Καλοκαιρινά Κέντρα Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Καλοκαιρινά Κέντρα Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες
Παρ, 13 Ιουν. 2014 10:00
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανακοίνωσε τη λειτουργία καλοκαιρινών κέντρων φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερα  αυξημένες ανάγκες των δημοτών Λευκωσίας για ποιοτική απασχόληση και φύλαξη των παιδιών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόκειται να εξυπηρετήσει για το καλοκαίρι του 2014 περίπου 140-150 παιδιά δημοτικού και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, το Πολυδύναμο του Δήμου Λευκωσίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Παιδείας, της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας, των Συνδέσμων Γονέων και των Διευθύνσεων των Δημοτικών Σχολείων, θα λειτουργήσει Κέντρα Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο οίκημα του Πολυδύναμου, στο Δημοτικό Σχολείο «Αγίου Αντρέα» και στο ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Ανοιχτού Σχολείου».
 
Τα προγράμματα δίνουν προτεραιότητα συμμετοχής σε παιδιά μονογονεϊκών και  πολύτεκνων οικογενειών, ληπτών δημοσίου βοηθήματος, καθώς και σε παιδιά με μητέρα μετανάστρια. Επιπλέον, θα εξυπηρετηθούν τα παιδιά που φοιτούν κατά τη σχολική περίοδο στο Δημοτικό «Αγίου Αντρέα» και στο «Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας».
 
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στα παιδιά θα παρέχεται καθημερινά γεύμα και σνακ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης, θεάτρου, κρουστών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και προαγωγής θετικών συμπεριφορών, σκάκι, χοροθεραπεία, τροχοπεδιλισμό και κολύμπι. Επιπρόσθετα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, εξορμήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες.
 
Τα προγράμματα θα λειτουργήσουν ως εξής:
Α) Πολυδύναμο Κέντρο: Δευτέρα –Παρασκευή, 7 π.μ. - 6 μμ., καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών πλην των δημόσιων αργιών.
Β) Δημοτικό «Αγίου Ανδρέα»: Δευτέρα –Παρασκευή, 7 π.μ. – 4 μ.μ. 5 εβδομάδες
Διάρκεια: 5 εβδομάδες 30 Ιουνίου - 1η Αυγούστου.
Γ) Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας: Δευτέρα –Παρασκευή, 7:30 π.μ.- 13:05 μ.μ.
Διάρκεια: 5 εβδομάδες 30 Ιουνίου - 1η Αυγούστου.
      
Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ανακοίνωσης λειτουργίας καλοκαιρινών κέντρων φύλαξης και απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, 10.30π.μ., Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας
 
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των καλοκαιρινών Κέντρων Φύλαξης και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
 
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, η ανάγκη για ποιοτική απασχόληση και φύλαξη παιδιών κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική και αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Λευκωσίας, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που οι δυσκολίες των γονέων για δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, μεγιστοποιούνται.
 
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών Λευκωσίας, αναμένεται, την καλοκαιρινή περίοδο του 2014,  να εξυπηρετήσει συνολικά 140-150 παιδιά δημοτών. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος θα φιλοξενηθεί στο οίκημα του Πολυδύναμου, από το πρόγραμμα «Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας - Ουράνιο Τόξο», το οποίο λειτουργεί από το 2008 και αποτελεί ένα από τα λίγα προγράμματα που προσφέρουν υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών με συνεχές ωράριο λειτουργίας, από τις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μμ. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα συμμετοχής σε παιδιά μονογονεϊκών και  πολύτεκνων οικογενειών, ληπτών δημοσίου βοηθήματος, καθώς και σε παιδιά με μητέρα μετανάστρια, με πολύ χαμηλά τροφεία.
 
Συνεχίζοντας, επίσης, την ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε πέρσι, από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και σαφώς με τη στήριξη των Διευθύνσεων του σχολείου και της Σχολικής Εφορείας, πρόκειται να λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά καλοκαιρινό πρόγραμμα ποιοτικής απασχόλησης παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο «Αγίου Ανδρέα». Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 εβδομάδες, από τις 30 Ιουνίου μέχρι και την 1η Αυγούστου.
 
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στα παιδιά θα παρέχεται καθημερινά γεύμα και σνακ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης,  θεάτρου, κρουστών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και προαγωγής θετικών συμπεριφορών, σκάκι, χοροθεραπεία, τροχοπεδιλισμό και κολύμπι. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, εξορμήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες.
 
Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε για τη δυνατότητα που μας δίνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας, να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο του «Ανοιχτού Σχολείου», πρόγραμμα στο Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο και κατά τη σχολική περίοδο και θα λειτουργήσει για περίοδο 5 εβδομάδων από τις 30 Ιουνίου μέχρι την 1 Αυγούστου, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:30 μέχρι τις 13:05.
 
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των συμμετεχόντων μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε ασφαλές περιβάλλον. Προσοντούχο προσωπικό δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης και σχολικών βοηθών, θα επιβλέπει και θα απασχολεί τους μαθητές οι οποίοι, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως τέχνη, θέατρο, χοροθεραπεία, μαγειρική και εκδρομές.
 
Στις παροχές συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά των ατόμων με λεωφορεία και συνοδό προς και από το σχολείο, καθώς επίσης και η προσφορά προγεύματος και γεύματος.
 
Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης των γονέων, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση του προγράμματος κατά την περσινή χρονιά, η ενέργεια και η χαρά των ιδίων συμμετεχόντων, ανταμείβει  όλους όσους ενέργησαν και εργάστηκαν για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος και μας δίνει κίνητρο και δύναμη να εργαστούμε με την ίδια θέρμη και για την νέα περίοδο.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς που στηρίζουν διαχρονικά τις δράσεις του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου με κοινό στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, όπως τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τη Σχολική Εφορία Λευκωσίας, τις Διευθύνσεις των σχολείων, τους συνδέσμους γονέων και φυσικά όλο το προσωπικό και τους συνεργάτες που εργάζονται σκληρά για την υλοποίηση των προγραμμάτων.