Το Κέντρο Αριστείας CYENS και ο ΟΠΕΚ συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση - Το AI στη σύγχρονη ζωή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Το Κέντρο Αριστείας CYENS και ο ΟΠΕΚ συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση - Το AI στη σύγχρονη ζωή
Τετ, 14 Φεβ. 2024 11:25
Την εκδήλωση με τίτλο Το AI στη σύγχρονη ζωή - Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε., φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, το Κέντρο Αριστείας CYENS, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
 
Ο ΟΠΕΚ - Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας έθεσε σε δημόσια συζήτηση την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS. Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Λευκωσίας και η εφημερίδα Πολίτης.
 
Προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι μίλησαν για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πού οδηγεί και πώς ρυθμίζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαχείριση της πληροφορίας.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών σε συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες αυτές τάσεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις έργων καινοτομίας ερευνητών του Κέντρου Αριστείας CYENS.
 
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας SCRAT στο Κέντρο Αριστείας CYENS, και Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Πρόεδρος  του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
 
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στο Facebook @OPEKCyprus, @CYENSCoE.
 
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εμείς – Μαζί» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή και τις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.
 
Το Κέντρο Αριστείας CYENS, ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μετά από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG) και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.