Συνεχίζεται το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χώρων από Τοπικές Αρχές «Νέοι Δρόμοι Έν

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Συνεχίζεται το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χώρων από Τοπικές Αρχές «Νέοι Δρόμοι Έν
Τετ, 17 Φεβ. 2016 12:15


Τη δέσμευση του Δήμου Λευκωσίας να συνεχίσει τις δράσεις του Προγράμματος Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χώρων (YTX) στην τοπική κοινωνία «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» με τους εταίρους του εξέφρασε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 με την ευκαιρία της έναρξης του φετινού προγράμματος «Νέοι Δρόμοι Ένταξης». 

Στην κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο συμμετέχουν ο Δήμος Λευκωσίας, ως ο τελικός δικαιούχος, οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η NKV Advent Consulting Ltd και η εταιρεία Losadeal Ltd ως εταίροι. Το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» του 2016 συγχρηματοδοτείται με €150,000 από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020.

«Η Λευκωσία είναι μια πόλη που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της και απορρίπτει τους νοητούς, κοινωνικούς και άλλους διαχωρισμούς» δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας και συνέχισε «Η στήριξη και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, στον οποίο επενδύουμε σημαντικές προσπάθειες και πόρους».  Μιλώντας,  ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, δήλωσε «Αναγνωρίζουμε τους YTX ως ένα σημαντικό και ιδιαίτερο τμήμα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της πόλης μας και στηρίζουμε ενεργά και προγραμματισμένα την ομαλή τους ένταξη και την ευρύτερη αποδοχή τους στην κοινωνία μας. Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα “Νέοι Δρόμοι Ένταξης” έχει πραγματικά χαράξει νέους δρόμους στη διαδικασία ένταξης YTX στην Κύπρο. Με ικανοποίηση βλέπουμε ανάλογα προγράμματα να καλύπτουν πλέον όλη την Κύπρο, με τη στήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης».

Ανάλογες δεσμεύσεις και το όραμα τους για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που σέβεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα, καταπολεμά τη ξενοφοβία και παρέχει ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής στους ΥΤΧ που ζουν μεταξύ μας,  εξέφρασαν και οι Δήμαρχοι Αγίου Δομετίου Δρ Κώστας Πέτρου, της Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και της Λακατάμιας Κώστας Ιατρού. Τόνισαν τη σημασία των ευκαιριών για πολιτισμική και κοινωνική αλληλογνωριμία και αλληλεπίδραση που παρέχουν οι δράσεις που υλοποιούν οι Δήμοι τους αλλά και την καλλιέργεια συνείδησης για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ΥΤΧ στους ίδιους και στο ντόπιο πληθυσμό.

Αναφέρθηκαν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά δήμο καθ΄όλη τη διάρκεια του 2016 στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι οποίες συνθέτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και καθιερωμένων καλών πρακτικών όπως:
- Υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
- Υπηρεσίες προσανατολισμού και ενημέρωσης, για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών.  
- Διοργάνωση δραστηριοτήτων που παρέχουν ευκαιρίες πολιτιστικής έκφρασης, διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας και συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες και
- Δραστηριότητες δικτύωσης των μεταναστευτικών οργανώσεων με τις Τοπικές Αρχές και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης.

Ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού έκαμε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, τόσο στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την προσαρμογή και την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες εθνότητες. Ρόλος, ο οποίος καθίσταται υψίστης σημασίας στη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών.

Ανάφερε ακόμη ότι με τα πρόσφατα γεγονότα, τις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών στην ΕΕ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αραβική άνοιξη, η ΕΕ έχει αυξήσει σημαντικά τους κοινοτικούς πόρους για έργα που αφορούν τον τομέα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών. Στη βάση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μια ποσοστιαία αύξηση στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 20%.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη  στην Εναρκτήρια Δημοσιογραφική διάσκεψη του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:00 π.μ. Δημαρχείο Λευκωσίας

Με χαρά σας καλωσορίζω στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανακοίνωση της έναρξης του Προγράμματος Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές με τίτλο «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» του 2016 που συγχρηματοδοτείται με €150,000 από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020.  

