Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο - Διεθνή Μέρα Μουσείων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο - Διεθνή Μέρα Μουσείων
Παρ, 16 Μαϊ. 2014 11:30
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 στο Δημαρχείο Λευκωσίας ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου παρουσίασαν την εκδήλωση με θέμα Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο, που θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου 2014, Διεθνή Μέρα Μουσείων και θα διαρκέσει για 2 μήνες περίπου.
 
Διάφορα εκθέματα από τα μουσεία της Λευκωσίας έχουν φωτογραφηθεί και έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλα πανό ή άλλες κατασκευές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό κυκλοφορώντας στην πόλη να γνωρίσει το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο που προσφέρει η πρωτεύουσα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και προβολή των σημαντικών εκθεμάτων των Μουσείων της Λευκωσίας μετατρέποντάς την σε ανοικτό μουσείο.
 
Με την ανοικτή αυτή εκδήλωση, της παρουσίασης σημαντικών εκθεμάτων από τα μουσεία της Λευκωσίας σε σημεία της πόλης, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθεί το κοινό για να επισκεφτεί τα μουσεία της πόλης, που είναι μια από τις σημαντικότερες υποδομές της πρωτεύουσας.
 
Επίσης ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Ρότα οργανώνουν ένα αλλιώτικο μουσείο με διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 από τις 6.00μ.μ. μέχρι τις 9.00μ.μ.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας στο χαιρετισμό του στη διάσκεψη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «η μακραίωνη ιστορία της ιδιαίτερής μας πατρίδας με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά ήταν η έμπνευσή μας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής που σκοπό έχει να βοηθήσει το κοινό να ανακαλύψει τον πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου. Με την παρουσίαση αυτή, ο Δήμος μας με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Μουσείων, αναδεικνύει και προβάλλει αξιόλογα εκθέματα των Μουσείων της πόλης μας  στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα μας να ταξιδεύσει μέσα από το χρόνο, την ιστορία και την παράδοση αντλώντας  γνώση. Είναι άλλωστε και μια πρόσκληση για τους ξένους επισκέπτες που επισκέπτονται  το νησί μας».
 
Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμος θέλει να ευχαριστήσει όλα τα μουσεία για τη συμμετοχή τους και την πολύτιμη συνεργασία τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.
 
Τα μουσεία της Λευκωσίας που συμμετέχουν είναι: Κυπριακό, Βυζαντινό, Εθνολογικό –Αρχοντικό Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, Μουσείο Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπίας, Λαϊκής Τέχνης, Κυπριακό Ταχυδρομικό Μουσείο, Αγώνος, Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, Μουσείο Συλλογής Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, Κυπριακό Μουσείο Κλασσικής Μοτοσικλέτας, Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, Παιδικό Μουσείο Ρότα, Μουσείο Παρατηρητήριο Λήδρα και η Λεβέντειος Πινακοθήκη.  
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη χαιρέτησαν επίσης εκπρόσωποι από την Ελληνική Τράπεζα, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Πάρκο Παλιάτσο.  
 
Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα, Πάρκο Παλιάτσο, ΚΟΤ
Χορηγός Επικοινωνίας: CITY FREE PRESS.com.cy
Υποστηρικτές: Landas Colour, Foto Cine Imaging, E Pattichi Architects, Nicosia Tourism Board



Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη,
Δημοσιογραφική Διάσκεψη, Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, 10:30 π.μ.,
«Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο»

 
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας πληροφορήσουμε για μια αξιόλογη πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει  ο Δήμος Λευκωσίας με θέμα «Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο».
 
Από τις 18 Μαΐου, Διεθνή Μέρα Μουσείων, διαχρονικά, ξεχωριστά εκθέματα από τα μουσεία της πόλης μας, μάρτυρες της ιστορίας μας, «μεταφέρονται» σε  Λεωφόρους, πλατείες και πεζοδρόμια για δύο ολόκληρους μήνες.
 
