Ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμμετείχε σε συνάντηση «YUFE Mayors and Executives Meeting» στο Μάαστριχτ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμμετείχε σε συνάντηση «YUFE Mayors and Executives Meeting» στο Μάαστριχτ
Τετ, 15 Ιαν. 2020 13:05
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ με τίτλο «YUFE Mayors and Executives Meeting» στο πλαίσιο του έργου YUFE - Young University for the Future of Europe στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2020.

Στόχος του έργου, στο οποίο συμμετέχει ως συνεργαζόμενη Τοπική Αρχή ο Δήμος Λευκωσίας και εταίρος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Στο έργο πέραν των 8 Πανεπιστημίων που συμμετέχουν ως εταίροι (Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (συντονιστής) – Ολλανδία, Carlos III Πανεπιστήμιο Μαδρίτης – Ισπανία, Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας – Βέλγιο, Πανεπιστήμιο της Βρέμης – Γερμανία, Πανεπιστήμιο Κύπρου – Κύπρος, Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, Πανεπιστήμιο του Essex - Ηνωμένο Βασίλειο και Πανεπιστήμιο της Ρώμης,  Vergata – Ιταλία), την κοινοπραξία συμπληρώνουν συνεργάτες όπως το Kiron Ανοικτή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus του Torun – Πολωνία κ.α.

Ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει στο έργο ως συνεργαζόμενη Τοπική Αρχή μαζί με άλλους Δήμους όπως, μεταξύ άλλων, του Μάαστριχτ, της Ρώμης, της Μαδρίτης, της Βρέμης, της Αντβέρπης.

Στόχος της εμπλοκής των Τοπικών Αρχών είναι να διερευνηθούν μέθοδοι στενότερης συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και πόλεων, ανταλλαγές και τοποθετήσεις φοιτητών όπως επίσης και να αναπτυχθούν λύσεις σε τοπικές προκλήσεις που όμως έχουν ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Οι κύριες προκλήσεις που καλούνται να εστιάσουν τα πανεπιστήμια μαζί με τις τοπικές αρχές είναι η ενδυνάμωση των νέων, η ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών, η καινοτομία, η μετανάστευση και η ένταξη, εργασία και μάθηση σε μια ψηφιακή κοινωνία.

Με φιλοσοφία το «δίνοντας και κερδίζοντας» το έργο θα συνδέσει 150.000 φοιτητές, με 25.000 διδάσκοντες και μέλη προσωπικού με τα 10 εκατομμύρια πολίτες πoυ ζουν στις συνεργαζόμενες περιοχές του YUFE και μαζί θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και θα συνδημιουργήσουν μια πιο συνεκτική κοινωνία.


Στη συνάντηση, ο Δήμαρχος Γιωρκάτζης παρουσίασε ως βέλτιστη πρακτική στο Δήμο τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Τεχνολογία RISE – Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies.

Το RISE,  ιδρύθηκε με σκοπό να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για το Δήμο Λευκωσίας αλλά και ολόκληρη την Κύπρο και το σύνολο της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου. Πρόκειται για μια κοινοπραξία με τον Δήμο Λευκωσίας ως συντονιστικό φορέα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου.