Δήλωση Οργανώσεων της Λευκωσίας για την Πρόοδο και Ανάπτυξη της Πρωτεύουσας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Δήλωση Οργανώσεων της Λευκωσίας για την Πρόοδο και Ανάπτυξη της Πρωτεύουσας
Τετ, 22 Αυγ. 2012 04:00
Σε συνάντηση των οργανώσεων ΕΒΕΛ, Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, ΕΤΕΚ, ΠΟΒΕΚ, του Συνδέσμου Καταστηματαρχών των Πεζοδρόμων Λήδρας - Ονασαγόρου, του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Στασικράτους, της Ομάδας Επιχειρηματιών Μακαρίου Γ’, και του Συνδέσμου «Φίλοι της Λευκωσίας» την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, αποφασίστηκε η σύσταση και θεσμοθέτηση «Επιτροπής Ανάπτυξης Λευκωσίας» που να συγκαλείται σε τακτική βάση για την ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση θεμάτων με στόχο την πρόοδο και ανάπτυξη της Πρωτεύουσας. Η σημερινή συνάντηση έγινε μετά την ευρεία σύσκεψη του περασμένου μήνα και το κοινό αίτημα των οργανωμένων φορέων της Λευκωσίας για την ανάληψη κοινών προσπαθειών με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πρωτεύουσας μετατρέποντας την σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν και άλλα οργανωμένα σύνολα και φορείς της Λευκωσίας όπως των επιχειρήσεων αναπτύξεις γης, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων και άλλων μη Κυβερνητικών φορέων.

Στη σύσκεψη όλοι οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Δημάρχου Λευκωσίας και αναφέρθηκαν στην ανάγκη της δημιουργίας ενός σώματος στήριξης και διεκδίκησης για την ανάπτυξη της Λευκωσίας και την εντατικοποίηση των προσπαθειών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όλες οι οργανώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας για την προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, της Ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, της ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου, της επιδιόρθωσης και επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, της ανάπλασης εμπορικών δρόμων κλπ. Σημαντικά έργα, όπως η ολοκλήρωση του Σχεδίου Περιοχής και της Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου της θα λειτουργήσουν ως μοχλοί και επίκεντρα ανάπτυξης για τη Λευκωσία.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974 και βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την έλλειψη πολιτικής βούλησης για λήψη ουσιαστικών μέτρων και τις δυσανάλογες ζημιές που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες.

Αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι ανεξαιρέτως, υποστηρίζουν ότι η μόνη αξιόπιστη απάντηση σε αυτή την οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη με έργα υποδομής. Ανάπτυξη που να σταθεί τροχοπέδη στον μαρασμό της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ανάπτυξη που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη που να αυξάνει το παραγόμενο εγχώριο προϊόν και κατ’ επέκταση τα έσοδα των δήμων και του κράτους.

Η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα και παραλίες για να αναπτύξει την παραλιακή τουριστική βιομηχανία. Οι ελπίδες για πρόοδο και ανάπτυξη της Πρωτεύουσας, των εργαζομένων και των κατοίκων της στηρίζονται στη διατήρηση του ρόλου της ως διοικητικού και οικονομικού κέντρου, στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής της δραστηριότητας με τη δημιουργία μόνιμων υποδομών όπως το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου.

Η σημασία του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας είναι αυτονόητη και χιλιοειπωμένη αφού θα είναι ένας χώρος αντάξιος άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Ένας χώρος που θα λειτουργήσει ως πυρήνας παραγωγής τέχνης και πολιτισμού και θα καταστεί βήμα ενθάρρυνσης νέων και προβολής καταξιωμένων Κυπρίων δημιουργών με εμβέλεια σε όλη την Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ένα έργο στοιχειώδους πολιτιστικής υποδομής τη στιγμή μάλιστα που η Λευκωσία διεκδικεί με αξιώσεις και πείσμα το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου καθίσταται διπλά επιβεβλημένη γιατί θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λευκωσίας, θα καταστεί η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, για την αναθέρμανση της οικοδομικής βιομηχανίας της πόλης και θα έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αναζωογόνησης του εμπορικού κέντρου, των λεωφόρων Μακαρίου Γ’ και Στασικράτους και της εντός των τειχών Λευκωσίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και της τουριστικής βιομηχανίας της πρωτεύουσας. Η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού καθίσταται πέρα για πέρα επιβεβλημένη και απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Τα πιο πάνω οργανωμένα σύνολα που θέλουν την ανάπτυξη της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας με ιστορία και πολιτισμό, συμφώνησαν να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις και να ζητήσουν επιτακτικά προς όλες τις κατευθύνσεις, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Οικονομικών, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όπου αλλού χρειαστεί, την άμεση δημιουργία των σημαντικών αυτών έργων για την ανάπτυξη της