Επιτρέψετε μου να καλωσορίσω ξεχωριστά τους εκπροσώπους οργανώσεων και ομάδων υπηκόων τρίτων χωρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας. Η δική τους συμμετοχή είναι που διασφαλίζει την επιτυχία του Προγράμματος.

Η έναρξη του προγράμματος αυτής της χρονιάς αποτελεί ταυτόχρονα και μια συνέχεια στη δέσμευση που πρωτοπορώντας αναλάβαμε από το 2012: Να αναγνωρίσουμε τους υπηκόους τρίτων χωρών ως ένα σημαντικό και ιδιαίτερο τμήμα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της πόλης μας και να στηρίξουμε ενεργά και προγραμματισμένα την ομαλή τους ένταξη και την ευρύτερη αποδοχή τους στην κοινωνία μας. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να ήταν διαφορετικά αφού η στήριξη και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, στον οποίο επενδύουμε σημαντικές προσπάθειες και πόρους. Η Λευκωσία είναι μια πόλη που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της και απορρίπτει τους νοητούς, κοινωνικούς και άλλους διαχωρισμούς.

Στα πρώτα αλλά καθοριστικά βήματα αξιοποιήσαμε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης. Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» έχει πραγματικά χαράξει νέους δρόμους στη διαδικασία ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο. Με ικανοποίηση βλέπουμε ανάλογα προγράμματα να καλύπτουν πλέον όλη την Κύπρο, με τη στήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Μέσω του προγράμματος και της αποτελεσματικής κοινοπραξίας Τοπικών Αρχών, μάθαμε και πετύχαμε πολλά:
- Αναδείξαμε το σημαντικό ρόλο του διαδραματίζουν οι Τοπικές Αρχές σε αυτή τη διαδικασία.
- Βρήκαμε κανάλια επικοινωνίας, συμμετοχικότητας και ανάπτυξης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 
- Μεταφέραμε το μήνυμα της αναγνώρισης της προσφοράς των υπηκόων τρίτων χωρών στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας.
- Προωθήσαμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο θεμελιώδες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του καθενός, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας, ως προϋπόθεση για την πρόοδο και συνοχή των σύγχρονων κοινωνιών.

Στο Πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» του 2016, με Τελικό Δικαιούχο το Δήμο Λευκωσίας, συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και οι εταιρείες Συμβούλων NVK Advent Consulting Ltd και Losadeal Ltd.

Οι δράσεις όλων των συνεργαζόμενων εταίρων στο πλαίσιο του Προγράμματος συνθέτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αποτελούν  παράδειγμα καλής πρακτικής για τις τοπικές κοινωνίες. Συμβάλλουν στοχευμένα στην επίτευξη των σκοπών του Ταμείου με υπηρεσίες
- κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης,
- προσανατολισμού και ενημέρωσης, για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών,
- πολιτιστικής έκφρασης, διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας και συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες και
- δικτύωσης των μεταναστευτικών οργανώσεων με τις Τοπικές Αρχές και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης, με στόχο της συστηματοποίηση των δράσεων ένταξης στην τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα στις υπηρεσίες και δράσεις που αναλαμβάνει το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, που είναι ο φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, όπως:

- Η καθημερινή προσφορά υπηρεσιών φροντίδας και απασχόλησης σε παιδιά υπηκόων τρίτων χωρών.
- Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών, γνωστό ως ΚΕΠΛΥΜ.
- Η διοργάνωση προγραμμάτων διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας, για παιδιά κινεζικής καταγωγής κάθε Σάββατο.
- Η λειτουργία του Γραφείου Πληροφόρησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών,  στην Πλατεία Σολωμού τις Κυριακές. Το Γραφείο αυτό παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση για τις υπηρεσίες του ΚΕΠΛΥΜ και ολόκληρης της κοινοπραξίας αλλά και για το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών που εδρεύουν στα Δημοτικά μας όρια ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δικτύωσης και επικοινωνίας με τις μεταναστευτικές οργανώσεις.

Πέραν του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, στη βάση των σχέσεων που αναπτύχθηκαν, παρέχουμε στήριξη και διευκολύνσεις στις μεταναστευτικές οργανώσεις για τη διοργάνωσή δικών τους πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Παράδειγμα αποτελούν η διοργάνωση της εκδήλωσης για την επέτειο της ημέρας της Ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων στο Παλλάς και η φιλοξενία  της εκδήλωσης απονομής βραβείων του 3ου Πρωταθλήματος Βόλεϊ και Καλαθόσφαιρας της αθλητικής οργάνωσης «Illocandia Sports Club» στο οίκημα του Πολυδύναμου, όπου συμμετείχαν 19 αθλητικές μεταναστευτικές ομάδες.

Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επικεφαλής και τα στελέχη της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι η Υπεύθυνη Αρχή για τις δράσεις του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ, για την πολύτιμη συνεργασία και τη στήριξη του οράματος των Τοπικών Αρχών να δημιουργήσουν τοπικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς τους εταίρους μας και τα στελέχη τους, για την πραγματικά πολύτιμη συμβολή τους σε αυτό το Πρόγραμμα, και βέβαια προς τους φίλους Δήμαρχους που είναι μαζί μας. Μαζί δημιουργούμε τους νέους δρόμους ένταξης.  Είμαι βέβαιος για τα αποτελέσματα της εποικοδομητικής μας συνεργασίας.

Ευχαριστώ επίσης την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την ουσιαστική συνεισφορά τους.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου μας που ανέλαβαν την ευθύνη υποβολής της πρότασης, τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος, καθώς και τα στελέχη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας που με αφοσίωση υλοποιούν τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο Δήμο Λευκωσίας.

Σας ευχαριστώ.
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΡ. ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 17  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
«Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό  με την ευκαιρία της έναρξης  του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» που θα υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη δράση αυτή ο Δήμος Αγίου Δομετίου συμμετέχει ως Εταίρος της κοινοπραξίας, μαζί με το Δήμο Λακατάμιας, Δήμο Έγκωμης το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, την Εταιρεία NVK Advent Consulting Ltd, την Εταιρεία Losadeal Ltd και με τελικό Δικαιούχο το Δήμο Λευκωσίας.

Οι Νέοι δρόμοι για την ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην τοπική κοινωνία έχουν ανοίξει πλέον, γιατί η ενεργός εμπλοκή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών είναι μια πραγματικότητα.

Οι πολυδιάστατες προσεγγίσεις που εφαρμόζονται για την κοινωνική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), δίνουν έμπρακτα ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης με τους Κύπριους πολίτες. Η συλλογική αυτή δράση με επικεφαλής το Δήμο Λευκωσίας και τη στήριξη της Υπεύθυνης Αρχής, θα υλοποιήσει καινοτόμα προγράμματα και θα καλύψει συγκεκριμένους στόχους, ευελπιστώντας στη συνέχιση της συνεργασίας.

Τα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και γενικά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, δεν είναι χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, ιδιαίτερα όταν εστιάζονται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ως Τοπικές Αρχές αντικρίζουμε τους μετανάστες σαν συνεργάτες και παράγοντες που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του τοπικού πολιτισμού, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους κυρίως  στην κυπριακή οικογένεια και στις επιχειρήσεις. Τους αντικρίζουμε όμως και ως πρόκληση για καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όλων των πολιτών, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Ο ρόλος του Δήμου Αγίου Δομετίου στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:
  • Υπηρεσίες ενημέρωσης της ομάδας στόχου για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης με ατομική συμβουλευτική
  • Διοργάνωση πολυπολιτισμικού παιδικού φεστιβάλ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Παιδιού και της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.
  • Συμμετοχή των ΥΤΧ στο Χριστουγεννιάτικο παζαράκι, με πολιτιστικά δρώμενα και παραδοσιακά εδέσματα και
  • Συμμετοχή στις ενέργειες δικτύωσης μεταναστευτικών οργανώσεων  με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
«Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε την πολυπολιπολιτισμικότητα. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες να βιώσουμε τη διαπολιτισμικότητα. Στη διαπολιτισμική θεωρία, η έμφαση εδράζεται στη γνωριμία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών που συνθέτουν μία κοινωνία.

Τη διαπολιτισμική προσέγγιση χαρακτηρίζει η αναγνώριση της ετερότητας, η κοινωνική συνοχή, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων οι Τοπικές Αρχές μέσω κοινοπραξιών, έχουν εμπλακεί ενεργά στην υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης ΥΤΧ εδώ και πολλά χρόνια, με ουσιαστικά αποτελέσματα υιοθετώντας καινοτόμες δράσεις και αξιοποιώντας τις κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές της κοινότητας.  Είμαστε βέβαιοι ότι και η παρούσα συνεργασία υπό το συντονισμό του Δήμου Λευκωσίας θα ευοδώσει τους μεγαλόπνοους στόχους που έχουν τεθεί.

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος από πλευράς του Δήμου Αγίου Δομετίου έχει η Πολιτιστική και Κοινωνική Υπηρεσία, που με την εμπειρία παρόμοιων προγραμμάτων και με τη συνεργασία των άλλων φορέων, είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την προσαρμογή και την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες εθνότητες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΓΚΩΜΗΣ Κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Με τη σειρά μου και εγώ θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας.  Ο Δήμος Έγκωμης συμμετέχει για 4η χρονιά στο Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές, το οποίο χρηματοδοτείτε από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Φέτος με επικεφαλή εταίρο το Δήμο Λευκωσίας και τους συνοδοιπόρους Δήμους Λακατάμιας και Αγίου Δομετίου έχουμε θέσει ψηλά τους στόχους και τις προτεραιότητες του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Τοπική Κοινωνία».

Μέσα από τις δράσεις που προγραμματίζονται από το Δήμο Έγκωμης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εμπλακούν ενεργά με τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, παίζοντας και γνωρίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια των χωρών αυτών αλλά και αντίστροφα.

Πρωταρχικός στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως και η σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή δουλεία για ευόδωση των στόχων του προγράμματος.

Χαιρετισμός του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κυπριανού στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την έναρξη του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» στο πλαίσιο του Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης
(Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016, 11.00 μ.μ., Δημαρχείο Λευκωσίας)


Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την προσαρμογή και την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες εθνότητες. Ρόλος, ο οποίος καθίσταται υψίστης σημασίας στη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών.

Με αυτά, επιτρέψετέ μου να σας καλωσορίσω, εκ μέρους της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έχει οργανωθεί στο πλαίσιο της έναρξης του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τον Τελικό Δικαιούχο Δήμο Λευκωσίας και τους εταίρους του, Δήμο Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και  Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας,  την NKV Advent Consulting Ltd καθώς και την Losadeal Ltd για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, για συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους προγράμματα και έργα. Έργα που στόχο έχουν την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κοινωνία της Κύπρου. 

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020. Η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ορισθεί εκ νέου η Υπεύθυνη Αρχή για τα έργα που  υλοποιούνται με τη συνεισφορά ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτω από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων. Ταμεία τα οποία αποτελούν το χρηματοδοτικό εργαλείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, συμβάλλοντας στον επιμερισμό του οικονομικού βάρους και των πιέσεων που το κάθε ένα από τα κράτη μέλη υφίσταται.

Να αναφέρω ότι υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων, με τις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών στην ΕΕ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αραβική άνοιξη, η ΕΕ έχει αυξήσει σημαντικά τους κοινοτικούς πόρους για έργα που αφορούν τον τομέα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών. Στη βάση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μια ποσοστιαία αύξηση στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 20%.

Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το οποίο στηρίζει τα προγράμματα ένταξης και που αφορά περισσότερο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ως κύριους στόχους, βάσει του σχετικού Κανονισμού:   
- την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS),
- τη νόμιμη μετανάστευση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ε.Ε. και της κοινωνικής συνοχής,
- τον σχεδιασμός και ανάπτυξη στρατηγικής ένταξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και τέλος,
- τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της κοινής πολιτικής για την επιστροφή.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση της παλαιότερης προγραμματικής περιόδου, θα έλεγα ότι οι ευρύτεροι άξονες και στόχοι των Ταμείων τίθενται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ο  ρόλος όμως που θα διαδραματίσουν τα Ταμεία στην κοινωνία της Κύπρου, εναπόκειται στους ίδιους του φορείς που υποβάλλουν προτάσεις, στους φορείς που υλοποιούν έργα.

Η συνεργασία της Υπεύθυνης Αρχής με τον Δήμο Λευκωσίας και τους εταίρους του κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο έχει αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων αυτών προγραμμάτων. Συνεργασία η οποία έχει ανανεωθεί, στη βάση νέας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, και με την υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας Επιδότησης τον Ιανουάριο.

Ως Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών δίδουμε προτεραιότητα στη συγχρηματοδότηση Προγραμμάτων από Τοπικές Αρχές. Τα τελευταία χρόνια  έχουμε θέσει ως στόχο μας τα προγράμματα αυτά να είναι συνεχιζόμενα και αδιάλειπτα, ούτως ώστε οι τοπικές αρχές να παρέχουν υπηρεσίες προς την κατεύθυνση μιας γνήσιας και ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, αλλά και προς την ανάπτυξη τοπικών δράσεων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Το έργο «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», το οποίο χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποφέρει ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε ότι η νέα δημοσιονομική περίοδος, με πρωμετωπίδα την εμπειρία και την ωριμότητα πλέον των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί κατά την προηγούμενη δημοσιονομική περίοδο, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την κοινωνική συνοχή.

Στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, οι Τοπικές Αρχές είναι και θα είναι πάντα θεματοφύλακες της στήριξης του συνόλου των πολιτών και της δημιουργίας της αίσθησης της ενότητας και της αλληλεγγύης. 
Θα ήθελα, κλείνοντας, να ευχηθώ στον Δήμο Λευκωσίας και τους εταίρους του καλή αρχή στις εργασίες τους προς την κατεύθυνση της επιτυχούς υλοποίησης των προγραμμάτων ένταξης, αλλά και τη μέγιστη απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλή συνέχεια.

Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων
Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων Υπουργείου Εσωτερικών

Χαιρετισμός Δημάρχου Λακατάμιας Λουκά Ιατρού στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης του Προγράμματος Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές
 
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». Δράση στην οποία συμμετέχουμε ανελλιπώς από το 2013.
 
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η συνεχής εισροή μεταναστών από Τρίτες Χώρες (Η Λακατάμια απαριθμεί άνω των 1,500).
 
Η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας μας και η ανάγκη για κοινωνική συνοχή, επιβάλλει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων από τρίτες χώρες.
 
Έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση προγραμμάτων βασισμένων στις ανάγκες τους από τη μια και από την άλλη, προγραμμάτων κατάρτισης, όπως:
  • Μαθήματα Η/Υ
  • Αγγλικής Γλώσσας
  • Ελληνικών
  • Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες
  • Εργαστήρια για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κύπρου
  • Σεμινάρια Ψυχολογικής Στήριξης
  • Ενημέρωση για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Τομέα και φέτος έχουμε επεκταθεί στον τομέα του Αθλητισμού.
 
Με βάση τα πιο πάνω, πιστεύω ότι έτσι συμβάλλουμε κι εμείς στις προσπάθειες που καταβάλλει το Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια κοινή Μεταναστευτική Πολιτική βάζοντας ένα λιθαράκι στην επίτευξη του στόχου της αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών θεμάτων.
 
Ευχαριστώ του Δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης, καθώς και το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, την NVK Advent Consulting Ltd και την LOZA DEAL, για την άψογη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα. Ευχαριστίες απευθύνω επίσης και στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Ένταξης που συγχρηματοδοτούν το όλο πρόγραμμα.
 
