Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας εγκαθιστά νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπρια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας εγκαθιστά νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπρια
Πεμ, 25 Απρ. 2024 13:40
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιέρωσε ένα  νέο κέντρο του στην Κύπρο. Συνδέοντας περιφερειακούς φορείς, καινοτόμους, και εταίρους με το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, το νέο κέντρο EIT Community RIS θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργανισμών και θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τοπικά ταλέντα και επιχειρηματίες προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η κοινότητα του EIT στους τομείς της εκπαίδευσης, της δημιουργίας επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Το EIT Community συνεχίζει να υποστηρίζει την καινοτομία με το άνοιγμα του πρώτου κοινοπρακτικού κέντρου EIT Community RIS (EIT CRH) στην Κύπρο. Το νέο κέντρο είναι μέρος του προγράμματος EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS) που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει το γεωγραφικό χάσμα στην καινοτομία της Ευρώπης. Ο στόχος του κέντρου είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργανισμών ενώ αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και συμβάλλοντας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Το EIT CRH Cyprus θα εκπροσωπεί όλες τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (KICs) του EIT και θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τους κυπριακούς καινοτόμους, συνδέοντάς τους με πληροφορίες σχετικά με την ευρεία γκάμα υπηρεσιών και ευκαιριών χρηματοδότησης που παρέχει η κοινότητα του EIT σε όλες τις επιλέξιμες χώρες και περιοχές του EIT RIS. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει την εμπλοκή της κοινότητας του EIT με τις τοπικές αρχές, παρέχοντας πολιτική υποστήριξη και τεχνογνωσία. Η εκκίνηση του κέντρου στην Κύπρο στοχεύει να προσφέρει στην κοινότητα του EIT μια ενισχυμένη παρουσία στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Παρόμοιες μονάδες έχουν ανοίξει στη Λετονία, τη Μάλτα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

Με την έδρα τους στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, τα γραφεία του EIT Community RIS Hub θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS, το EIT Community RIS HUB θα έχει ενεργό ρόλο στη δημιουργία μιας νέας συνοικίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Αυτή η συνοικία, με το Κέντρο Αριστείας CYENS και το EIT Community RIS HUB στο προσκήνιο, θα φιλοξενήσουν startups, ερευνητικούς οργανισμούς και επενδυτές στην ανακαινισμένη παλιά δημοτική αγορά και στα γύρω κτήρια, δημιουργώντας ένα ζωντανό οικοσύστημα έτοιμο για συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών.

Στην ηγεσία του κέντρου βρίσκεται η Δρ. Στυλιανή Πετρούδη, η οποία θα εργάζεται στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας CYENS, που βρίσκονται στο ιστορικό αστικό κέντρο της Λευκωσίας μέσα στην παλιά δημοτική αγορά. Η Δρ. Πετρούδη διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας σε διάφορους τομείς. Μέσω των προσπαθειών της, έχει υποβάλει, συντονίσει και υλοποιήσει έργα, συνεισφέροντας σημαντικά στην εξέλιξη του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ, εθνικών και διεθνών.

Στην ιδιότητά της ως Υπεύθυνη της Κυπριακής Κοινότητας του EIT, η Δρ. Πετρούδη θα προωθήσει τις πρωτοβουλίες του EIT στην Κύπρο, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των KICs του EIT και των εθνικών καινοτομικών κοινοτήτων. Θα οργανώσει δραστηριότητες για να εμπλέξει τους τοπικούς φορείς και θα διευκολύνει συνεργασίες προσαρμόζοντας την κυπριακή καινοτομική ατζέντα με τους στρατηγικούς στόχους του EIT.

Εάν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε περισσότερο τις ευκαιρίες του EIT και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας υποστηρίξει στο καινοτομικό ή επιχειρηματικό σας ταξίδι, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το EIT Community RIS HUB Cyprus: cyprus@eitcommunity.eu ή ακολουθήστε τη σελίδα στο Linkedin: EIT Community RIS Hub Cyprus.
 
A blue green and yellow logo

Description automatically generated