Πλούσια η ατζέντα του Δημάρχου Λευκωσίας στις Βρυξέλλες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Πλούσια η ατζέντα του Δημάρχου Λευκωσίας στις Βρυξέλλες
Παρ, 26 Ιαν. 2024 10:35
Άκρως εποικοδομητικό και παραγωγικό το ταξίδι του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και της Δημοτικής Γραμματέως του Δήμου Λευκωσίας στις Βρυξέλλες.
 
Στις 23 Ιανουαρίου 2024 ο Δήμαρχος Λευκωσίας παρευρέθηκε μαζί με τη Δημοτική Γραμματέα του Δήμου Λευκωσίας κ. Μύρια Πηλακούτα στην πρώτη συνάντηση που οργανώθηκε από το Δήμο Βρυξελλών. Αποτελεί τη 13η συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της ΕΕ, παρουσία του Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη κύριο Didier Reynders, με κεντρικό θέμα της συζήτησης το «Κράτος Δικαίου».
 
Στις 24 Ιανουαρίου 2024 ο κ. Γιωρκάτζης και η κ. Πηλακούτα παρευρέθηκαν στη συνάντηση που οργάνωσε η Περιφέρεια των Βρυξελλών μαζί με την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο) με θέμα «Μια ευρωπαϊκή πολιτική κατάλληλη για το μέλλον». Ο Δήμαρχος Λευκωσίας υπέγραψε τη Διακήρυξη των Βρυξελλών με την οποία Δήμαρχοι των ευρωπαϊκών πόλεων, πρόεδροι μητροπολιτικών περιοχών και εκπρόσωποι των πόλεων ανά την Ευρώπη καλούν την Ε.Ε να υιοθετήσει μια φιλόδοξη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή αστική πολιτική με αιτήματα:
 
  • Περισσότερη εμπλοκή των τοπικών αρχών στα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.
  • Η χρηματοδότηση και τα προγράμματα που έχουν ως στόχο την πολιτική συνοχής να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση των Κρατών-Μελών να λαμβάνει σοβαρά και ουσιαστικά και τις απόψεις των Τοπικών Αρχών.
  • Διεκδίκηση της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ αστικών, αγροτικών και περιαστικών περιοχών.
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος Λευκωσίας και η κυρία Πηλακούτα συναντήθηκαν με το κ. Μάριο Νάβα, Διευθυντή Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συζήτησαν για το δικοινοτικό έργο του Πεδιαίου ποταμού και ζητήματα υποδομών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.

Συνάντηση είχαν και με και με τον κ. Μαργαρίτη Σχινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο συζήτησαν θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και το ρόλο του κέντρου αριστείας Cyens.

O Δήμαρχος Λευκωσίας και η κυρία Πηλακούτα συναντήθηκαν επίσης με την κ. Στέλλα Κυριακίδου, την κύπρια Επίτροπο για την Υγεία και την  Ασφάλεια των Τροφίμων.