Αναβάθμιση Χώρων Στάθμευσης και Αναδιαμόρφωση των τελών στάθμευσης στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Αναβάθμιση Χώρων Στάθμευσης και Αναδιαμόρφωση των τελών στάθμευσης στη Λευκωσία
Τετ, 26 Μαρ. 2014 16:00
Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό πως μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για βελτίωση των συνθηκών στάθμευσης στην πόλη προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών ως ακολούθως:
 
(α) Αναβάθμιση των δημοτικών χώρων στάθμευσης Ντ’ Αβίλα, Τρίπολι και στους δημοτικούς πολυώροφους χώρους στάθμευσης Λήδρας –  Αριάδνης και Φανερωμένης θα λειτουργεί από την 31η Μαρτίου 2014 σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου-εξόδου (μπάρες). Ταυτόχρονα  εγκαταστάθηκε σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ενώ οι χώροι θα επιτηρούνται από προσωπικό σε 24ωρη βάση για την αύξηση της εξυπηρέτησης του κοινού. 
 
(β) Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης: Ο Δήμος Λευκωσίας, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια του Αστικού Εμπορικού Κέντρου έχει δημιουργήσει 200 νέες θέσεις στάθμευσης όπου παρέχεται η δυνατότητα στάθμευσης μέχρι 12 ώρες με τέλος μόνον 2 Ευρώ. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στην οδό Σιμωνίδου, στη γωνία των οδών Αλάσιας – Ζήνωνος Σώζου, στην Αγαπήνωρος, Πέντε Πηγαδίων, Χαράλαμπου Μούσκου και στην οδό Μάρκου Δράκου.
 
(γ) Αναδιαμόρφωση των τελών από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και παροχή διευκολύνσεων σε εργαζόμενους και κατοίκους. 
 
Αντιλαμβανόμενοι ότι η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλους τους πολίτες και θέλοντας να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τα τέλη στάθμευσης στα παρκόμετρα παραμένουν τα ίδια, όπως ήταν καθορισμένα από το 2009, παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 19%.
Διευκρινίζεται ότι η στάθμευση στα παρκόμετρα του Δήμου Λευκωσίας είναι δωρεάν από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα στις 7:00 πμ. όπως και κάθε βράδυ τις υπόλοιπες μέρες μετά τις 7:00 μμ.. Στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης το τέλος στάθμευσης καταβάλλεται όλες τις μέρες καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
 
Η διαφοροποίηση των τιμών στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση περισσότερων επισκεπτών για ολιγόωρη στάθμευση. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα για στάθμευση μιας ώρας που δεν υπήρχε προηγουμένως για ένα μόνο ευρώ, άρα το χαμηλότερο όριο τέλους μειώνεται. Τα τέλη στάθμευσης για 2 ώρες παραμένουν τα ίδια και τα τέλη στάθμευσης για 3 ώρες αυξάνονται, αλλά πάντοτε πιο κάτω από τις τιμές χρέωσης στους ιδιωτικούς χώρους. Η χρέωση αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο στάθμευσης. Στους χώρους στάθμευσης που θα ελέγχονται από τις μπάρες ο χρήστης θα πληρώνει ανάλογα με τον χρόνο στάθμευσης.
 
Παράλληλα, το σύστημα των μηνιαίων δελτίων στάθμευσης επεκτείνεται δίνοντας τη δυνατότητα  σε εργαζόμενους και κατοίκους να σταθμεύουν με μειωμένο τέλος κατά περιοχή.  Η έκδοση αυτών των δελτίων στάθμευσης γίνεται από το Τμήμα των Τροχονόμων.

Διευκρινίζεται ότι παραμένουν σε ισχύ οι διευθετήσεις για δωρεάν στάθμευση των οχημάτων που φέρουν το σήμα των ΑΜΕΑ και των λειτουργών του τύπου που φέρουν το σήμα  Press που εκδίδει η Ένωση Συντακτών. Δωρεάν στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης παρέχεται επίσης στους δημότες Λευκωσίας που διαθέτουν υβριδικό – ηλεκτρικό όχημα.  

ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:  
 
To Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας ασκώvτας τις εξουσίες πoυ τoυ παρέχει o περί Δήμωv Νόμος και oι περί Τροχαίας Δημοτικοί Κανονισμοί απoφάσισε να ορίσει τα τέλη για στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης ως ακολούθως:
 
Α.  Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης Ντ’ Αβίλα, Τρίπολι, Κωνστάνζα, Μυκόνου, Ποδοκάταρο, Γρίβα Διγενή, Πενταδακτύλου, Κωστή Παλαμά, Μάρκου Δράκου
 
Ώρες Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα € 1.00
2 ώρες € 1.50
3 ώρες € 2.50
4 ώρες € 3.00
5 ώρες € 3.50
6 ώρες € 4.00
7 ώρες € 4.50
Από 8-24 ώρες € 5.00
 
Β.  Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Λήδρας – Αριάδνης και Φανερωμένης
 
Ώρες Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα € 1.00
2 ώρες € 1.50
3 ώρες € 2.00
4 ώρες € 2.50
6 ώρες € 3.00
7 ώρες € 3.50
Από 8-24 ώρες € 4.00
 
Γ.  Χώρος Στάθμευσης στην οδό Σόλωνος
 
Ώρες Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα € 1.00       
2 ώρες € 2.00       
 
Δ. Χώρος Στάθμευσης Δημοτικού Κολυμβητηρίου
 
Ώρες Τέλη Στάθμευσης
1 ώρα  € 0.50
2 ώρες € 1.00
3 ώρες € 1.50
4 ώρες € 2.00
6 ώρες € 3.00
7 ώρες € 3.50
Από 8-24 ώρες € 4.00
 
Ε. Δημοτικοί Χώροι Στάθμευσης Σιμωνίδου, Ζήνωνος Σώζου–Αλάσιας, Αγαπήνωρος και Πέντε Πηγαδίων
 
Ώρες   Τέλη Στάθμευσης
12 ώρες € 2.00
 
Στ.  Τα τέλη στάθμευσης για τους σταθμομετρητές (παρκόμετρα) παραμένουν τα ίδια.
Ώρες   Τέλη Στάθμευσης
30λεπτά € 0.50
1 ώρα  € 1.00
 
Τα τέλη για τις μηνιαίες κάρτες στάθμευσης έχουν καθοριστεί ως ακολούθως:
 
Για τους εργαζόμενους στην εντός των τειχών πόλη στους ΔΧΣ Ντ΄Αβίλα, Τρίπολι, Κωστάντζα, Πενταδακτύλου, Μάρκου Δράκου, Λήδρας–Αριάδνης, Φανερωμένης, εξαιρουμένου αυτού της οδού Σόλωνος που είναι για ολιγόωρη στάθμευση € 40.00
Για τους εργαζόμενους εκτός των τειχών πόλη στους ΔΧΣ Γρίβα Διγενή, Μυκόνου, Κωστή Παλαμά, Σιμωνίδου, Ζήνωνος Σώζου – Αλάσιας, Χαράλαμπου Μούσκου και Αγαπήνωρος € 40.00
Για τους εργαζόμενους στην εντός των τειχών στο ΔΧΣ Ποδοκάταρο (Κολοκάση) € 30.00
Για τους κατοίκους στην εντός των τειχών στους ΔΧΣ Ντ΄Αβίλα, Τρίπολι, Κωστάντζα, Πενταδακτύλου, Μάρκου Δράκου, Λήδρας–Αριάδνης, Φανερωμένης εξαιρουμένου αυτού της οδού Σόλωνος που είναι για ολιγόωρη στάθμευση € 30.00
Για τους κατοίκους στην εντός των τειχών πόλη στο ΔΧΣ Ποδοκάταρο (Κολοκάση) € 20.00
Για τους κατοίκους που γειτνιάζουν με τον ΔΧΣ Γρίβα Διγενή € 20.00
 
Σημ: Το τέλος για χαμένα εισιτήρια (lost tickets) στους ΔΧΣ που ελέγχονται με μπάρες καθορίζεται σε    € 5.00.