«Ουράνιο Τόξο ΙΙ» για τα παιδιά, από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / «Ουράνιο Τόξο ΙΙ» για τα παιδιά, από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Παρ, 13 Ιουν. 2014 10:00
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Ουράνιο Τόξο ΙΙ» το οποίο υλοποιείται από την κοινοπραξία του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, του Δήμου Λευκωσίας και την εταιρεία NVK Advent Consulting Ltd.

Το έργο συγχρηματοδοτείται  μέσω  του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου στον οποίο συμμετέχουν η Ισλανδία το Λιχνενστάιν και η Νορβηγία, καθώς και με εθνικούς πόρους.

Το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ έρχεται να ενισχύσει και να επεκτείνει τα προγράμματα παιδικής λέσχης παρέχοντας την ευκαιρία σε εργαζόμενους γονείς , ειδικά τις μητέρες, για φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά το σχολείο αλλά και τα την διάρκεια των διακοπών και των εορτών. Παράλληλα, υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα για την κατ’ οίκον φροντίδα νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας εμπλέκοντας τους βρεφονηπιοκόμους σε μια διάσταση κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 
Συγκριμένα το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ περιλαμβάνει:

- Τη Λειτουργία Παιδικής Λέσχης  με παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά ηλικίας  5 - 12 ετών. Η Λέσχη θα λειτουργεί μετά το πέρας του σχολείου , αλλά και ολόκληρη την ημέρα σε περιόδους διακοπών (Χριστούγεννα - Πάσχα και θερινές διακοπές που τα σχολεία δεν λειτουργούν). Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται περιλαμβάνουν: 
  • Βοήθεια με τα μαθήματα και την προετοιμασία σχολικών εργασιών
  • Μαθήματα αγγλικής γλώσσας και θέατρο
  • Αθλητικές δραστηριότητες (κολύμβηση, Zumba Kids) και εκδρομές
  • Ομαδικές συζητήσεις για θέματα ισότητας, πολυπολιτισμικότητας, ήθη και έθιμα της Κύπρου αλλά και προβολή εθίμων  παιδιών που κατάγονται από άλλες χώρες.
  • Ένταξη ενημερωτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και γονείς που αφορούν στην ασφάλεια και προστασία των παιδιών όπως το πρόγραμμα ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ .
-  Έναρξη προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας  2-5 ετών. Η  φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στην ανάγκη να παρέχεται ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνεται η ανάπτυξη του παιδιού, η σταδιακή ένταξη του στην ομαδική ζωή, η υποστήριξη της αυτονομίας του, η ψυχαγωγία και η κοινωνική του προσαρμογή και, ακόμη, οι πρώτες και σωστές βάσεις για τη μάθηση και τα κατάλληλα ερεθίσματα για ενθάρρυνση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεών του.
Την φροντίδα των παιδιών θα αναλάβει προσοντούχο προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί από το παρόν πρόγραμμα.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας επιχειρεί μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, να διασφάλιση την κοινωνική συνοχή και να στηρίξει τις ευαίσθητες ομάδες των πολιτών, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης, φροντίδας, απασχόλησης και μειώνοντας παράλληλα τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 
Σημειώνεται πως  οι θέσεις για το καλοκαιρινό πρόγραμμα έχουν συμπληρωθεί και δεχόμαστε θέσεις για το Σεπτέμβριο.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης του προγράμματος Ουράνιο Τόξο ΙΙ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, 10.30π.μ., Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας
 
Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίζω στην δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του προγράμματος ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ.
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την κοινοπραξία του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, του Δήμου Λευκωσίας και την εταιρεία NVK Advent Consulting Ltd. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται  μέσω  του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου στον οποίο συμμετέχουν η Ισλανδία το Λιχνενστάιν και η Νορβηγία, καθώς και με εθνικούς πόρους.
 
Η μεγάλη οικονομική κρίση που εμφανίστηκε σ την Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρές επιπτώσεις στους κατοίκους της Λευκωσίας , με την ανεργία να μαστίζει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού να απειλεί, νέους, οικογένειες  με παιδιά και ηλικιωμένους. 
 