Εκθέματα από τα ακόλουθα Μουσεία: Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Εθνογραφικό, Μουσείο Ιστορίας Κυπριακών Νομισμάτων, Λαϊκής Τέχνης, Ταχυδρομικό Μουσείο, Μουσείο Αγώνος, Μουσείο Παγκυπρίου Γυμνασίου, Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, Κλασσικής Μοτοσικλέτας, Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, Παιδικό Μουσείο Ρότα και από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, αναδεικνύονται, με φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται σε μεγάλα πανό ή  τριγωνικές κατασκευές.
 
Οι κατασκευές βρίσκονται σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων, και οδηγούν τον επισκέπτη σε μουσειακές περιπατητικές διαδρομές.
 
Η μακραίωνη ιστορία της ιδιαίτερής μας πατρίδας με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά ήταν η έμπνευσή μας γι αυτή την εκδήλωση.
 
Ο σκοπός μας όμως είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών και επισκεπτών της πόλης μας και να επισκεφτούν τα μουσεία της πόλης μας για να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και την παράδοση μας.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Ρότα, διοργανώνει «ένα αλλιώτικο περίπατο, σε ένα αλλιώτικο μουσείο» στη Λεωφόρο Μακαρίου, την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014. Εκείνη την μέρα οι θησαυροί των Μουσείων της Λευκωσίας θα ζωντανέψουν μέσα από το θέατρο, την αφήγηση, το  παιγνίδι, και τη ζωγραφική καθώς και τις δημιουργικές διαδρομές σκέψης, παιχνιδιού και μάθησης.
 
Ευχαριστούμε όλα τα προαναφερθέντα μουσεία για την προθυμία τους να μας επιτρέψουν την φωτογράφηση καθώς και τους χορηγούς μας χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή.



Χαιρετισμός Λεώνης Ορφανίδου
Προέδρου Πολιτιστικής Επιτροπής
Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης της εκδήλωσης
 «Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο»
Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, 10.30πμ, Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας

 
Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με θέμα Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο.
 
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και προβολή σημαντικών εκθεμάτων των Μουσείων της Πόλης μας και κατ΄ επέκταση, προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου μας.
 
Η εκδήλωση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες ν’  αγγίξουν την παράδοση και τον πολιτισμό μας κάνοντας μια περιήγηση και μια ιστορική αναδρομή μέσα από σημαντικά εκθέματα των Μουσείων μας.  Ταυτόχρονα η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει και πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες και ειδικότερα για εκείνους που πιστεύουν στη σημασία του πολιτισμού και αγαπούν όσα ο πολιτισμός δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχαιότητα ίσαμε σήμερα.
 
Ο πολιτισμός σε κάθε μορφή και κάθε του δημιουργία, μεγάλη ή μικρή, δείχνει την ταυτότητα και φυσιογνωμία ενός λαού.  Και η Κύπρος μας, ακουμπώντας πάνω στην πολιτιστική της παράδοση, μπόρεσε να επιβιώσει και να διατηρήσει την ελληνικότητά της.
 
Η Λευκωσία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Μέρα Μουσείων, γίνεται και η ίδια Ένα Ανοικτό Μουσείο, μεταφέροντας ξεχωριστά εκθέματα των Μουσείων της σε λεωφόρους, πλατείες και πεζοδρόμια.
 
Εκθέματα από τα πιο κάτω Μουσεία: Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Εθνογραφικό, Μουσείο Ιστορίας Κυπριακών Νομισμάτων, Λαϊκής Τέχνης, Ταχυδρομικό Μουσείο, Μουσείο Αγώνος, Μουσεία Παγκύπριου Γυμνασίου, Μουσείο Συλλογής Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, Κλασσικής Μοτοσυκλέτας, Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, Παιδικό Μουσείο Ρότα και από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, έχουν φωτογραφηθεί με βάση τα πρότυπα υψηλής ευκρίνειας και έχουν εκτυπωθεί σε μορφή αφίσας μεγέθους 2mX1.  Οι αφίσες έχουν τοποθετηθεί σε πυλώνες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.  Παράλληλα έχουν γίνει σιδερένιες τριγωνικές κατασκευές πάνω στις οποίες έχουν τοποθετηθεί σχετικές αφίσες.
 
Αυτές οι κατασκευές τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων, δημιουργώντας μουσειακές περιπατητικές διαδρομές που στόχο έχουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και να τους οδηγήσουν στα Μουσεία της Πόλης μας τα οποία έχουν ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα τους. Επίσης αφίσες έχουν καλύψει βιτρίνες άδειων καταστημάτων στη Λεωφ. Μακαρίου Γ’.
 
Σκοπός μας δεν είναι μόνο η μουσειακή προβολή της παράδοσης μας αλλά η γόνιμη και δημιουργική αξιοποίησή της.  Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Ρότα, οργανώνουν «Ένα αλλιώτικο περίπατο σ΄ ένα αλλιώτικο Μουσείο» στη λεωφόρο Μακαρίου, την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014.  Από τις 06:00 μέχρι τις 09:00 μμ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών παίρνοντας ερεθίσματα από τους θησαυρούς των Μουσείων μας.
 
Οι θησαυροί θα ζωντανέψουν μέσα από θεατρικό παιγνίδι, αφήγηση και εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργώντας διαδρομές σκέψης, παιγνιδιού και μάθησης.
 
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του θεσμού που έχει καθιερωθεί από το Δήμο με αφορμή την 1η Ιουνίου που είναι μέρα αφιερωμένη στο παιδί. Ταυτόχρονα αποτελεί ένδειξη εκτίμηση προς τους μικρούς του δημότες οι οποίοι αποτελούν τις μελλοντικές ενεργούς πολίτες της Λευκωσίας.
 
Ευχαριστώ τα Μουσεία για την συμμετοχή και την πολύτιμη προσφορά τους.
 
Ευχαριστώ τους χορηγούς μας, την Ελληνική Τράπεζα, το Πάρκο Παλιάτσο και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού καθώς και το χορηγό επικοινωνίας CITY free press.com.cy.
 
Ευχαριστίες επίσης στους υποστηρικτές μας Nicosia Tourist Board (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης), Landas Colour, Foto Cine, Pattichi Architects.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΕΝΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την δημοσιογραφική διάσκεψη της πρωτότυπης αυτής παρέμβασης στο κέντρο της πρωτεύουσας που έχει  ως κεντρικό θέμα τα μουσεία της πόλης της Λευκωσίας, ένα από τους σημαντικότερους πόλους έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
 
Ο ΚΟΤ έχει διαχρονικά στενή συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας   και τα μουσεία της πόλης που αποτελούν ένα από τα κύρια προσελκυστικά στοιχεία της πρωτεύουσας. Τα μουσεία της Λευκωσίας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο μας ως τουριστικό προορισμό. Ο ΚΟΤ τα προβάλλει μέσα από έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και συνεργάζεται μαζί τους για την διοργάνωση θεματικών  εκδηλώσεων.
 
Η εκδήλωση αποτελεί πρόκληση για τους  ξένους και ντόπιους επισκέπτες να επισκεφθούν τα μουσεία, να μάθουν περισσότερα για  τους θησαυρούς που διαφυλάσσουν και να γίνουν κοινωνεί των 10.000 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού του τόπου μας.
 
Θεωρώ πολύ επιτυχημένο το γεγονός ότι η  εκδήλωση πραγματοποιείται την ίδια περίοδο με τους εορτασμούς για την παγκόσμια ημέρα μουσείων. Μέσα από την εκδήλωση θα προβληθούν καλύτερα οι σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία για την Παγκόσμια ημέρα μουσείων και η Λευκωσία θα καταστεί στην κυριολεξία ένα ανοικτό μουσείο.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λευκωσία και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία.