  Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος CSEO
§  Σύντομη παρουσίαση
o    Δεξίωση:  21:00 –  21:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Απριλίου 2014
v  Επίσκεψη σε σχολεία
o    Άγιος Ανδρέας (ΚΒ), 10:00 – 11:30
o    Πειράματα, Διαστημική Παιδεία και μήνυμα Προέδρου του CSEO στους μαθητές
v  Διαστημικό Πάρτι στην Λεωφόρο Μακαρίου
o    Λεωφόρος Μακαρίου, Λευκωσία (παρά την διασταύρωση Μακαρίου και Ευαγόρου), 20:00 – 23:00
o    Μουσική, Χορός, Laser Show, Διασκέδαση
o    Ενδυμασία:  Διάστημα, Επιστημονική Φαντασία
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Απριλίου 2014
v  Εκδήλωση Παγκόσμιας Μέρας Αστροναυτικής - Επίσκεψη στην Λευκωσία του Κοσμοναύτη Αλεξάντερ Βολκόβ
o    Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας,  11:00 – 12:30
o    Διοργανωτές:
§  Δήμος Λευκωσίας
§  Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας
§  Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο
§  Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος
o    Σύντομοι Χαιρετισμοί:
§  κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας,
§  Α.Ε. κ. Σ.Β Οσάντσιϊ, Πρέσβης Ρωσικής Ομοσπονδίας,
§  κ. Χάρης Θράσου, Πρόεδρος Κύπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας,
§  κ. Γιώργος Δανός, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO)
§  κ. Αλεξάντερ Βολκόβ, Ρώσος Κοσμοναύτης
o    Πολιτιστική Εκδήλωση:  Συναυλία «Πιο κοντά στα Άστρα»
ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ 12 13 Απριλίου 2014
v  Διαγωνισμός NASA Space Apps, Λευκωσία 2014
o    Πανεπιστήμιο Κύπρου,  έναρξη Σάββατο  09:00 –  τέλος Κυριακή  22:30
o    Εκδήλωση έναρξης:  Σάββατο  09:00 – 10:00
o    Εργαστήρια / Έρευνα:  Σάββατο  10:00 –  Κυριακή  17:00
o    Παρουσιάσεις Ομάδων:   Κυριακή  17:00 –  19:00
o    Ανακοίνωση Νικητριών Ομάδων:   20:00 – 20:30
o    Πάρτι:   21:00 – 22:30