Ημερίδα: Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Ημερίδα: Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη
Παρ, 06 Ιουν. 2014 11:15
Ημερίδα: Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, Αίθουσα Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία

Με την ευκαιρία των εορτασμών της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και στα πλαίσια τοπικών εκδηλώσεων της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας της Ευρώπης 2014, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ημερίδα με θέμα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη», στη Λευκωσία.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Λευκωσίας και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών στα πλαίσια της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων SEAP+ και MESHARTILITY που στοχεύουν στο βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη».

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαϊδου, η οποία αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές προσπάθειες του Δήμου και συγκεκριμένα στους στόχους μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτεια κατά περισσότερο από 33% μέχρι το 2020. Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος προς αυτή τη κατεύθυνση και τα έργα που υλοποιεί βασισμένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο 22 Τοπικές Αρχές έχουν αναλάβει παρόμοιες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ενώνοντας τις δυνάμεις του με περισσότερες από 5300 πόλεις της Ευρώπης.

Οι παρευρισκόμενοι έτυχαν ενημέρωσης και για το Ενιαίο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, το οποίο περιλαμβάνει φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις για την ευρύτερη Λευκωσία, όπως το σύστημα μικρών λεωφορείων, πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις πολυσύχναστων λεωφόρων, την εισαγωγή του συστήματος σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ) καθώς και τοις λοιπές υποδομές που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην πρωτεύουσα.

Επίσης, παρουσιάστηκαν πρακτικές και παραδείγματα για την αστική βιώσιμη κινητικότητα, τεχνολογικές λύσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων καθώς και τεχνολογίες αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας του οδικού φωτισμού και των φώτων τροχαίας.

Στη συνέχεια, περιγράφηκε το νομοθετικό πλαίσιο καθώς και τα θεσμοθετημένα εργαλεία που υποστηρίζουν την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια στην Κύπρο, καθώς και το υπό διαβούλευση σχέδιο επιχορήγησης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ενέργειας από Τοπικές Αρχές, όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το  «Elena facility» και το «European Energy Efficiency Fund» καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης των πιο πάνω ταμείων από άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Τέλος, επεξηγήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι Τοπικές Αρχές να επωφεληθούν από τις «Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης» που μπορούν να συναφθούν με «Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών» με στόχο να χρηματοδοτηθούν δράσεις και επεμβάσεις στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και να αποπληρώνονται μέσω των εξοικονομήσεων δαπανών λόγω της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, τοπικών αρχών, επιχειρήσεων, ιδιώτες κ.α.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες του Ενεργειακού Γραφείου  www.cea.org.cy και του Δήμου Λευκωσίας www.nicosia.org.cy