Έκκληση από 20 Δημάρχους της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Έκκληση από 20 Δημάρχους της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους
Παρ, 18 Μαρ. 2016 11:15
Έκκληση από 20 Δημάρχους της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους
«ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΡΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΟΜΠΙ»

Μετά από πρωτοβουλία της Δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo, είκοσι δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων υπέγραψαν έκκληση προς τις κυβερνήσεις τους ώστε να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των πολιτών τους παρά στα βιομηχανικά λόμπι και καταγγέλλουν την «άδικη και λανθασμένη απόφαση» της ΕΕ να επιτρέψουν νέα όρια για τις εκπομπές ρύπων.
 
Με επιστολή τους, κάτω από τον τίτλο «Η υγεία των πολιτών πριν από τα βιομηχανικά λόμπι», οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι «αδιανόητο να επιβάλλεται στις δημόσιες αρχές να πληρούν πρότυπα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ παράλληλα θα δίνεται πράσινο φως στις αυτοκινητοβιομηχανίες να τις παραβιάζουν». Οι δήμαρχοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 25 εκατομμύρια κατοίκους, εναντιώνονται στην «άδικη και λανθασμένη απόφαση» που έχει ληφθεί στις 12 Φεβρουαρίου από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, να δώσουν πράσινο φως για τα νέα όρια εκπομπών καυσαερίων που ισχύουν για τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης για κινητήρες ντίζελ, από τον Σεπτεμβρίου 2017.
 
Επισυνάπτεται η επιστολή έκκληση των δημάρχων της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους.
 
Όλες οι σχετικές πληροφορίες και η έκκληση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.change.org/airpollution.


Έκκληση από τους Δημάρχους της Ευρώπης προς τις κυβερνήσεις τους
«ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΡΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΟΜΠΙ»

Εμείς, οι δήμαρχοι από διάφορες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να διασφαλίσουμε ένα υγιές περιβάλλον στις πόλεις μας.

Σύντομα, το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης θα ζει σε αστικές περιοχές. Η καθημερινότητα μας στιγματίζεται από υψηλά επίπεδα ρύπανσης, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές των οχημάτων, που έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην υγεία. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνουμε με αποφασιστικότητα την αποστολή μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κλίματος. Αυτός είναι ο λόγος που δεσμευτήκαμε στο COP21 στο Παρίσι για να μειωθεί το επίπεδο ρύπανσης στις πόλεις μας.
 
Για να υποστηρίξουμε αυτή η σημαντική δέσμευση με τα άτομα που μας εξέλεξαν, χρειαζόμαστε φιλόδοξους και τολμηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Χρειαζόμαστε δίκαιους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα εκείνων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι οι εκπομπές των οχημάτων ευθύνονται για 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
 
Τον Οκτώβριο του 2015, μια τεχνική επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να επιτρέψουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να υπερβαίνουν τα όρια εκπομπών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να υπερβαίνουν τα όρια εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 110%. Τον Φεβρουάριο του 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, δυστυχώς, να στηρίξει την πολιτική αυτή, η οποία αποτελεί τεράστια απειλή για τους κατοίκους των πόλεων μας.
 
Αν εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση, τότε η ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας δεν θα ανταποκρίνεται στα πρότυπα της ΕΕ.
 
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη μόλυνση σε βάρος της δημόσιας υγείας; Τι μπορούμε να πούμε στους γονείς των παιδιών που πάσχουν από οξεία αναπνευστικά προβλήματα ή σε ηλικιωμένους ανθρώπους και σε πιο ευάλωτα άτομα; Πρέπει να τους πούμε ότι η κυβέρνησή τους έχει θέσει ως προτεραιότητα την «υγεία» της αυτοκινητοβιομηχανίας έναντι της δικής τους;
 
Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και λανθασμένη. Είναι απαράδεκτο να εισαγάγουν κατώτατα όρια εκπομπών, μόνο για να τους επιτρέπετε να τα παραβιάζουν. Δεν είναι δυνατόν να είναι σωστό να επιβάλουν φόρο στις δημόσιες αρχές για να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ παράλληλα δίνουν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας το πράσινο φως για να παραβιάζουν το θέμα.
 
Το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τις πόλεις. Η επιτυχής εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία διαπραγματεύτηκε με μεγάλη επιδεξιότητα τα θέματα αυτά τον Δεκέμβριο, εξαρτάται τώρα από την δράση των πόλεων. Ως δήμαρχοι, είμαστε έτοιμοι για αυτή την ευθύνη. Οι πόλεις στο δίκτυο C40 έχουν ήδη λάβει περισσότερες από 10.000 δράσεις που αφορούν το κλίμα από το 2009. Τώρα χρειαζόμαστε τη στήριξη των πολιτικών ηγετών σε κάθε επίπεδο. Κάνουμε έκκληση προς τις κυβερνήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι πρότυπα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη να εφαρμόζονται με συνέπεια σε κάθε βιομηχανία. Η υγεία των πολιτών μας εξαρτάται από αυτό.

Έχουν υπογράψει οι δήμαρχοι:
  • Anne Hidalgo, Παρίσι
  • Γιώργος Καμίνης, Αθήνα
  • Ada Colau, Βαρκελώνη
  • Yvan Mayeur, Βρυξέλλες
  • Ioan-Razvan Sava, Βουκουρέστι
  • István Tarlós, Βουδαπέστη
  • Frank Jensen, Κοπεγχάγη
  • Alexiei Dingli, Βαλέτα
  • Fernando Medina, Λισαβόνα
  • Manuela Carmena Castrillo, Μαδρίτη
  • Giuliano Pisapia, Μιλάνο
  • Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Λευκωσία
  • Raymond Johansen, Όσλο
  • Nils Ušakovs, Ρίγα
  • Ahmed Aboutaleb, Ρότερνταμ
  • Yordanka Asenova Fandakova, Σόφια
  • Karin Björnsdotter Wanngård, Στοκχόλμη
  • Hanna Gronkiewicz-Waltz, Βαρσοβία
  • Michael Häupl, Βιέννη
  • Eberhard van der Laan, Άμστερνταμ