Πεμ, 07 Δεκ. 2023 - Τρι, 30 Ιαν. 2024
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Σε συνέχεια της επιτυχούς παρουσίασης της φωτογραφικής έκθεσης «ELLE», τόσο στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022 όσο και στο εξωτερικό, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διοργανώνει τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «ΚΤΙΣΙΣ» (KTICIC), η οποία παρουσιάζεται από τις 7 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023.
 
Η έκθεση αναδεικνύει με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο το Κούριο, μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις – βασίλεια της Κύπρου κατά την αρχαιότητα. Ο φωτογραφικός φακός και η ευαίσθητη αισθητική προσέγγιση του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή μας αποκαλύπτουν με ένα μαγευτικό τρόπο το ιερό, την παλαίστρα, την αγορά, το αμφιθέατρο, τα δημόσια λουτρά και τις βασιλικές του θρυλικού αυτού βασιλείου και παράλληλα αναδεικνύουν την ψυχή ενός λαού που μεγαλούργησε παρά της διάφορες φυσικές και ιστορικές αναταράξεις. 
 
Η φωτογραφική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η Κατερίνα Νικήτα, φέρει τον τίτλο «ΚΤΙΣΙΣ» (KTICIC).  Η «ΚΤΙΣΙΣ» αφορά στη γυναικεία μορφή που υπάρχει στο ψηφιδωτό που βρέθηκε σε σύμπλεγμα του «σπιτιού» του Ευστόλιου, στην Ακρόπολη του Κουρίου. Αυτή η γυναικεία μορφή ούτε θνητή ούτε θεά, έχει επιβιώσει από πολέμους και εισβολές, αλλά έχει, επίσης, αψηφήσει τα στοιχεία της φύσης για να επιβληθεί στο βλέμμα μας με χάρη και μαεστρία ακόμη και σήμερα. Σαν τα νήματα μιας ωδής από μακρινές χώρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συμβολίζει από μόνη της το αστείρευτο μεγαλείο του τόπου.
 
Στόχος της φωτογραφικής έκθεσης «ΚΤΙΣΙΣ» είναι να βοηθήσει τον επισκέπτη, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό όπου θα ταξιδέψει, να αντιληφθεί το μεγαλείο του αρχαίου αυτού κυπριακού βασιλείου.  Το φωτογραφικό αυτό ταξίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μορφή σύγχρονης αρχαιολογίας αφού το πλέγμα των μνημείων και των λίθων που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, προβάλλονται μέσα από μια διαφορετική διερευνητική και αισθητική ματιά, αποκαλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής ιστορίας και αρχαιολογίας. 
 
Ταυτότητα του Φεστιβάλ Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX. Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία Αργυρός χορηγός: Στέγη Ωνάση, Cyprus Public Transport Χάλκινος χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel