Επιστολή προς Δημότες για τα τέλη σκυβάλων

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Επιστολή προς Δημότες για τα τέλη σκυβάλων
Τρι, 24 Ιουν. 2014 12:00
Αγαπητές Δημότισσες, Αγαπητοί Δημότες
 
Με την επιστολή αυτή συνεχίζουμε έμπρακτα τη δέσμευση που αναλάβαμε να ενημερώνουμε τους  συμπολίτες μας για τα σημαντικά θέματα που τους αφορούν καθώς και τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Λευκωσία. Επικοινωνώ λοιπόν, μαζί σας για να σας ενημερώσω για το θέμα των τελών αποκομιδής σκυβάλων.
 
Όπως είναι γνωστό, τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά και επιβάλλονται από τους Δήμους για την παρεχόμενη υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων και τον οδοκαθαρισμό της πόλης. Αφορούν δηλαδή ένα κρίσιμο ζήτημα για την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας και την εικόνα της πόλης μας.
 
Παρά το έλλειμμα που παρατηρείται για την προσφερόμενη υπηρεσία, τη μείωση της ετήσιας τακτικής χορηγίας του Κράτους προς τους Δήμους και τη γενική κατάσταση της οικονομίας η οποία πλήττει και το Δήμο μας και τον έχει οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε για το 2014 να μην προβεί σε αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων για τα νοικοκυριά. Αποφασίστηκε επίσης να μην υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στις επαγγελματικές κατηγορίες εκτός κάποιων περιπτώσεων όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στους όγκους σκυβάλων και εκεί όπου γίνονται συχνότερες περισυλλογές για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.
 
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας ισχύουν εκπτώσεις / απαλλαγές οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο τιμολόγιο που σας έχει αποσταλεί. Αν για κάποιο λόγο είστε δικαιούχος και ο λογαριασμός σας δεν είναι αναθεωρημένος τότε παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με το Δήμο για υποβολή της ένστασης σας. Περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους και που μπορείτε να αποταθείτε για ένσταση φαίνονται στο επισυναπτόμενο έντυπο.
 
Τελευταία ημερομηνία πληρωμής του τέλους αποκομιδής σκυβάλων είναι η 31η Οκτωβρίου 2014. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία θα επιβάλλεται η από το Νόμο καθοριζόμενη επιβάρυνση.
 
Την ίδια στιγμή, αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε όλοι, έχει αποφασιστεί και φέτος να προσφερθεί η δυνατότητα εξόφλησης των τιμολογίων αποκομιδής σκυβάλων και με δόσεις, με ελάχιστο ποσό πληρωμής €30.- κάθε φορά και με τελευταία ημερομηνία εξόφλησης του τέλους την 31η Οκτωβρίου 2014. Αυτές οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται μόνο στα ταμεία του Δήμου ή/και στην ιστοσελίδα e-λευκωσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nicosiamunicipality.org.cy
 
 
Λόγω των συνεχιζόμενων βελτιωτικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή του Παλαιού Δημαρχείου, όπου βρίσκεται το Δημοτικό Ταμείο, για αποφυγή ταλαιπωρίας και καλύτερη εξυπηρέτηση σας,  προτρέπουμε τους δημότες μας να χρησιμοποιούν το νέο ταμείο του Δήμου το οποίο λειτουργεί στο υποκατάστημα της ΣΠΕ ΛΗΔΡΑ (πρώην ΣΠΕ Καϊμακλίου), στη Λεωφόρο Στασίνου 24. Οι ώρες εξυπηρέτησης του ταμείου αυτού είναι Δευτέρα- Παρασκευή 8:00-13:00. Οι ώρες λειτουργίας του Δημοτικού Ταμείου, οδός Παλιάς Ηλεκτρικής 13, Παλιά Λευκωσία, είναι  Δευτέρα- Παρασκευή 8:00-15:00.
 
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο τόπος μας και κατ’ επέκταση ο Δήμος της Πρωτεύουσας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη τακτοποίησης των λογαριασμών του κάθε πολίτη ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου και των καθημερινών υπηρεσιών που προσφέρει στους κατοίκους, στους εργαζομένους και σε όσους διακινούνται στην πόλη μας. Γι αυτό με την επιστολή αυτή  απευθύνω έκκληση προς τον καθένα σας όπως μεριμνήσετε να εξοφλήσετε τον λογαριασμό σκυβάλων που σας αποστάληκε μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014.
 
Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την ανάγκη να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να διατηρήσουμε την καθαριότητα της Λευκωσίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Στην προσπάθεια μας αυτή σας θέλουμε σύμμαχους γιατί η καθαριότητα της πρωτεύουσας είναι υπόθεση όλων μας.
 
Ευχαριστώ για την κατανόησή σας.
 
Με  τους φιλικούς χαιρετισμούς μου

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας

 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
 
(α) Στους κατόχους “Βιβλιαρίου Ατόμου με Αναπηρία” το οποίο εκδίδεται από την Υπηρεσία Μέριμνας Αναπήρων (Υ.Μ.Α.) του Υπουργείου Εργασίας και Κoιvωvικώv Ασφαλίσεων σε άτομα που σύμφωνα με τον Έκτο Πίνακα του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 1980 (Ν.41/80) έχουν αναπηρία βαθμού 70% και άνω και ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000, παρέχεται έκπτωση 50%, δηλαδή έκπτωση €79.50.
 
(β) Στους πολύτεκνους, κατόχους πoλυτεκvικής ταυτότητας που δικαιούνται να λαμβάνουν κρατικό επίδομα σύμφωνα με το Νόμο που προβλέπει για την παροχή επιδόματος τέκνου και για συναφή θέματα (Ν. 314/87), παρέχεται έκπτωση 50%,  δηλαδή έκπτωση €79.50.
 
(γ)  Σε τρίτεκνες οικογένειες, κατόχους ταυτότητας της Π.Ο.Π.Ο. για το τρέχον έτος, παρέχεται έκπτωση 15%, δηλαδή έκπτωση €24.-.
 
(δ)  Σε μονογονεικές οικογένειες, με ετήσιο εισόδημα μέχρι €20.000 και προσκόμιση (1) πιστοποιητικού αποδοχών,(2) πιστοποιητικό γεννήσεως εξαρτωμένου τέκνου, (3) βεβαίωση Υπουργείου Οικονομικών για λήψη του επιδόματος, παρέχεται έκπτωση 50%, δηλαδή έκπτωση €79.50.
 
(ε)  Σε ζεύγος υπερηλίκων ηλικίας άνω των 75 ετών, με μοναδικό ετήσιο μικτό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000 παρέχεται πλήρης απαλλαγή ενώ σε περιπτώσεις με ετήσιο μικτό εισόδημα άνω των €20.000 παρέχεται έκπτωση 50%, δηλαδή έκπτωση €79.50.
 
(ζ)  Σε ζεύγος συνταξιούχων, με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000 ετησίως παρέχεται έκπτωση 50%, δηλαδή έκπτωση €79.50.
 
(η)  Σε μονήρεις συνταξιούχους, με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των €10.000 ετησίως παρέχεται έκπτωση 75% δηλαδή έκπτωση €119.-.
 
(θ)  Σε μονήρεις, (εκτός από τους μονήρεις με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων) παρέχεται έκπτωση 25%, δηλαδή έκπτωση €40.
 
(ι)   Μονήρης/ υπερήλικας άνω των 75 ετών, με εισόδημα μέχρι €10.000 ετησίως  ,πλήρη απαλλαγή και με εισόδημα άνω των € 10.000 ετησίως παρέχεται έκπτωση 75%, δηλαδή έκπτωση €119.-.
 
Τελευταία ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έχει καθοριστεί η 31η Ιουλίου 2014. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή καμιά ένσταση για να μπορούν οι πληρωμές να πραγματοποιούνται και μέσω διαδικτύου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη (ΓΕΠΔ) 22797007 και στο Τμήμα Φόρων 22797020.
 
Έντυπα ενστάσεων μπορείτε να προμηθευτείτε από το ΓΕΠΔ, το Τμήμα Φόρων και την ιστοσελίδα του Δήμου www.nicosia.org.cy
 
Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στο ΓΕΠΔ, το Τμήμα Φόρων και μέσω φαξ στο 22752311.