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιχειρούμε μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, το οποίο  αποτελεί πρωτοποριακή  δομή κοινωνικής προστασίας, να ενισχύσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, και  να παράσχουμε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στην φροντίδα των παιδιών για εργαζόμενους γονείς αλλά και για ανέργους γονείς που αναζητούν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης. Παράλληλα, δημιουργούμε συνθήκες  για ασφαλή και ενδεδειγμένη ανατροφή των παιδιών μέσα από μια σειρά ειδικών προγραμμάτων που εφαρμόζει το άριστα καταρτισμένο προσωπικό του Πολυδύναμου.
 
Το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ έρχεται να ενισχύσει και να επεκτείνει τα προγράμματα παιδικής λέσχης παρέχοντας την ευκαιρία σε εργαζόμενους γονείς , ειδικά τις μητέρες, για φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά το σχολείο αλλά και τα την διάρκεια των διακοπών και των εορτών. Παράλληλα, ξεκινούμε πιλοτικό πρόγραμμα για την κατ’ οίκον φροντίδα νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας εμπλέκοντας τους βρεφονηπιοκόμους σε μια διάσταση κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 
Η Λευκωσία μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ολοένα  αυξανόμενες ανάγκες για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προωθεί συνεργατικά σχήματα στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας με στόχο  την αναβάθμιση και  εξασφάλιση βιώσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας για την φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το εγχείρημα της κατ’ οίκον φροντίδας νηπίων  από  βρεφονηπιοκόμους αποτελεί μια τέτοια πρωτοβουλία σχεδιασμού και ωρίμανσης φορέων κοινωνικής οικονομίας που θα αναλάβουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις  όπως η  συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και η  καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ περιλαμβάνει:
 
- Την Λειτουργία Παιδικής Λέσχης  με παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά ηλικίας  5 – 12 ετών. Η Λέσχη θα λειτουργεί μετά το πέρας του σχολείου , αλλά και ολόκληρη την ημέρα σε περιόδους διακοπών (Χριστούγεννα – Πάσχα και θερινές διακοπές που τα σχολεία δεν λειτουργούν).
  
-  Έναρξη προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας  2-5 ετών. Η  φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στην ανάγκη να παρέχεται ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνεται η ανάπτυξη του παιδιού , δηλαδή,  η σταδιακή ένταξη του παιδιού στην ομαδική ζωή, η υποστήριξη της αυτονομίας του, η ψυχαγωγία και η κοινωνική του προσαρμογή και, ακόμη, οι πρώτες και σωστές βάσεις για τη μάθηση και τα κατάλληλα ερεθίσματα για ενθάρρυνση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεών του.

Οι δραστηριότητες που θα προσφέρονται στην κατ’ οίκον φροντίδα νηπίων θα στοχεύουν κυρίως μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές εμπειρίες, στη συναισθηματική ωρίμαση, στη σταθεροποίηση κάθε προσωπικότητας μέσα στην ομάδα, στην απόκτηση αίσθησης αυτοπειθαρχίας και, φυσικά, στην ανάπτυξη των νοητικών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων του παιδιού.
Την φροντίδα των παιδιών θα αναλάβει προσοντούχο προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί από το παρόν πρόγραμμα.
 
Πέραν του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος  ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΙΙ ως εταίροι  έχουν:
  • ο Δήμος Λευκωσίας μέσω του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  που θα επιληφθεί θέματα επικοινωνίας και προβολής  του προγράμματος και
  • η εταιρία NVK Advent Consulting που θα αναλάβει  την διαχείριση του προγράμματος  και την  εκπαίδευση των φροντιστών για την κατ’ οίκον φροντίδα των νηπίων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τα στελέχη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και την εταιρεία NVK Advent Consultant Ltd για τη συμβολή τους. Θερμές ευχαριστίες επίσης στην εταιρία PricewaterhouseCoopers, διαχειριστική αρχή του προγράμματος και ιδιαίτερα τον κύριο Τάσο Προκοπίου, Συνέταιρο, για την άψογη συνεργασία και υποστήριξη του.