Ρεσιτάλ για πιάνο Nikita Mndoyants

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Μάρτιος / Ρεσιτάλ για πιάνο Nikita Mndoyants
Παρ, 01 Μαρ. 2024
20:30
Έχοντας περιγραφεί ως ένας «εξαίρετος πιανίστας, μα και ένας σοφός και βαθυστόχαστος μουσικός» (περιοδικό Gramophone), ο Nikita Mndoyants είναι Πρώτος Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου του Κλίβελαντ το 2016, Πρώτος Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Πεντερέτσκι το 2007, και ως συνθέτης, κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μιασκόβσκι το 2014, και το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Προκόφιεφ το 2016.

Ο Nikita εμφανίζεται τακτικά στις σημαντικότερες αίθουσες μουσικής ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας, Σαλ Κορτώ και Αμφιθέατρο του Λούβρου στο Παρίσι, Φιλαρμονική του Έλβα, Ρουντόλφινουμ της Πράγας, και συμπράττει με σημαίνουσες ορχήστρες όπως Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκι, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, Συμφωνική του Κλίβελαντ, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Φιλαρμονική του Μπάντεν-Μπάντεν, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως Σαρλ Ντυτουά, Λέοναρντ Σλάτκιν, Βασίλι Σινάισκι, Χανς Γκραφ, Έρι Κλας, μεταξύ άλλων.

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος καλωσορίζει την επιστροφή αυτού του λαμπρού πιανίστα, από τους πιο περιζήτητους ανά το παγκόσμιο, για άλλο ένα αξέχαστο ρεσιτάλ, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στο The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ. Ο Mndoyants θα ερμηνεύσει έργα των Σούμπερτ, Προκόφιεφ, Σοπέν και Κομιτάς.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828)
4 Αυτοσχεδιασμοί D.935, Έργο 142 (1827)
 
Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953)
Σονάτα για Πιάνο Αρ.4 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 29 (1917)
 
Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953)
Scherzo από τη Συμφωνία Αρ.5, Έργο 100 (1944)
*** Διασκευή από τον Nikita Mndoyants
 
Βαρνταπέτ Κομιτάς (1869-1935)
Επτά Τραγούδια για Πιάνο (1911)
 
Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849)
Μπαλάντα Αρ.4 σε Φα ελάσσονα, Έργο 52 (1843)

NIKITA MNDOYANTS πιάνο
 
«...Έρχεται μια στιγμή που κάνει την εμφάνισή του ένα ταλέντο, και είναι τόσο εκλεπτυσμένο που δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, απλά το επικροτούμε».
- Pianist Magazine
 
Έχοντας περιγραφεί ως ένας «εξαίρετος πιανίστας, μα και ένας σοφός και βαθυστόχαστος μουσικός» (περιοδικό Gramophone), ο Nikita Mndoyants είναι Πρώτος Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου του Κλίβελαντ το 2016, Πρώτος Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Πεντερέτσκι το 2007, και ως συνθέτης, κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μιασκόβσκι, το 2014 στη Μόσχα, και το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Προκόφιεφ, το 2016 στο Σότσι της Ρωσίας.
 
Ο Mndoyants έχει συμπράξει με σημαίνουσες ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένων, Συμφωνικής Ορχήστρας Μαριίνσκι, Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, Συμφωνικής Ορχήστρας του Κλίβελαντ, Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Φιλαρμονικής του Μπάντεν-Μπάντεν, Συμφωνικής Ορχήστρας Γκάνγκναμ της Σεούλ, Συμφωνικής Ορχήστρας Μόσχας, Κρατικής Ρωσικής Συμφωνικής Ορχήστρας, Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αρμενίας, Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Ταταρστάν, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως Σαρλ Ντυτουά, Λέοναρντ Σλάτκιν, Βασίλι Σινάισκι, Χανς Γκραφ, Έρι Κλας, Ντμίτρι Σιτκοβέτσκι, Τζιανλούκα Μαρτσιάνο.
 
