Δεντροστοιχία στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Δεντροστοιχία στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία
Τρι, 28 Ιαν. 2014 10:00
Ο Δήμος Λευκωσίας εκφράζει τη λύπη του για τις απόψεις που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τα δέντρα στην Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, η οποία δυστυχώς φαίνεται να είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης.   

Το θέμα της κοπής των δέντρων δεν άπτεται της δικαιοδοσίας των Δήμων, αλλά εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το οποίο και εκδίδει τις άδειες υλοτομίας. Ως εκ τούτου, η αναφορά σε απόφαση του Δήμου να «καθαρίσει» δέκα μεγάλα δέντρα είναι τουλάχιστον ατυχής.

Όσον αφορά το θέμα των έξι δέντρων στην Κυριάκου Μάτση, για τα οποία είχε δοθεί έγκριση στο Δήμο για υλοτομία και κλάδεμα των νεκρών κλαδιών της δεντροστοιχίας, είχαν γνωστοποιηθεί στον Δήμο δύο επιστολές, μια από το Τμήμα Δασών στο Δήμο Λευκωσίας και δεύτερη από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών  προς το κίνημα Οικολόγων (και τα δύο είναι τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος), το περιεχόμενο των οποίων αλληλοσυγκρούεται.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Τμήματος Δασών και του Υπουργείου Γεωργίας γνωματεύει ότι τα δέντρα είναι επικίνδυνα και στη βάση αυτή δίδεται άδεια στο Δήμο να αποκοπούν. Αντίθετα, στην επιστολή του το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, αναφέρεται ότι δε διαπιστώθηκε οποιοδήποτε φυτοπαθολογικό πρόβλημα στα δέντρα, αλλά ότι είναι ταλαιπωρημένα και χρειάζονται φροντίδα.

Το θέμα της επικινδυνότητας των δέντρων, πέρα από την περιβαλλοντική του πτυχή, αποτελεί για το Δήμο ζήτημα ασφάλειας του κοινού (διερχόμενων οδηγών και πεζών), για τα οποία σε περίπτωση δυστυχήματος που ενδεχομένως προκύψει από πτώση δέντρου, ο Δήμος θα φέρει ευθύνη και θα είναι υπόλογος προς το κοινό. Ως εκ τούτου, έχει αποσταλεί επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας όπως το Υπουργείο του, αφού ενημερωθεί από τα αρμόδια τμήματα, ενημερώσει το Δήμο επίσημα αν τα δέντρα είναι επικίνδυνα ή όχι . Αναλόγως της απάντησης του Υπουργείου, ο Δήμος θα προχωρήσει και στις ανάλογες ενέργειες. 

Για τη μονοδρόμηση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, η οποία προτείνεται ως λύση για το θέμα της οδικής ασφάλειας, αυτή αποτελούσε και την πρώτη επιλογή του Δήμου Λευκωσίας. Δυστυχώς όμως, η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί κατηγορηματικά, τόσο από την Αστυνομία όσο και τον Κεντρικό Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων. Έκτοτε, καταβάλλονται από το Δήμο σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως,  προσπάθειες για εξεύρεση άλλων λύσεων, με επανασχεδιασμό του δρόμου, όπου θα λαμβάνεται  υπόψη το κατώτερο όριο μεγέθους λωρίδων (minimum lanes), προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία μιας και ο νέος σχεδιασμός έχει μειώσει αισθητά το πλάτος του δρόμου.

Καταληκτικά, είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται επανειλημμένα  ο Δήμος για έλλειψη οικολογικής συνείδησης, τη στιγμή που ο Δήμος συνεργάζεται με όλες τις οικολογικές οργανώσεις για διεξαγωγή δράσεων που αφορούν το περιβάλλον και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ενίσχυση βέλτιστων πρακτικών για το περιβάλλον (π.χ ανακύκλωση, συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων κ.α). Για το Δήμο Λευκωσίας εξίσου σημαντικό με το περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος, και ως Αρμόδια Αρχή, οφείλει και έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφαλή διαβίωση και διακίνηση του εντός της πόλης μας.