Λουκάς Ιατρού
Δήμαρχος Λακατάμιας  



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
«Νέοι Δρόμοι Ένταξης»

Σε ποιους απευθύνεται

Η Δράση απευθύνεται σε παιδιά, και γονείς υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) που κατοικούν νόμιμα στην Κύπρο και έχουν ανάγκη:

  • Υπηρεσιών φροντίδας παιδιών για εργαζόμενους γονείς
  • Υπηρεσιών ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
  • Συμβουλευτικών υπηρεσιών για νέους και οικογένειες
  • Προσανατολισμού, ενημέρωσης και διασφάλισης των ατομικών και εργατικών δικαιωμάτων
  • Πολιτιστικής έκφρασης και επικοινωνίας με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο
 
Η Δράση επίσης απευθύνεται σε οργανωμένα σύνολα μεταναστευτικών οργανώσεων, άλλων ΜΚΟ και τοπικών δομών κοινωνικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στην διευκόλυνση της ένταξης ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία.
Τι υπηρεσίες περιλαμβάνει

Ι.  Παροχή προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης
  • Καθημερινές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΥΤΧ (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας):
  • Παραλαβή των παιδιών από τα δημοτικά με λεωφορείο και παροχή ζεστού γεύματος στα παιδιά στο Κέντρο
  • Καθοδήγηση των παιδιών για τις σχολικές τους εργασίες
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης όπως τέχνη, εκπαιδευτικά παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε διαδραστικό πίνακα, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, διδασκαλία της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας, της διαφορετικότητας 
  • Προγράμματα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας (εκμάθησης γλώσσας και πολιτισμικών στοιχείων καταγωγής) για παιδιά μεταναστών (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης ΥΤΧ (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, Δήμος Αγίου Δομετίου)
  • Συμβουλευτική σε ΥΤΧ (οικογένειες και άτομα)
  • Υπηρεσίες ενημέρωσης και στήριξης μεταναστών
  • Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ) (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)
  • Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, συμβουλευτική και πληροφόρηση για δικτύωση με οργανώσεις ΥΤΧ και ΜΚΟ καθώς και συμμετοχή σε τοπικές δράσεις ένταξης, στο Πολυδύναμο Κέντρο στην Παλλουριώτισσα.
  • Αξιοποίηση του Γραφείου Πληροφόρησης Μεταναστών του ΚΕΠΛΥΜ πλησίον της πλατείας Σολωμού όπου συχνάζουν πολλοί ΥΤΧ κατά τα σαββατοκύριακα για την καθοδήγηση και πληροφόρηση τους για τις υπηρεσίες του ΚΕΠΛΥΜ, όλων των εταίρων και κοινωνικές υπηρεσίες εντός των δημοτικών ορίων.
ΙΙ. Προγράμματα προσανατολισμού και ενημέρωσης
  • Σεμινάρια προσανατολισμού (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)
  • Υπηρεσίες ενημέρωσης για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δήμος Αγίου Δομετίου)
ΙΙΙ. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Διοργάνωση Λαογραφικού Φεστιβάλ  με συμμετοχή και συνεργασία συγκροτημάτων χορού από κοινότητες ΥΤΧ και  κυπριακών συγκροτημάτων για εκμάθηση χορών από άλλες χώρες (Δήμος Λακατάμιας)
  • Φεστιβάλ παραδοσιακών παιγνιδιών για ΥΤΧ, Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες (Δήμος Έγκωμης)
  • Διοργάνωση πολυπολιτισμικού παιδικού φεστιβάλ στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας παιδιού (Δήμος Αγίου Δομετίου)
  • Διοργάνωση της συμμετοχής των ΥΤΧ στο χριστουγεννιάτικο παζαράκι με πολιτιστικά δρώμενα και παραδοσιακά εδέσματα (Δήμος Αγίου Δομετίου)
ΙV. Αθλητικές δραστηριότητες
  • Πρωτάθλημα κρίκετ με την συμμετοχή μεταναστών, κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών (Δήμος Λακατάμιας)
V. Ενέργειες δικτύωσης και συνεργασίας των συλλόγων των ΥΤΧ με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δομές κοινωνικής προστασίας
 
  • Λειτουργία και παραπέρα ανάπτυξη του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και Τοπικών Αρχών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας το 2012, με στόχο τη διαβούλευση, το συμμετοχικό σχεδιασμό και τη συνεργασία σε κομβικές δράσεις για την ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία (Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με όλα τα μέλη της κοινοπραξίας).