Smart Nicosia: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Λευκωσίας και Green Dot

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Smart Nicosia: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Λευκωσίας και Green Dot
Παρ, 26 Απρ. 2024 11:10
  • Η Λευκωσία κάνει ένα “πράσινο” βήμα!
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Έργου Έξυπνης Πόλης Smart Nicosia, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και τoυ Οργανισμού Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Green Dot. Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τη Δημοτική Γραμματέα του Δήμου Μύρια Πηλακούτα και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Green Dot Βασίλη Πετρίδη.
 
Θέμα του Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου κάδων ανακύκλωσης γυαλιού, τόσο για την εντός, όσο και για την εκτός των τειχών πόλη. Ένα σύστημα που με την εφαρμογή του βελτιστοποιεί τις διαδικασίες περισυλλογής των κάδων, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει πληροφόρηση και διευκόλυνση στον πολίτη για να γίνεται πιο αποτελεσματικά η ανακύκλωση.
 
Η δημιουργία του έξυπνου δικτύου παρακολούθησης των κάδων, αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση του Smart Nicosia, βασισμένη σε καινοτόμα τεχνολογική υποδομή. Για πρώτη φορά στην Κύπρο, έχουν τοποθετηθεί έξυπνοι αισθητήρες σε κάδους ανακύκλωσης γυαλιού και σε υπογειοποιημένους κάδους απορριμμάτων, έτσι ώστε να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) το επίπεδο πληρότητας. Μέσω των έξυπνων συστημάτων, επιτυγχάνεται η έγκαιρη περισυλλογή και η δημιουργία βέλτιστης πορείας περισυλλογής για πιο αποτελεσματική διαχείριση.
 
Όσο αφορά τον πολίτη, έχει δημιουργηθεί η εφαρμογή “Smart Waste App” που επιτρέπει μέσω κινητού τηλεφώνου την εύρεση των πλησιέστερων κάδων ανακύκλωσης γυαλιού και υπογειοποιημένων κάδων, παρέχοντας ενημέρωση για το επίπεδο πληρότητας. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής παρέχεται η δυνατότητα αναφοράς προβλήματος, σε περίπτωση που ο κάδος είναι κατεστραμμένος ή λείπει. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε Android ή iOS.
 
Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λευκωσίας μπορούν να κατεβάσουν άμεσα την εφαρμογή μέσω των παρακάτω QR codes:
A qr code on a white background

Description automatically generated                                            A qr code on a white background

Description automatically generated
iOS                                                                  Android
 
Το έργο Smart Nicosia υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
                https://www.nicosia.org.cy/CMSPages/GetFile.aspx?guid=a0a82eb2-0606-4b9e-9340-14910d62e14b