Ο Nikita εμφανίζεται τακτικά στις σημαντικότερες αίθουσες μουσικής ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας, Αίθουσα Τσαϊκόφσκι, Αίθουσα Μαριίνσκι, Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, Σεβεράνς Χολ του Κλίβελαντ, Σαλ Κορτώ και Αμφιθέατρο του Λούβρου στο Παρίσι, Κέντρο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, Φιλαρμονική του Έλβα, Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου, Ρόμπερτ Σούμαν Σάαλ στο Ντίσελντορφ, Φιλαρμονική Βαρσοβίας, Ρουντόλφινουμ της Πράγας, Μέγαρο Συναυλιών Λότε της Σεούλ.
 
Ο Nikita Mndoyants έχει συμμετάσχει σε φημισμένα διεθνή φεστιβάλ μουσικής και σειρές συναυλιών, συμπεριλαμβανομένων, Κλαβιέ-Ρουρ (Γερμανία), Φεστιβάλ Σοπέν (στο Ντουσνίκι-Ζντρόι της Πολωνίας), Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου Μαριίνσκι (Αγία Πετρούπολη), Φεστιβάλ Διεθνούς Ινστιτούτου Πληκτροφόρων (Νέα Υόρκη), Μουσικό Φεστιβάλ Μπρεβάρντ (ΗΠΑ), Διεθνής Σειρά Φράιμπουργκ (Ελβετία), Φεστιβάλ Γκίλμορ (ΗΠΑ), Φεστιβάλ InClassica (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Από το 2012, είναι καλλιτέχνης εν-διαμονή στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Βίσεμπουργκ της Γαλλίας, όπου πέρα από τις εμφανίσεις του ως πιανίστας σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και κοντσέρτα, επιβλέπει την εκτέλεση των δικών του συνθέσεων.
 
Έχοντας συμπράξει με το θρυλικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Borodin το 2004, σε ηλικία 15 ετών, ο Mndoyants έχει έκτοτε καλλιεργήσει το πάθος του για τη μουσική δωματίου και συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με διεθνούς φήμης σύνολα μουσικής, μεταξύ άλλων, Κουαρτέτα Εγχόρδων Brentano, Eben, Zemlinsky, και Szymanowsky. Συμπράττει συχνά με τους πιανίστες Alexander Ghindin και Vyacheslav Gryaznov, τους βιολονίστες Andrej Bielow και Valeriy Sokolov, τους τσελίστες Lev Sivkov και Evgeny Rumyantsev, και τον κλαρινετίστα Patrick Messina.
 
Ο Nikita Mndoyants είναι αναγνωρισμένος και ως συνθέτης. Οι συνθέσεις του έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Compozitor, Muzyka, και Jurgenson, και έχουν εκτελεστεί από μουσικούς όπως Alexander Vinnitsky, Alexander Rudin, Daniel Hope, Nicolas Stavy, Κουαρτέτα Εγχόρδων Szymanowski και Zemlinsky, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας, μεταξύ άλλων.
 
Ο Mndoyants ηχογράφησε το πρώτο του CD (μια ζωντανή ηχογράφηση από το Ελσίνκι) σε ηλικία δέκα ετών. Η εκτεταμένη δισκογραφία του περιλαμβάνει άλμπουμ για τις εταιρείες Classical Records, Melodiya και Praga Digitals, ενώ έχει κυκλοφορήσει επίσης και ένα σόλο άλμπουμ για την εταιρεία Steinway & Sons, με έργα των Μπετόβεν, Προκόφιεφ και Σούμαν. Το τελευταίο του σόλο άλμπουμ με έργα του Προκόφιεφ  κυκλοφόρησε προσφάτως από την Aparté.
 
Ο Nikita Mndoyants αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό από τη Κεντρική Μουσική Σχολή της Μόσχας. όπου σπούδασε πιάνο υπό την Tamara Koloss, και από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, όπου σπούδασε σύνθεση υπό τον Alexander Tchaikovsky και πιάνο υπό τους Nikolay Petrov και Alexander Mndoyants.
 
Ο Mndoyants διαμένει στη Γαλλία από το 2018.
 
Πληροφορίες & Box Office:
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)       
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος