Ο CSEO εμπνέει τα σχολεία με διάστημα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ο CSEO εμπνέει τα σχολεία με διάστημα
Πεμ, 22 Σεπ. 2016 17:30
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), σαν μέρος της αποστολής του – που από το 2012 προωθεί και αναπτύσσει τον τομέα του διαστήματος στην πατρίδα μας – φέρνει για πρώτη φορά στα σχολεία μας την δυνατότητα να μιλήσουν οι νέοι μας σε ενεργό αστροναύτη που σε λίγους μήνες θα είναι για τρίτη φορά ξανά στο διάστημα!
 
Ο Ιταλός Αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Πάολο Νέσπολι, εν μέσω της εντατικής του προετοιμασίας για εκτόξευση τον ερχόμενο Μάιο στον Διαστημικό Διαστημικό Σταθμό (ISS), έχει αφιερώσει λίγο από τον περιορισμένο του χρόνο ειδικά για να μιλήσει με πέραν των 1000 μαθητών σε σχολεία της Κύπρου, μέσω skype αύριο Παρασκευή στις 09:30, σαν μέρος του διαστημικού εκπαιδευτικού προγράμματος του CSEO.
Ο Αστροναύτης Πάολο Νέσπολι είναι αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εδώ και 18 χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου (Space Shuttle) το 2007 που διάρκεσε 15 ημέρες. Μεταξύ 2010-2011, ήταν σε δεύτερη αποστολή στο διάστημα, αυτή την φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 159 ημέρες. Και ξανά για τρίτη φορά θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον ερχόμενο Μάιο για μια 6μηνη αποστολή.
 
Στην εκδήλωση στα σχολεία θα μιλήσει για την ζωή στο διάστημα, την επιστήμη του διαστήματος καθώς και για την σημασία για την ανθρωπότητα των αποστολών στο διάστημα. Θα απαντήσει επίσης σε ερωτήσεις από παιδία των σχολείων που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση.
 
Αυτή είναι μια πρώτη εκδήλωση του CSEO σε μια σειρά από εκπαιδευτικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, με σκοπό να προάγει την επιστημονική γνώση και να κτίσει την επομένη γενιά επιστημόνων της χώρας μας, που θα πάρουν μπροστά τον τομέα του διαστήματος και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας της χώρας μας. Σαν μέρος αυτών των εκδηλώσεων θα διευρύνουμε τις δράσεις μας και σε άλλα σχολεία με στόχο την πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων της Κύπρου.
 
Δηλώσεις από Πρόεδρο CSEO:
«Όταν μιλάμε με τους νέους του τόπου μας τα μηνύματα είναι σαφέστατα. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για έναν νέο άνθρωπο, μια κοινωνία, από το να δίνεις τα εφόδια για δημιουργικότητα.

 
Γι’ αυτό και κινητοποιούμε το τοπικό ταλέντο, από τα σχολεία, προς τις επιστήμες και την καινοτομία, κτίζοντας την μελλοντική γενιά επιστημόνων. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες των Κυπρίων επιστημόνων, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, προς τεχνολογική καινοτομία και ανάπτυξη, με σημαντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα προς δημόσιο όφελος και εθνική υπερηφάνεια.
Δίνουμε στις επόμενες γενιές ένα συνεχιζόμενο όραμα για ακόμη ψηλότερους στόχους και επιτυχίες, σε ένα τομέα – του διαστήματος – που πριν λίγα χρόνια, πριν από τις δράσεις μας, φάνταζε εξωτικός και απόμακρος. Έτσι μειώνουμε την φυγή των μυαλών μας προς το εξωτερικό, και συμβάλλουμε στο να κάνουμε τη χώρα μας τεχνολογικά ανταγωνιστική, να διαφοροποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις οικονομικές δυνατότητες του τόπου μας»
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO)
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) προωθεί την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη του τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Ενισχύει και αναπτύσσει ενεργά τον τομέα του διαστήματος στον τόπο, οδηγώντας στην πρόοδο της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και τη συνεργασία με άλλα έθνη σε επιστημονικά προγράμματα και διαστημικές αποστολές. Σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το έργο και η αποστολή του είναι προς δημόσιο όφελος. Όραμα και στόχος του να προωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη, με εντυπωσιακά κοινωφελή αποτελέσματα, που τιμούν τον τόπο και που μας κάνουν υπερήφανους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό δείτε www.space.org.cy