Σε μια συγκινητική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Σε μια συγκινητική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974
Τετ, 24 Απρ. 2024 10:43
Με μια συγκινητική τελετή ο Δήμος Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 πραγματοποίησαν την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 και τη μετονομασία του χώρου σε «Πλατεία Αιχμαλώτων Πολέμου 1974» στη συμβολή των οδών Μάρκου Δράκου και Χαράλαμπου Μούσκου, παρά το οδόφραγμα Λήδρα Πάλλας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσία Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών, αρχηγών και εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου.
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης απευθυνόμενος προς το Σύνδεσμο Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 ανέφερε ότι «Έχουμε μεγάλο χρέος να διαφυλάξουμε και να προασπίσουμε αυτά για τα οποία αγωνιστήκατε και για όλα όσα έχετε υποστεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ενεργά, αλλά με σύνεση, να επιζητούμε τη λύση του Εθνικού μας προβλήματος που να κατοχυρώνει τη λειτουργία του Κράτους και την ασφάλεια των πολιτών του».
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι φέτος, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα και τη βαρβαρότητα είναι πιο έντονες και πιο επιτακτικές. Οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες και οι πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή είναι τα μεγάλα κεφάλαια των συνεπειών της εισβολής τα οποία η Πολιτεία καλείται να σεβαστεί, να αναγνωρίσει και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, πάντα με τον πρέποντα σεβασμό και ήθος, για τη διαχείρισή τους.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «οι αιχμάλωτοι πολέμου, θύματα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, βιώνουμε μέχρι σήμερα τις επώδυνες συνέπειες της αιχμαλωσίας, με όλα τα προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά, τα όποια είναι όλα κατάλοιπα της αιχμαλωσίας μας». Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Πολιτεία και το Δήμο Λευκωσίας για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εν λόγω τελετής.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και της πινακίδας για τη μετονομασία του χώρου σε «Πλατεία Αιχμαλώτων Πολέμου 1974».